CD tipy: Světlý obsah v temném obalu

kulturní servis puls - cd tipyNenechte se odradit, že jsou všechna tři nová alba z domácích luhů a hájů zahalena do temnějších barev. Stojí za to roztočit vylisované kotouče ve vašich přehrávačích. Ať už jde o debut dvojce eFeM Kolem nás, vtipnou desku Bambini di Praga od dua Jan Bezouška a Petr Rezler, či unikátní kompilaci k nedožitým padesátinám Petra Muka.



eFeM: Kolem nás
kulturní servis puls - cd tipyDeset písní z vlastní dílny nahrála dvojice kamarádů Filip Sázavský, Martin Chobot na desku Kolem nás. Druhý jmenovaný je kytaristou v kapele Ewy Farne a také jejím přítelem. Na albu projektu eFeM se ostatně nástrojově podíleli také další členové formace známé zpěvačky. Úvodní singl „Zmatená generace“ nastínil, jakým směrem se duo vydalo. Debutové video však kluci natočili k písni s chytlavým refrénem „Co proti mně máš“. Poprvé ho fanoušci mohli vidět na křtu alba na konci ledna a vy už máte šanci podívat se na něj zde: www.youtube.com/watch?v=J68sPivzyMw Procítěné texty se často zabývají vztahy. Například skladba „Barevné polibky“ je o společné platonické lásce obou interpretů. Klidné melodie se střídají se svižnějšími a celkový dojem z deseti skladeb je velmi příjemný.

Jan Bezouška a Petr Rezler: Bambini di Praga
kulturní servis puls - cd tipyPamětníkům z hip hopových řad fanoušků se určitě vybaví jména Resyst a Büphe, kteří kdysi hostovali ve skladbě „My a majk“ na kompilaci Lyrik derby 2. Teď se pod civilními jmény rozhodli ve studiu Rooftop pod dohledem Ondřeje Žatkuliaka posbírat materiál z několika posledních let a nahrát desku Bambini di Praga. Vtip a nadhled jsou hlavními motivy nejen textů Petra Rezlera, ale hravost včetně samplů a zpestření z různých filmů a dalších uměleckých kousků je patrná i v případě produkce Jana Bezoušky. Ostatně správně ulítlý singl „Vyrážím večer do klubu“ má v sobě vysamplované úvodní tóny slavné pohádky Šíleně smutná princezna. Většina písní se točí kolem sexu a alkoholu, ale s jazykem se nakládá šikovně a často vám texty vyvolají úsměv na tváři. Doporučuji třeba skladby Luboš, Sleduj trůn nebo něžnou táborákovou Dopis Tamaře. Zkrátka tenhle projekt umí zvednout náladu.

Petr Muk: Platinum Collection
kulturní servis puls - cd tipyZnámý zpěvák by oslavil 4. února padesáté narozeniny. Nebýt jeho předčasného úmrtí před pěti lety, nazpíval by Petr Muk jistě řadu dalších krásných písní. I tak toho ale stihl dost. Dokazuje to jedinečná kompilace tří CD pojmenovaná „Platinum Collection“, která v těchto dnech míří na pulty obchodů. Na prvním nosiči jsou písně z jeho domovské kapely Oceán, na druhém disku najdou posluchači skladby z projektu Shalom a třetí část je věnována Mukově sólové dráze. Zajímavostí je, že o téměř celém výběru rozhodli sami fanoušci, kteří hlasovali přes facebookové stránky zpěváka během loňského roku. Pořadí skladeb na jednotlivých albech určily získané hlasy. Do celkového počtu padesáti písní byly jako bonusy doplněny některé pro Muka zásadní skladby. 

 


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto interpretů





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání