Pražský komorní balet uvede tuto sobotu velkou reprízu představení Metafory tance

metafory tancePražský komorní balet uvede v sobotu 20. února 2016 od 19 hodin ve Stavovském divadle druhou velkou reprízu představení Metafory tance. Komponovaný večer, který premiéroval v říjnu loňského roku, připravili pro tuzemský soubor nadějní současní tvůrci. Představí se v něm choreografie „Come see comme ça“ Aleksandry Dziurosz (PL), „Němý výkřik“ Hany Litterové (ČR) a „This Is Not a Kiss!“ Žiga Jereba (SLO) a Anny Štěrbové (ČR).


Leitmotivem, který se prolíná celým představením, je lidské chování, ať už dobré či špatné. Dílo Aleksandry Dziurosz „Come see comme ça“ má v názvu slovní hříčku, která propojuje anglické a francouzské výrazy. Vypráví o tom, jak mohou lidé, kteří pocházejí z odlišných kulturních zázemí, reagovat v rozličných situacích nejrůznějším způsobem. Dramatická dějová miniatura Hany Litterové „Němý výkřik“ v sobě nese svědectví o mezilidských vztazích a tragických událostech, které se mohou odehrávat kdekoliv kolem nás, aniž bychom o tom věděli - často skryté za zavřenými dveřmi. A konečně Žiga Jereb a Anna Štěrbová společně vytvořili dílko, které nazvali „This Is Not a Kiss!“ I závěrečná choreografie je o vztazích. Nahlíží na to, co přijde, nebo třeba i jen teoreticky může přijít s polibkem. Od prvního okamžiku, kdy jsme jemně políbeni do života, přes naši první zkušenost s polibkem po pozdější vztahy, totiž nemůžeme uniknout turbulenci, prchlivosti, hravosti a jeho něžné síle.

Těsně před reprízou zavítá do metropole znovu jedna z autorek večera, Aleksandra Dziurosz, choreografka, zakladatelka a ředitelka Varšavského tanečního divadla. “Velmi ráda přijíždím opět do Prahy, abych zde vedla otevřené workshopy Pražského komorního baletu,” říká. “Vážím si této příležitosti, naše dosavadní spolupráce se souborem je totiž velmi plodná. Zapojuje se do ní i Polský institut v Praze. V PKB budu vyučovat improvizaci, kompozici a současný tanec. A samozřejmě budeme pracovat i na mé choreografii z představení Metafory tance.”

Hana Litterová je nositelkou ceny Thálie za mimořádný jevištní výkon, pedagožkou a choreografkou, jejíž tvorba byla již několikrát oceněna mimo jiné Cenou sazky či Divadelních novin.

Aleksandra Dziurosz, ředitelka polského souboru Warsaw Dance Theatre, je uznávanou pedagožkou a zkušenou choreografkou, jež za svou kariéru vytvořila mnoho celovečerních představení i jednoaktových tanečních etud.

Žiga Jereb & Anna Štěrbová jsou mladí tanečníci a choreografové slovinského a českého původu, jejichž spolupráce vznikla během společného angažmá v rakouském Linzi. Vytvářejí neotřelá díla, v nichž reprezentují svůj pohled na současný tanec.

Další informace jsou k dispozici na www.prazskykomornibalet.cz či na Facebooku www.facebook.com/prazskykomornibalet


metafory tance


Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání