Voliéra No. 1: Oděvní silueta v současné módní tvorbě

kulturní servis pulsLidé z módní branže, studenti, laici i zájemci o současnou módní tvorbu. Ti všichni míří do budovy Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galérie v Brně na výstavu největších osobností současné české módní tvorby, pojmenovanou Voliéra No. 1. Název není náhodný, inspirací je totiž skutečná ptačí voliéra, která přeneseně prezentuje širokou škálu autorů věnujících se určitému oboru.


Výstava je rozdělena do dvou částí. V pravé části prvního patra najdeme část s názvem „Silueta versus dekor“. Ta vznikla speciálně pro Moravsko galerii během workshopu, kterého se zúčastnili umělci rozmanitých jmen. Mě osobně zaujaly modely od designové značky Alešbáry, na nichž autoři pracovali s jemným dekorem a výšivkou. Velmi minimalisticky a lehce působily košile od Alžběty Presové. Eleganci vyjadřovaly šaty s geometrickými tvary od Jindry Jansové.

Je třeba také zmínit rafinovaně řešené šaty s důmyslnými prostřihy vyrobené Zuzanou Kubíčkovou a jako motýlí křídla působila halenka Petry Kafky. Ale co nemohu opomenout, jsou siluety od Jakuba Polanky, které mě svou jednoduchostí, lehkostí a vtipem naprosto okouzlily.

Druhá část výstavy je umístěna ve stejném patře nalevo od schodů a nese název „Oděvní silueta v současné české módní tvorbě“. Představuje autorskou tvorbu začínajících módních designérů i tvůrců zvučných jmen domácí oděvní tvorby, kteří zde prezentují svůj pohled na ztvárnění oděvní siluety. Výstava představuje tvorbu módních designérů, jako je Jakub Polanka, Zdenka Imreczeová, Petra Kafka, Denisa Nová, Petra Pluháčková, Jindra Jansová a mnoha dalších.

Při prohlídce této části na mne z vystavených oděvů zanechaly největší dojem černé šaty se širokým tylovým límcem a dvěma šňůrkami, které byly zakončené plastovými trychtýři, od Zdenky Imreczeové, a bílé krátké šaty s kožešinou od stejné autorky. Dále mě velice oslovila dvojice elegantních modelů koktejlové střihu se svislými sklady (jeden černý a druhý šedivý) od Lucie Králové. Velice jednoduše a vzdušně působily černé šaty, které sahaly svou délkou po kolena, od Jindry Jansové.

Za zmínku rovněž stojí černé koktejlové šaty s výraznými rameny od módního designéra Antonína Šimona. Z hlediska použitých materiálů a střihu mě nadchly kabáty Hany Zárubové z neoprénu. Vtipné byly černé dlouhé šaty z kolekce Origami od Petry Kafky. Šišku borovice mi připomínaly šaty s dlouhým rukávem Denisy Nové.

Celkově musím výstavu hodnotit kladně. Byla jsem velmi překvapená vtipem, jednoduchostí a elegancí vystavovaných modelů. I vy se můžete přijít podívat a sami se přesvědčit, a to až do 18. května příštího roku. Otevřeno je každý den kromě pondělí a úterý a vstupné vyjde 80 korun. Zlevněné na polovinu a rodinné stojí 170 Kč.

 





Text: Milada Taichová
Foto: Milada Taichová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání