Lucerna si posvítila na Trickyho v roli Adriana Thawse

trickyNa konci ledna vystoupil bristolský producent a rapper Tricky v Lucerna Music Baru. Jeho turné po Evropě představuje novou desku „Adrian Thaws“. Téměř padesátiletý Tricky Kid je pořád stejně náladový a pokud pominu špatné nazvučení, mohu pak psát už jen o doprovodu bicích, kytary a polské zpěvačce K Bleax, která zastoupila ohlášenou indo-francouzskou AJEYA.


Album vydané minulý rok je v pořadí už jedenáctým počinem, který je i přes svou rozmanitost vcelku průměrný. Předem vyprodaný koncert jistě natěšil mnoho fanoušků, kteří znají Trickyho především jako člena Massive Attack. Těžko říct, zda už čtvrtý výstup na turné byl tak náročný, že zapomněl roli a po úvodní parafrázi „Sweet Dreams (Are Made Of This)“ se otočil zády a vzýval napětí s jointem v ruce. Po tomto klasickém nástupu pak pokračoval svérázným šepotem, který sice byl nesrozumitelný z části kvůli zvukařovi, ale hlavně kvůli Trickyho tvrdohlavému nezájmu.

Jsem, kdo jsem
Nelze mu to vyčítat, pokud si uvědomíme, že za posledních dvacet let sólové kariéry vydal jedenáct alb, z čehož bylo to první Maxinquaye (1995) ceněno nejlépe. Debut je nazvaný po jeho matce Maxine Quaye, jež spáchala sebevraždu, když byly Adrianovi čtyři roky. Ten věří, že důvodem byla matčina epilepsie, a svůj postoj obhajuje tím, že Maxine mluví jeho prostřednictvím.  

Jedením z tracků kdy Tricky znovu oživl, byl „Nicotine Love“ na desce hostovaný vokál Francesca Belmonte a na turné připravený se zpěvačkou AJEYA. Ta se chopila možnosti a po hudebních studiích odjela do Bristolu, kde připravila několik tracků na společné turné. Ale týden před začátkem se zpěvačka na své funpagy stručně vyjádřila, že spolupráci ukončila, protože chtěla tvořit po svém a popřála mu zdařilou tour.

Tricky se na podiu otáčel v bocích a většinu doby nechal zpívat K Bleax samotnou. Bubeníka dokola pobízel k silnějšímu důrazu, zatímco se vznášel beze slova nad plným klubem. Nejednoho fanouška svým chováním otrávil, a ani na předních místech se neudrželo tempo dlouho. Prostě se ukazoval a obdobně jako na loňské Pohodě se tiskl k mikrofonu zřídka. Tricky v sobě pěstuje temnotu už od dětství, kdy se začal flákat s gangem po Bristolu a vykrádat auta. Bohužel místo temnoty byly vidět obrysy a stíny.

tricky


Realityshow
V druhé části vystoupení nechali zhasnout, ale osvětlení z baru přesto přebíjelo zvuk a tváře posluchačů se po něm reflexivně otáčely dozadu. Krok tvrdohlavý a do backstage mířící. Před koncem se opět vynořily figury na jevišti a Tricky za doznívající podkresu rychle odběhl. Jeho poslední album svědčí o tvůrčí roztěkanosti. Rozmanité přístupy na albu – reggae, elektronika, rock – čím se výsledek stává zajímavým, ale kromě názvu desky na mě nedýchla osobitost. Jakoby svým rodným jménem spíše překryl skutečnost „Adriana Thawnse“, kterou dává obětně do placu.

Cesta po Evropě je ještě z větší části před ním. Cílová stanice je Londýn, kde se ukáže domácímu publiku v půlce března. Trickymu nezbývá než popřát lepší náladu a živelnější atmosféru na dalších koncertech.

 



Text: Martin Hrnčíř
Foto: Martin Hrnčíř





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání