Lipo: Song Do města přišla zima jsem napsal pro Káťu

lipoAktuální singl rappera Lipa a mladé nadějné zpěvačky Kateřiny Marie Tiché „Do města přišla zima“ boduje v rádiích i televizních hitparádách i nyní v teplých dnech. S oběma interprety jsme udělali na koncertě v Liberci dvojrozhovor, který vám nyní na stránkách Kulturního servisu Puls přinášíme. Kromě událostí kolem singlu a klipu k němu jsme se dozvěděli něco i o chystaných projektech.

 

Jak jste se vůbec dali dohromady?
LIPO: Káťu jsem poznal, když jsem jí natáčel videoklip k singlu „Vzpomínej“, což je folková písnička a už tam jsem viděl, jaká je zpěvačka typově. Když jsem pak psal svůj song, myslel jsem na to, že hlas musí být křehký a jemný a napadla mě Káťa. A asi se to i nabízelo, protože spolupracuje s  Martinem Ledvinou a všechno si sedlo.


Káťo, nebyl to pro tebe skok od folku do rapové písničky?

KÁŤA: Šílený, ale člověk má zkusit všechno, a když je dobrá písnička, proč ne.

Lipo, ten text je ale celý tvůj, že?
LIPO: Ano, já jsem to vlastně napsal celé pro Káťu.
KÁŤA: No a mně se to líbilo, tak jsem kývla.

Čekali jste, že bude skladba takhle úspěšná?

KÁŤA: To člověk asi nikdy nečeká. Jen doufá, ale nikdy neví, jak to dopadne.

Lipo, ty už jsi ale tu zkušenost s Debbi měl při singlu „Ležím v tvé blízkosti“.
LIPO: Měl, ale nikdy doopravdy nevíš, jestli emoce, kterou do toho dáváš a tvoříš, se přenese i na lidi, takže jistotu nemáš nikdy. My se jen pokusili odvést dobrou práci.

 

Natáčení videoklipu k písni „Do města přišla zima“ provázela řada komplikací, jak to vlastně probíhalo?
KÁŤA: Bylo to zajímavé, Lipo byl nemocný, tak nás jeden den na natáčení řídil po telefonu. To byla pecka, ale řekla bych, že to dopadlo dobře.
LIPO: Při tom klipu nás provázelo hodně smůly, já si trochu sáhl na dno, co se týká produkce celé té věci a jak vše ukočírovat, ale co je na tom strašně vtipný, je fakt, že všechno zlý je pro něco dobrý, klip vyšel ve finále i s okradením náramně (během natáčení přišel Lipo o techniku v hodnotě šestimístné částky, pozn. autora).

Káťo, věděli jste, co máte točit i bez Lipa na place?
KÁŤA: Dával nám pokyny přes mobil, ale kluci, co celý klip natáčeli, měli jasné instrukce, takže to šlo.
LIPO: Mluvil jsem s kameramany a hlavně jim důvěřuji. Byli seznámeni s konceptem a věděli, co mají dělat.

 

lipo


Káťo, pro tebe to asi bylo trochu jiný. První klip k písni „Vzpomínej“ jste s Lipem točili venku a teď se vše odehrávalo v interiéru.
KÁŤA: Ono to bylo sice vevnitř, ale byla tam strašná zima, takže takový rozdíl to zase nebyl. Akorát u „Vzpomínej“ venku ještě svítilo sluníčko, tady rozhodně ne.
LIPO: Byl to holobyt. Podmínky byly krušný, ale umění nevzniká vždy v komfortu.

Chystáte spolu něco dál?
KÁŤA: Odjezdíme nějaké koncerty.
LIPO: Káťa mě teď podpořila v Liberci a já ji zase někdy, jestli bude chtít, podpořím na jejím koncertu. Hlavně, Káťa pracuje s Martinem Ledvinou na své desce, dělá svou hudbu, píše texty a je to zajímavé sledovat.

Tvoje nová deska bude laděná v duchu písně „Vzpomínej“?
KÁŤA: Spíš tak, ještě ten styl pořád hledám, ale možná tam dáme i skladbu „Do města přišla zima" v nějaké folkovější verzi.
LIPO: Když jsem tu písničku psal, tak jsem si říkal, že to má být za prvé pomalejší balada a za druhé, že to může být něco jako folková písnička. Chtěl jsem to zkusit, vůbec mi to nevadí, ale nakonec jsme tam dodali beat.

Káťo, a už jste přemýšleli oslovit na desku také někoho jiného?
KÁŤA: To se uvidí, album bude na podzim, máme na to celé léto. Nikdy nevíš, co ti přivane do cesty. Ještě nedávno by mě nenapadlo, že budu zpívat písničku s Lipem a stalo se.



 



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání