Tomáš Klus předvedl Praze úžasný Koncert

tomáš klusObliba zpěváka Tomáše Kluse rozhodně neopadá. Fanynky ho stále milují, i když se oženil a trochu se i změnil. Nakonec jeho nová deska nese název Proměnamě. Aktuálně prezentuje Tomáš sebe i své písně na turné. Pražské vystoupení v Roxy (23. 4.) patřilo k velmi zdařilým, i proto jsme v titulku využili Klusovy záliby u významných slov psát první velké písmeno.


Koncerty Tomáše Kluse navštěvuji už několik let a nikdy bych nečekal, že jeden z nich udělá v klubu Roxy. Nakonec díky obrovskému zájmu fanoušků byly hned dva. A musím uznat, že tento prostor známý písničkář zvládl. Ovšem za pomoci několika klíčových okolností. Především využil naplno pódium a vyzdobil ho nejrůznějšími barevnými krepáky, korálky, kuličkami a vzduchem se rozneslo aroma z vonných tyčinek. Na zadní ploše se u některých písní promítala nápaditá projekce, ovšem přes mohutnou výzdobu a silná světla na ní nebylo vždy dobře vidět.

Druhým zásadním faktorem bylo to, že koncert Tomáše Kluse už neznamená jen hraní na dvě kytary spolu s Jiřím Kučerovským. Už delší dobu tvoří jeho Cílovou skupinu také Petr Škoda a Jan Lstibůrek. Ale tentokrát znělo sálem ještě daleko více nástrojů. Kromě kláves především smyčcové nástroje v podání Epoque Quartet. Třetím významným momentem zdařilého večera bylo publikum. Nadšené z každé písně a pomalu i slova, které Tomáš na pódiu prones. Nakonec sám Klus diváky hned v úvodu vyzval: „Dělejte si tady, co chcete.“

 

tomáš klus


Začátek celého dvouhodinového vystoupení byl stejný, jako na novém album, když zazněla píseň „Jsem“. Tou Klus naznačuje svou proměnu, kterou v posledních měsících prošel. A nových skladeb servíroval fanouškům dost. Až už živou „Amores Perros“ či klidnější „Napojen“. Po známé písničce „DA.MUklův meč“ došlo na křest aktuální desky. Kmotrem nebyla žádná známá osobnost, ale přišlo zhruba dvacet lidí, kteří Klusovi pomáhali, ať už se samotným albem, případně i při koncertech. Dokonce Tomáš vytáhl dvě dívky z publika. Křtilo se velmi netradičně horkou masalou z konvičky a podobně dopadl následně i nový zpěvník.

V další části koncertu došlo také na více starších písní, namátkou „Panenka“, „Pocity“ a před oblíbeným „Malčikem“ Klus trefně pronesl: „Tak nějak už mám zase strach z těch ruských tanků.“ Následoval opět blok nových skladeb a při „Taneční“ se objevili jako hosté další dva muzikanti oděni v mexickém stylu a obohatili píseň o trubky. V krásné baladě „Nezapomínej“ dostali prostor také fanoušci, alespoň prostřednictvím projekce fotek, které klukům mohli v minulých týdnech zasílat.

Klus výrazně omezil také vždy oblíbené improvizace. Přesto jeho show nic neztratila ze zábavné složky, kterou dodával publiku různými průpovídkami, například: „Pokud někomu z vás můžeme udělat dobře, tak ať se přihlásí.“ Načež ho Jirka Kučerovský po menší pauze doplnil: „Ale ne takhle.“ Ale svou radost a energii Tomáš rozdává i během písní různými tanečky a poskakováním. Když se pak kapela loučila písní „Noe“, vzdal Klus hold skvělému publiku. „Tleskáte sobě. To byl váš večer. My byli jen jeho součástí,“ pronesl skromně. Přidávalo se nejdříve starodávně laděnou skladbou „Anna“, ale i staršími skladbami „Dopis“ a „Do nebe“. Tomáš Klus především bavil, jak je jeho dobrým zvykem. Zároveň už ale ví, že nevystačí na pódiu jen ve dvou a jeho písně mohou dostat pomocí dalších nástrojů zcela jiný rozměr. Jsem zvědavý, co z toho může přenést z klubů i na letní festivaly. Atmosféru a radost rozhodně ano.





Text: Pavel Urban
Foto: Erika Eliášová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání