Módní policie na Sázavafestu

SazavafestV rámci Sázavafestu je samozřejmě důležité zmínit kapely, program, stánky se zábavou a jídlem, ovšem rozhodně nelze opomenout letošní festivalové módní trendy, které nikdo neurčuje. Fantazii se zde nekladly meze. Rozhodli jsme se, že se s vámi podělíme o to, co zde frčelo.


Sázavafest 2012 nebyl jen kulturním a hudebním zážitkem, ale z jiného úhlu pohledu se mohl proměnit v módní přehlídku velkého množství individualit. Celý areál oplýval nápaditostí lidí, kteří svým zajímavým módním vkusem obohacovali příjemnou atmosféru nejen hudební, ale vytvářeli i estetický zážitek.

SazavafestKaždý festival lze považovat za takové lidské panoptikum. Návštěvníci mnoha odlišných tváří, různého vkusu, kterým vyjadřují vlastní postoje, pohledy na život a každým kouskem svého oblečení odkrývají část sebe, ať už chtějí či nikoliv. Jak se říká, šaty dělají člověka.

Přední výhodou Sázavafestu je jeho neutralita v mnoha oblastech. Jelikož není nijak žánrově a hudebně vymezený a zahrnuje zábavu z mnoha odvětví, dává tak možnost, aby se ho zúčastnila spousta návštěvníků různých typů, čímž se rozšiřuje i přehlídka originálních módních stylů. Pozitivní zjištění je, že zde i přes rozdílnosti panuje přátelská outfitová tolerance.

Jaké poznatky jsme si ohledně oblékání vlastně odnesli? Můžeme to svádět na čtvrteční déšť, inspiraci českými olympioniky nebo potvrdit fakt, že se mezi největší módní trendy dostává „vidlák styl“ v naprosto novém pojetí. Nejrozšířenější volbou pro každodenní oblečení, bez ohledu na počasí, se staly gumové holinky! Ať už ke kalhotám nebo minisukni, tento typ obuvi se zde hodil ke všemu. Na každém kroku jsme potkávali muže i ženy v gumácích nejrůznějších barev, s puntíky, dokonce i šněrovací s tkaničkami. Zdálo se, jakoby stánky s prodejem oblečení předpokládaly trendy i špatné počasí, stánkaři byli totiž připraveni nabídnout je každému dle vkusu.

SazavafestDále byly v kurzu výrazné, pestré a svítivé barvy. Zdá se, že návštěvníci chtěli být nejen „vystylovaní“, ale i praktičtí. Díky poutavosti křiklavých triček, kalhot a bot bylo rozhodně snazší navzájem se v davu najít. I tímto způsobem lze módu využít. Nemůžeme vyloučit ani určitou dávku exhibicionismu. Někdo chtěl být třeba jen vidět a extravagancí tak podtrhnout své vlastní já.

Co se týče doplňků, sombrera, slaměné a kovbojské klobouky frčely takovým způsobem, že si vysloužily hned po holinkách druhé místo v četnosti výskytu. Nechyběly ani korále z rozličných materiálů, náušnice nebo placky.

Často jsme se setkali i s ethno módou, která se na festivalu objevovala a zároveň prodávala v největším množství stánků. Turecké kalhoty, sukně s bujarými ornamenty byly doplňovány o barevné látkové květiny ve vlasech. I tak se zde sžívalo s přírodou.

Pokud se ptáte, jestli to zde vypadalo pouze jako v papouškovém cirkuse, tak určitě ne. Mezi alternativní, holínkovou, kovbojskou a pestrobarevnou módou se nacházeli i stroze a umírněně oblečení jedinci. Kuriozitou bylo dokonce náhodné setkání lidí ve stejných tričkách, kteří našim fotoaparátům neunikli, nebo do detailů sladěné zamilované páry.

Ne každý byl ochotný zapózovat pro naše módně policejní účely, ale někdo nám pro fotku mohl doslova utrhnout ruce. Co bude v rámci dalšího ročníku Sázavafestu tím nejvíce dominantním oděvním prvkem? Nechme se překvapit, jak návštěvníci popustí uzdu fantazii příště!






Text: Aneta Patáková
Foto: Aneta Patáková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:



 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání