Koncert Nicka Cavea & The Bad Seeds v Praze aspiruje na hudební událost podzimu

nick caveNick Cave a jeho kapela The Bad Seeds se koncem října vydávají na turné po Velké Británii a Evropě s jedinou zastávkou v České republice – 22. 11. od 20 hodin zahrají v Tipsport Areně v Praze na Výstavišti. Většina z 25 koncertů turné je beznadějně vyprodaná, z předprodejů rychle mizí i vstupenky na pražský koncert. A mimořádný zájem ještě vzrostl po definitivním „odtajnění“ jména předskokanky Nicka Cavea & The Bad Seeds, kterou bude Shilpa Ray.


Američanka s indickými kořeny, přezdívaná Ella Fitzgerald pro 21. století, se v této roli objeví v Evropě úplně poprvé. Právě měsíc před pražským koncertem vydá Shilpa Ray nové EP s názvem It’s All Self Fellatio se čtyřmi novými skladbami.

Aktuální turné Nicka Cavea představí jeho dlouho očekávané patnácté album Push the Sky Away, takže v setlistu jsou skladby převážně z této novinky, včetně singlových Jubilee Street, Mermaids a Push the Sky Away, ale chybět nebudou ani největší hity z repertoáru Nicka Cavea & The Bad Seeds. Rozhodně je na co se těšit, Nick Cave & The Bad Seeds hrají ve vrcholné formě, což nejlépe dokládají nadšené ohlasy na jejich letní vystoupení na slovenském festivalu Pohoda v Trenčíně. „Drásavé melodie a Caveův fenomenální hlas neušetřily nikoho. Zarývaly se hluboko a intenzivně...“; „Opravdový, po hudební stránce dokonalý zážitek...“; „Neskutečná energie, umělec snad z jiného vesmíru…“ Superlativy ve vzácné shodě nešetřili návštěvníci ani hudební kritici.

Písničky z Push the Sky Away vznikaly během jednoho roku, jsou o důležitých událostech, momentálních módních záležitostech a mysticky zabarvených absurditách – ty všechny stojí v řadě vedle našich věčných otázek a pátrání po tom, co je a co není v životě důležité. V srdci alba se skrývá naturalismus a vřelost, které z něj dělají jedno z nejúchvatnějších alb Bad Seeds.  Nick Cave a The Bad Seeds dokázali stvořit kolektivní hudební jazyk nebývalé bohatosti a komplexity. „Nevím, tahle deska mi prostě přijde nová, víte, ale nová tak nějak postaru," stručně podotkl Nick Cave. Push the Sky Away vyšlo v únoru na vlastním labelu The Bad Seeds Ltd.

 

nick cave


Nick Cave & The Bed Seeds, 22. listopadu 2013 Praha, Tip Sport Arena, Výstaviště Holešovice. Vstupenky v sítích Ticketpro a Ticketprotal: stání 1 350 Kč / nečíslované sezení 1 550 Kč / V.I.P. 2 500 Kč. Koncert pořádá 10:15 Entertainment, s.r.o.

Nick Cave & The Bad Seeds jsou dnes jednou z kritikou nejlépe hodnocených hudebních formací. Současní The Bad Seeds – Nick, Warren Ellis, Jim Sclavunos, Martyn Casey, Thomas Wydler a Conway Savage – spolu hrají téměř dvacet let. Kapelu zformoval Nick Cave po rozpadu skupiny The Birthday Party v roce 1982, jejich debutové album From Her To Eternity vyšlo v roce 1984.

Sám Nick Cave patří k nepřehlédnutelným uměleckým osobnostem světové kultury. Rockový hudebník, skladatel, básník, herec, spisovatel a scenárista. Narodil se v australském městečku Wangaratta jako třetí ze čtyř dětí. Jeho otec vyučoval na střední škole angličtinu a matematiku, maminka byla knihovnice. Ve dvanácti letech kvůli kázeňským prohřeškům musel změnit školu, nastoupil do přísnější internátní školy v Melbourne. První kapelu, ze které později vznikli The Boys Next Door, založil už na střední škole. Nick Cave byl autorem hudby i většiny textů. Po rozpadu skupiny v roce 1983 zakládá The Bad Seeds. Cave je také úspěšným autorem filmové hudby (např. ve známém filmu Wima Wenderse Nebe nad Berlínem jsou dvě Caveovy písničky a spolupracoval i na dalším Wendersově filmu), dvakrát si zahrál vedlejší roli. Caveův život je plný dramatických zápletek – má za sebou drogovou zkušenost, dny v londýnských squatech, v Západním Berlíně i v Brazílii, bouřlivé osudové lásky, dobře zná přízeň i zatracení publikem a kritikou. Všechno se odráží v jeho písničkách, které nikdy nebyly jednoduché a laciné.



Text: Tiz
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání