Lady Gaga, jak ji neznáme – dvě hodiny odstínů šedi

lady gaga prahaZpěvačka Lady Gaga přivezla 5. října do pražské O2 Areny všechny známé hity jako Just Dance, Poker Face, Telephone, Paparazzi, Born This Way, Alejandro nebo Bad Romance. Chytře je proložila s novým albem ARTPOP. Spolu s ní vystoupil Breedlove & Chew FU a její kamarádka, DJka Lady Starlight. Akce roku se však rozhodně nekonala.


První support, Breedlove & Chew FU, je mladičký interpret, který diváky na začátek doslova znásilnil. Bez tanečníků, bez kapely, jen on a jeho šmajdavá chůze po pódiu prokládaná koitálními pohyby pánve. Doufejme, že mu v jeho pěveckém i pohybovém rozletu bránily neskutečně upnuté jeansy, jinak si nedovedu vysvětlit, že byl právě on vybrán jako předskokan. Lady Gaga se nejspíše dovtípila, jak si její svěřenec vede, a přišla dav pod podium sama roztleskat. Nicméně ihned po jejím odchodu Arena opět ochladla. Opravdového potlesku se mu dostalo až ke konci, kdy řekl jméno Lady Gaga a sám diváky nazval „little monster“, tedy malými příšerkami, jak to Gaga dělává.

Na Lady Starlight jsou fanoušci již zvyklí, její performance nijak nepřekvapila. Naopak. Lady Gaga by mohla překvapit a občas ji nechat doma. Po prvních pár minutách jejího vystoupení řady velmi prořídly. Naplnily se, když se konečně změnil hudební motiv k lepšímu, to už ale nebyla Lady Starlight, ale výplňkový sound mezi jednotlivými interprety.

 

lady gaga praha


Lady Gaga na sebe nechává ráda čekat. My v Praze jsme měli celkem štěstí, jelikož začala „jenom“ s padesáti minutovým zpožděním. Pro lepší představu - třeba ve Vídni se čekalo dobré dvě hodiny. Fanoušci to víceméně očekávali a nebyli zaražení, ale našli se i tací, kteří po tři čtvrtě hodině čekání naštvaně odešli.  Arena zaplněná ze tří pětin tedy ještě více prořídla.


„Já vím, že znáte každý za***ný slovo týhle písničky! Tak zpívejte!“ křičela Gaga na fanoušky při tónech songu Poker face

Na scéně se Lady Gaga poprvé objevila v kostýmku s křídly. Někomu připomínala anděla, někomu pavouka. Vždy postupně odepínala jednotlivé části, dokud se nám nenaskytl jasný pohled na její pozadí, pak kostým změnila. Druhé téma připomínalo barevně i tvary Alenku v říši divů. Z podia vystřelily pohádkové palmy a tanečníci nasadili pestré ulity. Střídání oděvů je sice příjemné zpestření, ale ne v případě, kdy časové prostoje mezi převlékáním dlouze vyplňují pouze tanečníci. Následoval obleček ala chobotnice versus dalmatin, pokračovala zelenými vlasy a černým pásem cudnosti. Převlek do pláštěnkového modelu zvládla pouze s úzkou páskou na bradavkách přímo na podiu. Závěrem se Gaga proměnila ve stříbrnou dlouhovlásku s měsíčními šaty.

Svízel vystoupení nebyla v pěveckých dovednostech, Lady Gaga je na rozdíl od Rihanny nebo Katy Perry vynikající zpěvačka! Navzdory namáhavé choreografii, ve které stíhala svým patnácti tanečníkům, se větších intonačních chyb dopustila až úplně k závěru. Veškeré nedotažené pohyby, nedokončené písně a chabé ozvučení vykrystalizovaly v jakýsi barevný kýč. Neuvěřitelnost umocnil moment u piana: „Buďte dneska opatrní. Neřiďte, jestli jste pili, nebo měli nějaké drogy. Buďte opatrní! Váš život by totiž mohl skončit. Věnuju tuhle písničku těm, kdo někoho ztratili kvůli drogám, sebevraždě, nebo depresím.“ Po takovémto dojemném momentu si setřela slzy a z plných plic vykřikla: „Tak co, bavíte se dneska?“

Oddaní fanoušci odcházeli nadšení. Sáhli si na jednu z nejmocnějších žen planety, hodili jí plyšáka, nebo kus oblečení.  Nicméně ten, komu šlo i o audiovizuální dojmy koncertu, byl zklamán. Od přední zpěvačky světového formátu se čekalo daleko víc. Tímto způsobem se jí revoluce popu rozhodně nezdaří. Tohle nebylo vystoupení korunní princezny, jež chce definitivně sesadit královnu Madonnu.


Text: Alena Horáčková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání