Jiří Stivín nezapomene na Poctu svaté Cecílii ani letos

jiří stivínTradiční koncert Pocta sv. Cecílii během jednadvaceti let získal řadu příznivců a stal se již očekávanou listopadovou událostí. Dokonce je zmiňován v odborných publikacích jako každoroční svérázná kulturní událost. Pořadatelem a hlavním protagonistou akce je multiinstrumentalista Jiří Stivín.


Letošní koncert Pocta sv. Cecílii se koná v neděli 24. listopadu 2013 od 19:30 nově v prostorách Betlémské kaple. Jiří Stivín vystoupí za doprovodu celé řady hudebníků různého žánrového zaměření. Na programu jsou jak skladby klasické, tak improvizační a jazzové. Nekonvenčním způsobem v sobě tento večer spojí mimořádný hudební zážitek s bezprostřední atmosférou, hravou improvizací a humorem. „Pro mě osobně je to vzácná příležitost jednou za rok se sejít s přáteli a posluchači, kteří fandí naší hudbě,“ prozradil k blížící se akci Jiří Stivín.

První koncert věnovaný patronce hudebníků svaté Cecílii se konal v roce 1992, impulzem byly 50. narozeniny Jiřího Stivína. V následujících letech spolu s ním v Rudolfinu účinkovala řada vynikajících interpretů, kteří se při této příležitosti stali součástí věčně proměnlivého muzikantského sdružení Collegium Quodlibet: zpěvačka Magdalena Kožená, houslisté Marta Líbalová, Gabriela Demeterová, Bohdan Warchal, Petr Messiereur, Jan Talich, gambista Petr Hejný, klavíristé Stanislav Bogunia, Gabriel Jonáš, Adam MacMahon, z cechu cembalistů a varhaníků Jaroslav Tůma, Aleš Bárta a Robert Hugo. Jejich umělecké výkony je možné si připomenout na několika CD s živými záznamy koncertů pod standardním názvem Pocta sv. Cecílii.

 

jiří stivín


Koncert je svým charakterem vhodný pro diváky od nejmladších po nejstarší z milovníků hudby. „Zatímco dramaturgie úvodní části koncertu Pocta sv. Cecílii je daná, pokaždé zahrnuje skladby Bacha, Vivaldiho a Telemanna, část druhá je naopak koncipována jako spontánní muzicírování pozvaných hudebníků, nikdy není dopředu jasné, co přesně se bude na pódiu dít, záleží i na momentálních reakcích publika,“ nechal se slyšet Jiří Stivín.


Text: Tis
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání