Bigg Boss znovu vydá Hudbu ohně

Bigg BossSvého druhého vydání se ještě do konce letošního roku dočká přelomová kniha Hudba ohně o dějinách tzv. černošské hudby z pera Karla Veselého. Když se publikace vydavatelství Bigg Boss doplněná ilustracemi rappera a výtvarníka Vladimira 518 objevila před dvěma lety na pultech knihkupectví, vzbudila velký zájem čtenářů a náklad byl rychle vyprodán.


Kniha s podtitulem „Radikální černá hudba od jazzu přes hip hop a dále" sklidila i velmi pozitivní recenze odborníků. „Hudba ohně je poučeným a komplexním průvodcem po černé hudbě, jaký v češtině doposud nevyšel,“ napsal Petr Vizina v Lidových novinách a Antonín Kocábek v Týdnu připsal: „Číst Hudbu ohně znamená absolvovat dobrodružný výlet, vzdělávací kurz, gastronomickou prezentaci a sezení u psychologa v jednom.“ Hospodářské noviny v recenzi konstatovaly: „Kniha je v kontextu české hudební publicistiky výjimečným počinem.“

kulturní servis Hudba ohně dává českému čtenáři poprvé možnost získat ucelený přehled o dějinách tzv. černošské hudby a pochopit současné žánry jako hip-hop, house nebo dubstep v jejich historických i myšlenkových souvislostech. Od nedobrovolných pasažérů otrokářských lodí až po dunící reproduktory klubových soundsystémů vypráví hypertextový labyrint Hudby ohně osudy revolucionářů, pro něž se hudba stala mocnou zbraní. Kromě vzniku a vývoje dalších hudebních žánrů, jako jsou funk, disco či soul, nabízí i vhled do příbuzných segmentů afroamerické kultury - gangsta rap, stand-up komika či blaxploitation filmy. Díky chystanému, doplněnému vydání se již tentokrát tato užitečná publikace dostane ke všem zájemcům, kteří ji před dvěma lety nestihli zakoupit.

Karel Veselý je jedním z nejvýraznějších českých hudebních novinářů posledních let. Působí jako nezávislý publicista a spolupracovník ČRo Radio Wave, Aktuálně.cz, Respektu nebo Nového prostoru. V roce 2011 připravil společně s Vladimirem 518 úspěšnou publikaci KMENY o současných pražských subkulturách, která získala 2. místo v anketě Nejkrásnější kniha v kategorii Knihy o výtvarném umění, obrazové a fotografické publikace.

 


Zdroj: Vendula Kraslová
Foto: Bigg Boss





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání