Vydej se na koncert charismatického Leonarda Cohena

cohenPo čtyřech letech se do Česka vrací legendární Leonard Cohen. V rámci svého turné Old Ideas World Tour 2013 vystoupí 21. července v O2 areně. Díky fenomenálnímu úspěchu posledního koncertu a vřelému přijetí od zdejších fanoušků se kanadský básník, prozaik a především písničkář Leonard Cohen rozhodl, že znovu zavítá do Prahy.


Svoji uměleckou dráhu zahájil Leonard Cohen jako básník. První sbírku „Let Us Compare Mythologies" vydal ještě jako student v roce 1956. Značný ohlas v  uměleckých kruzích sklidila hned jeho další sbírka „The Spice-Box of Earth" vydaná v roce 1961. Poté se na několik let usadil na řeckém ostrově Hydra. Z tohoto období pochází jeho sbírka „Flowers for Hitler" (1964) a romány „The Favourite Game" (1963) a „Beautiful Losers" (1966). Prakticky v celém svém díle, literárním i hudebním, se Leonard Cohen zabývá tématy náboženství, izolace a složitých mezilidských vztahů.

V roce 1967 se přestěhoval do USA a odstartoval kariéru folkového zpěváka. Úspěch a světový ohlas se dostavil hned po vydání prvního alba „Songs of Leonard Cohen“ (1967). Zde najdeme mimo jiné i Cohenovu asi nejznámější píseň „Suzanne". Její text pochází z jeho básně „Suzanne Takes You Down", která vyšla ve sbírce „Parasites of Heaven". Jako první ji nazpívala Judy Collins, Cohenova verze následovala až o pár let později. Časem se z ní stala nejčastěji přebíraná skladba z jeho repertoáru, kterou nazpívali mimo jiné Peter Gabriel nebo Aretha Franklin. Z prvního Cohenova alba pocházejí i další známé skladby jako například „So Long“, „Marianne“ nebo „Hey, That‘s No Way to Say Goodbye“.

cohenNásledující alba „Songs From a Room“ (1968), „Songs Of Love And Hate“ (1970), „I’m Your Man“ (1990), „The Future“ (1992) a „Ten New Songs“ (2001) již „jen“ potvrdila neotřesitelnou pozici Leonarda Cohena jako největšího písničkáře současnosti, který svým dílem ovlivňuje hned několik generací svých následníků. O významu a velikosti jeho díla svědčí i kolik předních hudebních osobností zařadilo jeho skladby do svého repertoáru. Na tomto seznamu najdeme vedle již zmíněných i taková jména jako U2, REM, Sting, Nick Cave nebo Johnny Cash.

Zatím poslední studiové album s názvem „Old Ideas“ vydal Cohen v roce 2012 po více než osmi letech. Jeho načasování vyšlo v pro něj nejpříznivější době, alespoň co se tuzemského posluchače týká. Je to první deska nových písniček, která vznikla po dvou fantastických koncertech, co v Česku v letech 2008 a 2009 odehrál. Koncertech, na nichž jsme se mohli s tímto skromným a sympatickým pánem dostatečně seznámit a nasát jeho charisma. „Old Ideas" je tak přirozeným pokračováním toho, co jsme si mohli naživo společně prožít.

Letošní koncertní šňůra Leonarda Cohena následuje bezprostředně po vyprodaných World Tour 2008 a World Tour 2009, na která se kanadský bard vydal po dlouhých 15 letech. Nadšená hodnocení návštěvníků pražských koncertů slibuje, že i letošní setkání s Mistrem Leonardem bude nezapomenutelným zážitkem.

Do volného prodeje se dostane i omezené množství vstupenek v kategorii Platinum. Jejich držitelé získají nejen nezapomenutelný zážitek z koncertu, který si budou moci vychutnat z křesel v prvních dvanácti řadách přímo před pódiem, ale i catering v restaurantu Lokomotivka před začátkem koncertu. Cena vstupenky v kategorii Platinum je 5 990 Kč. Ostatní vstupenky jsou v prodeji za 1 290 korun.

 


Text: Livna
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání