Palác Koruna uspořádá sérii koncertů mezinárodních hvězd

palác korunaLori Goldston, dřívější členka legendární kapely Nirvana, vystoupí na neopakovatelném koncertě v Praze. Stejně tak do této evropské metropole zavítá krásná zpěvačka Tish Hinojosa a kanadská pianistka Dana Reason. Všechny umělkyně se představí během června v Paláci Koruna na Václavském náměstí v Praze. Přijď si poslechnout kombinaci klasiky, experimentálního jazzu a latino-folk-country hudby. Nebudeš litovat.


Secesní klenot zasazený ve spodní části Václavského náměstí se pyšní více než pouze krásnou budovou. Palác Koruna, postavený před 100 lety jako víceúčelová budova, která byla navržena s cílem vytvořit dynamické místo pulsující životem ve dne i v noci, nyní navazuje na tuto původní myšlenku a usiluje o obnovení dřívější popularity tohoto místa mezi předními českými vlastenci. Cílem tohoto projektu je oživení centra Prahy atraktivním kulturním programem.

Atrium Paláce Koruna je otevřeno široké veřejnosti a poskytnutím svého unikátního prostoru do služeb hudby a kultury chce pomoci místním i návštěvníkům zpomalit a ocenit krásy města, ve kterém žijí. Začátkem letošního léta bude toto unikátní místo hostit řadu rozmanitých koncertů českých i zahraničních umělců. Vstupné bude na tyto akce zdarma. Co může lépe vdechnout nový život krásné historické budově a kulturně chráněné pražské památce než tvůrčí dění?

„Rádi bychom, aby umění vystoupilo z koncertních síní a galerií do ulic. Praha je kulturně velice bohaté město, ve kterém hrají spontánní kulturní a hudební vystoupení důležitou roli v oživení města a každodenního života. Rádi bychom některé z těchto nádherných příležitostí užít si českou i zahraniční kulturu naživo zprostředkovali široké veřejnosti, všem, kteří procházejí centrem města,“ řekla Cynthia Valdecadena, ředitelka projektu Koruna Palace Culture, a dodala: „V současnosti připravujeme program na druhou polovinu tohoto roku, kdy nejen hudba, ale i výstavy, literatura, tanec a divadlo přinesou novou vzrušující atmosféru na jedinečné místo v centru Prahy."

Nový kulturní život v Paláci Koruna bude zahájen působivým hudebním programem, ve němž nebudou chybět koncerty mezinárodních hudebních hvězd, které běžně na české scéně nevystupují. V červnu rozezní atrium Paláce Koruna v samém centru Prahy například Lori Goldston, Tish Hinojosa a Dana Reason.

 

palác koruna

 

Seznam se s umělkyněmi ve stručnosti:

Lori Goldston – 6. června od 20 hodin
Lori, čelistka, jež vystudovala klasickou hudbu, je známá pro své působení v americké skupině Nirvana, se kterou nahrála poslední album a účastnila se koncertního turné k tomuto albu stejně tak jako živého nahrávání MTV Unplugged. Její talent je velice rozmanitý – spolupracovala například také s drone metalovou kapelou Earth nebo experimentální skupinou Black Cat Orchestra. Mimo jiné je také autorkou hudby k mnoha filmům. Její muzika, ať již akustická nebo zesílená, zní vždy plnými tóny, je strukturovaná a zároveň originální. V současné době je Lori Goldston na svém evropském turné.

Tish Hinojosa – 15. června od 20 hodin
V okamžiku, kdy Američanka Tish uvede v Paláci Koruna svou převážně německou kapelu, čeká posluchače pestrý večer latino-folk-country hudby. Za poslední dvě desetiletí nahrála Tish řadu nejrůznějších alb a se svou originální hudbou vystoupila také například pro Billa Clintona v Bílém domě. Její hudba překračuje hranice mezi kulturami, jazyky a hudebními žánry – se stejnou grácií se Tish dokáže pohybovat mezi folkem, popem i latino styly. Její hudba odráží současné americké multikulturní bohatství.

Dana Reason – 18. června od 20 hodin
Dana je kanadská pianistka, skladatelka a improvizátorka, která nahrála více než 11 alb a spolupracovala s mnohými avantgardními umělci jako například s Fredem Frithem a „babičkou elektronické hudby“ Pauline Oliveros. Její experimentální jazz si užívají posluchači na koncertech nejen v USA, ale také Kanadě a Evropě. Dana také vystupuje na interaktivních koncertech – např. s instalacemi videoanimací nebo na koncertech produkovaných přes internet a využívá moderní nástroje jako například iPad. Zatímco toto bude první návštěva Dany v České republice, její matka z Čech pochází.



Text: Petra Kubáková
Foto: BEST Communications





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání