Yasiin Bey aka Mos Def rozzářil Lucernu

mos def 2014Ve čtvrtek 27. března se v Lucerna Music Bar uskutečnil již jednou odložený koncert legendárního rappera Yasiina Beye – Mos Defa. Člen dua Black Star loni oslavil čtyřicáté narozeny a dnes patří ke klasikům hip hopové kultury. Původní termín byl přesunut z října minulého roku, protože vystoupení znemožnila náhlá nemoc interpreta.


Akci zahájil DJ Richard výběrem klasických boombapových rytmů, které střídal s funky groovy. Už od začátku bylo patrné, že nepůjde o „vytahanou“ hip hopovou akci. Různorodý dav fanoušků sytil prostory klubu atmosférou přátelské nálady. Za pult se nejdříve schoval Beyův support DJ a po chvíli ho následoval bez jakékoliv pompéznosti Yasiin. S úsměvem na rtech si odložil sako, vzal do ruky bílý sprej a na plátno visící z mixpultu napsal „Děkuji! Praha“. Po půlkruhovém pódiu rozházel okvětní listy růží a pokorně napojil do sítě svůj typický mikrofon.

Zatímco na pozadí běžely záběry z filmu Wild Style, Yasiin začal trackem „True Magic“. Od počátku show udržoval kontakt s publikem a technickou režií, na níž apeloval, aby neužívala v průběhu jiná než červená světla. Každý track živil tanečními pohyby, originální flow a zpěvem. Zazněly hity jako „Auditorium“, „Love“ nebo „Mathematics“.

 

mos def 2014


„Just by in now. Put off your phones. It's like you wanna catch a butterfly into your pocket. I'm right here and we together make this show – You brought your energy and I brought mine.“ Krátkými standupy držel dynamiku, ale spousta posluchačů spíše vypadala, že jim jeho slova jenom prohučela hlavou. Když pronášel výše zmíněné věty, neustále mu blikaly záblesky ostřících diod do obličeje, ale ani na minutu neztratil dobrou náladu. „Umi says“, track „Brooklyn“ (odkud pochází) a zhruba po hodině a půl zaznělo „I´m leaving".

„Thank you very much that you spent your money for this show,“ rozloučil se děkovným úklonem a odešel do útrob backstage. I když publikum sentimentálně skandovalo Mos Def, Mos Def, přidání se nedočkalo. Parket se vyprázdnil, taktu se za gramci chopil C. Monts a pod stage se nahrnuly výstavní typy, aby si chytly někoho na zbytek večera.

Je skvělé, že Praha mohla přivítat Mos Defa v plném klubu. Jde o důkaz, že neoslovuje jenom ortodoxní hiphopery, ale je nadžánrovým umělcem. Snad se v podobném duchu uskuteční i květnový koncert Schoolboye Q v Roxy.






Text: Martin Hrnčíř
Foto: Štěpán Landa





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání