CD tipy: České legendy na tři způsoby

kulturní servis pulsDo aktuálních CD tipů jsme připravili tři velmi známá jména české scény. Na své si ale přijdou spíše pamětníci. Nové album zpěvačky Báry Basikové „Belleville“ je totiž inspirováno dobou 80. a 90. let minulého století. Druhá výběrovka kapely Chinaski u příležitosti 20. výročí připomene všechny jejich hity a skupina Mňága a Žďorp přichystala na DVD záznam loňského velkolepého koncertu.


kulturní servis pulsBára Basiková letos v únoru oslavila padesáté narozeniny a po dlouhých dvanácti letech také konečně vydá novou sólovou studiovou desku. Ta nese název „Belleville“ a pro Báru jí připravila hlavně dvojice Václav Bárta a Jan Dvořák. Noid napsal k drtivé většině z dvanácti skladeb hudbu, která je laděna do synthpopu osmdesátých a devadesátých let minulého století. Dlouholetý spolupracovník Petra Muka Dvořák se pak postaral o texty a také jeden hudební podklad. Téměř padesátiminutová stopáž končí písní „P. M.“, jež je věnována právě Mukovi. Naopak začíná adeptem na singl „Betonové terasy“. Basiková dokazuje, že je stále výborná zpěvačka a je vidět, že se album připravovalo téměř tři roky. Poněkud monotónnější rozjezdy první poloviny pak vystřídají energičtější kousky. Naléhavému a podmanivému hlasu Báry by ale slušela v mnohých případech hlavně živá kapela.

kulturní servis pulsSkupina Chinaski už oznámila velký narozeninový koncert k 20. výročí svého vzniku na 6. února příštího roku. Už během září ale vyjde druhá bestoffka, která fanouškům nabídne na dvou CD celkem dvaačtyřicet písní populární kapely. K osvědčeným hitům, jako jsou „Klára“, „Dlouhej kouř“, „Tabáček“, „Můj svět“ či „1. signální“, se na kompilaci objeví také dvě úplně nové skladby. Singl „Stížnost“ už putuje rádiovým éterem a brzy bude představen také videoklip. Druhá nová písnička nese název „Hlavolam“. Obě s chlapci z kapely nahrál zkušený anglický producent Greg Haver a přímo v Británii je následně smíchal Clint Murphy. První várku 2CD v počtu 1000 kusů  všichni členové skupiny osobně podepsali, a tak budou mít šťastní majitelé těchto nosičů malý bonus. Přesně před deseti lety už Chinaski jednu výběrovku nazvanou „Premium“ vydali, ta aktuální je zase o jednu dekádu bohatší a tedy i o druhé, hity nabité, CD.

kulturní servis pulsKrásný dárek pro své fanoušky přichystala na 9. 9. kapela Mňága a Žďorp. Od pondělka je totiž k mání DVD „Dáreček Live!“ Tedy záznam z loňského vyprodaného listopadového koncertu ve Velkém sále Lucerny. Ten se konal u příležitosti 25. výročí kapely. Během nabitého večera se představila celá řada hostů včetně členů kapel Kryštof, Vypsaná fiXa či Čechomor, kteří předělali právě písně od Mňágy. Ty loni vyšly na dvou cédéčkách s názvem „Dáreček“ a na onom koncertu zazněly na živo. Nyní si téměř třicet skladeb můžou zájemci připomenout také na zmíněném DVD. Použito bylo deset kamer a využito 48 hudebních stop. Kromě dění na pódiu jsou zde k vidění i pohledy do zákulisí. Téměř dvouapůlhodinový koncert tak můžou fanoušci prožít znovu. Ve středu 11. září navíc kapela, opět za účasti celé řady hostů, nové DVD v Lucerna Music Baru pokřtila.

 


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání