Kouzlo a historie zámku Orllík na dosah ruky

OrlíkNeogotický zámek Orlík nad Vltavou se nachází nad vodní nádrží Orlík a dominuje svou krásou a dlouhou historií celému Píseckému kraji. Mnozí lidé, kteří zámek již navštívili, ho vyhledávají znovu. Až poznáte Orlík na vlastní kůži, budete se na toto jedinečné místo rádi vracet. Výlet sem rozhodně není ztrátou času a hodí se jak pro rodiny s dětmi, tak i pro mladé páry či partu přátel.


Je tomu více jak 750 let, kdy byl Orlík postaven na vysoké skále. Zespodu od Vltavy, kde se v údolí splavovalo dříví, připomínal orlí hnízdo, a tak vznikl název tohoto zámku, který spadal za své historie do vlastnictví mnoha šlechtických rodin. Nejvýznamnější z nich je rod Schwarzenbergů, ten zámek vlastní od 18. století. Od počátku 19. století byl pak využíván jako hlavní sídlo mladší větve rodu, když došlo k jeho rozdělení. Prvním z majitelů, který zámek obýval, byl maršál Karel Filip, díky němuž na Orlíku přespal samotný ruský car Alexandr I. Zásluhou maršála, jenž byl diplomatem a reprezentoval Rakousko ve světě, se na zámku nachází i empírový nábytek. Filip ho nechal dovézt z Paříže, když končil na postu vyslance Rakouska ve Francii.

OrlíkOvšem empírové salóny nejsou jediné, co návštěvníka zámku uchvátí. Další zajímavosti nabídne romantická část či náhled do soukromých prostor Schwarzenbergů, v nichž žil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, než musel zámek s rodinou opustit. Vnitřní prostory jsou krásné a polichotí oku nejenom zbraněmi, které miluje snad každý muž, ale i malbami a interiérem, ten zase uchvátí především dámy svou precizností a krásnou.

Vstupné za hodinový výklad je velmi příjemné – dospělí zaplatí 120 Kč, studenti a důchodci platí po 80 korunách, děti od 6 do 15 let pak 60 Kč. Nebo je k dispozici rodinná vstupenka za 340 Kč. Prohlídky jsou v různých intervalech, ale rozhodně na ně nemusíte čekat více jak hodinu, jak tomu často bývá na jiných zámcích v České republice. Orlík se otevírá ráno v 9 hodin a poslední prohlídka vychází v hlavní sezóně (červen, červenec, srpen) v 17 hodin. V ostatních měsících v 16 hodin (květen, září) nebo 15 hodin (duben, říjen). K dispozici jsou i cizojazyčné výklady za 190 Kč pro dospělé a pro děti i studenty po 130 korunách. Výhodou je především to, že v hlavní sezóně je zámek v pondělí normálně v provozu a otevřen veřejnosti, stejně jako ostatní dny v týdnu.

OrlíkZámek Orlík je často navštěvovaným kulturním místem, neboť nabízí, stejně jako jeho okolí, mnoho atraktivit. Jednou z možností jak využít zbytek dne, je cesta lodí po Orlické přehradě na blízký hrad Zvíkov nebo opačným směrem na přehradu. Lodě na Zvíkov vyrážejí několikrát za den (v hlavní sezóně), a proto není problémem auto nechat na parkovišti, po prohlídce zámku se nalodit, navštívit Zvíkov a po obědě se navrátit na levý břeh Vltavy a procházkou dojít zpátky k autu. Cena za lístek na jednu cestu Orlík - Zvíkov stojí dospělého 140 Kč, děti do 15 let zaplatí poloviční vstupné.

Návštěvníci zámeckého parku mohou dojít až k  Schwarzenbergské hrobce. Ta není přístupná jako hrobka Schwarzenbergů v Třeboni, avšak návštěva nově zrekonstruované památky a jejího okolí patří k nezapomenutelným zážitkům. Zámecký park s krásnými a letitými stromy je dechberoucí. Turisté mohou využít  mnoha vyhlídek a pokochat se pohledem na vodní nádrž Orlík, která je obklopena nádhernou přírodou. Pokud se rozhodnete vydat procházkou do kilometr vzdálené Nákle, můžete spatřit Žďákovský most. Ten lze navštívit i při cestě z Orlíku po silnici číslo 19 směrem na Milevsko. Jedná se o unikátní technickou stavbu, jež byla ve své době největším jednoobloukovým mostem na světě.

OrlíkAni milovníci rybaření se nemohou v okolí zámku nudit. Hned před ním se nachází akvárium s mnoha nádržemi sladkovodních ryb, jež se v přehradě vyskytují. V rámci exkurze akvária je možné zhlédnout výstavu fotografií ještě z doby před zatopením vltavského koryta a okolních vesnic, které se původně v údolí nacházely. Vstupné se pro dospělého pohybuje ve výši 35 Kč, důchodci a studenti zaplatí 25 korun. Rodiny s jedním dítětem zaplatí po 70 korunách a rodiny s více dětmi 90 Kč.

Zámek Orlík nad Vltavou se nachází jen pár kilometrů od hranice Středočeského a Jihočeského kraje. Dojet se k němu dá jak přes Strakonickou R4, ze které pokračujete silnicí číslo 4 a u obce Lety odbočíte na silnici číslo 19. Pro ty z vás, kteří preferují cestovaní jinak než autem, je tu možnost pravidelného autobusového spojení jak z Prahy, tak i Písku nebo Milevska. Dojet vlakem se dá i do Čimelic, odkud mohou turisté pokračovat 10 kilometrů autobusem, neboť mezi Čimelicemi a Orlíkem je zavedena pravidelná autobusová linka.

 



Text: Ivana Jiraušová
Foto: Oficiální foto





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání