Daniel Landa a Valčík s ohněm

daniel landa showV sobotu 29. 11. vystoupil představitel ŽITO mystery show, Daniel Landa, konečně také v Praze. Po Bratislavě, ostravské ČEZ Areně, pardubické ČEZ Areně a brněnském Výstavišti dorazil do beznadějně vyprodané pražské Tipsport Areny. Zazněly převážně starší skladby, muzikálové kousky, ale také úplné novinky.


Landovi se podařilo rozproudit davy již prvním výstupem. Pódium bylo netradičně ve tvaru runy Gibu s bicí soupravou umístěnou přesně uprostřed. To umožnilo pohyb kolem dokola, a tudíž neznevýhodnilo žádného z diváků. V jednotlivých cípech runy se střídali členové kapely, Landa, Václav Noid Bárta a dvě vokalistky, které Daniel zapomněl jako jediné představit (zasvěcení a hudební fanoušci však poznali, že jde o Míšu Noskovou a Sabinu Křovákovou).

Veškeré příslušenství bylo sjednoceno do barev české trikolory. Ostatně vlajky byly v publiku vidět také poměrně často. Spojovat si však koncert s nacionalistickými náladami by bylo více než mylné. Publikum už dávno netvoří jenom fanoušci bývalé skupiny Orlík.

daniel landa showSpecifické složení publika odráželo adresu, na kterou Landa posílal věnování jednotlivých songů. Kdo jiný než on by věnoval skladbu například 601. Skupině speciálních sil? Dále například nechal publikum, aby uctilo potleskem odkaz nedávno zesnulého Petra Hapky. Vyjádřil se i k politické situaci.  Ačkoliv jeho texty častokrát zmiňují válku, prohlásil: „Válku dvou bratrských států, Ruska a Ukrajiny, nechceme!“

Jediné, co nekorespondovalo s charakterem večera, byl úzce vykrojený top jedné z obdařených vokalistek. Naneštěstí měla mnoho energie a skákat vydržela po celou show. Předním řadám trvalo prvních pár minut než se zkoncentrovaly a začaly vnímat i audio složku vystoupení.

„Nemůžu si s váma potřást rukou, protože mám zánět šlachy, tak vás alespoň pohladim!“ Na hudební kariéru tedy Daniel Landa nezanevřel, jak avizoval na loňském předávání cen Český Slavík. Naopak, koncerty směřuje ke své další kejkli, velekoncertu pro sto tisíc lidí. Dostává se tím k vyvrcholení tří dekád svých představení, naplánován je na 5. září příštího roku.  V souvislosti s předáváním se sám označil, jako „pitomec s kohoutem“.

 


Text: Alena Horáčková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání