Kryštof má pět písní na nové album a vyprodává letní Kempy

kryštof Kapela Kryštof natočila prvních pět písní pro své nové, v pořadí již sedmé studiové album, které plánuje vydat na jaře 2015. Zároveň dokončuje přípravy letních festivalů nazvaných Kryštof Kemp, s nimiž obrazí sedm přírodních amfiteátrů a tři z nich už jsou beznadějně vyprodané.


První část nového alba Kryštof nahrál během deseti květnových dnů v nouzovských studiích Sono. Za mixážním pultem nechybělo americké producentské duo Yaron Fuchs a Ido Zmishlany, podepsané i pod Inzerátem. „První spolupráce se vyplatila, kluci jsou v pohodě, tak proč bychom nepokračovali,“ vysvětluje Richard Krajčo. Motto nových nahrávek, které navazují na veleúspěšnou desku Inzerát, je jednoduché - kapela se snaží tvořit písničky, které bych dnes rádi slyšeli od svých oblíbených kapel.

„Kluci se výrazně hudebně posunuli a našli nový, neotřelý zvuk, který může být pro fanoušky překvapením. Pořád to jsou Kryštof, ale znějí jinak,“ říká Ido Zmishlany. „Přijeli jsme do studia s připravenými demosnímky a určitou představou, ale během práce v Sonu vše nabralo trochu jiný směr, z něhož jsme také nadšeni,“ podotýká Yaron Fuchs.

Aktuálně se však kapela soustředí na realizaci vlastního festivalu Kryštof Kemp, jehož zastávky v amfiteátrech Hukvaldy a Mikulov jsou již dávno vyprodané a v pondělí se k nim přidalo i Konopiště. Zbývající čtyři je budou pravděpodobně velice rychle následovat. Kryštof se představí naposledy před roční pauzou, fanoušci se mohou těšit také na koncerty Mňágy a Žďorp, Nebe, Michala Hrůzy či Lenny.

 


Kempy také nabídnou zábavu spojenou přímo se členy kapely, kteří se na přípravě intenzivně podílejí a připravují pro návštěvníky své workshopy. Vlastní aktivity připravují i partneři projektu. T-Mobile přinese  spoustu výhod pro své zákazníky. 16. června pro ně spustil soutěž o 300 vstupenek, do které se již zapojilo 1600 lidí, nejaktivnější hráč odehrál přes 400 her a celkem soutěžící strávili hraním hry přes 300 dní. Ti co nevyhrají, nemusí truchlit.

Následovat bude prodej zvýhodněných vstupenek i na již vyprodané kempy. Společnosti Agrofert, Kofola a pivovar Ostravar se postarají o kvalitní občerstvení za fajnové ceny. V areálech také vyroste divadelní podium, indiánská vesnička a nebudou chybět speciality jako live jukebox. „Přemýšlíme, že bychom příchozím nabídli k poslechu pár nových písní, zatím to řešíme,“ podotknul Richard Krajčo.

Natáčení nového alba, zatím bezejmenného, kapela zahájila písní Každé ráno, v níž se snoubí elektronický taneční beat s retro syntetizátory a kytarovým refrénem. „Jako hosta jsme do této písně pozvali Lenny. Nikdy nezpívala česky, tak si to za námi přijela vyzkoušet a znělo to hezky,“ líčí Krajčo.

Kandidátem na první singl je Srdcebeat se snadno zapamatovatelným pianem a výraznou melodickou a rytmickou linkou. Taneční prvky obsahuje i píseň Mou vinou, v níž se mísí country kytary se zpěvným popem. „V ní chceme doříct, co jsme minule, kdy jsme měli na natáčení celé desky Inzerát jen deset dní, naznačili třeba v písni Ze scénářů,“ prozradil Krajčo.

kryštof


Snad na žádné desce Kryštof nechybí skladba ovlivněná balkánskou rytmikou a plná dechových nástrojů. Tentokrát se jmenuje Invaze a posluchačům dá v některým pasážích vzpomenout třeba na filmy Quentina Tarantina. Pětici novinek uzavírá gradující balada Toužím, v jejímž textu se lídr kapely Krajčo vyrovnává s rozvodem.

Kryštof piloval pětici nových písniček nedlouho před natáčení na soustředění na Vysočině. „Užili jsme si krásné čtyři dny, kdy jsme hráli, aranžovali a zkoušeli různé postupy, a ve volných chvílích si šli zaplavat nebo si zahráli bowling. Inzerát byla úspěšná deska plná hitů, takže máme co překonávat. Těší mě, že ve všech členech kapely přetrvává skladatelský duch, a opět každý přispěl nějakým nápadem do společné mozaiky. Máme z nových písniček ohromnou radost a ve studiu jsme tancovali jak blázni,“ neskrývá Richard Krajčo spokojenost.

Podobný scénář - soustředění a pak hned do studia - si kapela zopakuje i na podzim, kdy plánuje natočit zbytek alba. Jeho vydání plánuje na jaro 2015, navázat by na něj mělo podzimní halové turné.


Text: Šimon Kotek
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání