Gregoriánští mniši opět zavítali do Prahy

GregorianNěmecké vokální uskupení Gregorian zavítalo již po čtvrté do České republiky. Vystoupilo 24. března v pražském Kongresovém centrum. Svým jedinečným podáním předvedli nejen svá vlastní díla, ale také několik celosvětových hitů. Sestavě osmi mnichů kontrastovaly dvě půvabné zpěvačky, které své hlasy dokázaly vyvést do neuvěřitelných výšek.


Česká republika již po čtvrté hostila světoznámou německou skupinu Gregorian. V neděli 24. března se od 19 hodin sál pražského Kongresového centra rozezněl zprvu tlumenými tóny komorní hudby. Gregorian provedl diváky historií hudby napříč kontinenty. Od středověkých chorálů přes dobu Kryštofa Columba, plnou vynálezů a objevů, až po novodobé období populární hudby. Mezi prvními písněmi večera zazněla „The Sound of Silence“.

Kapelu tvořily dva naprosto odlišné póly žánrů, které dodaly koncertu na unikátnosti. Na jedné straně rockové pole bicích, baskytary a kláves. Na straně druhé vážná klasika smyčců sestávajících z houslí a baskytary. Oběma pólům vévodilo černé klavírní křídlo.

Gregorian


Částečně spirituální a rockovou tématiku doplnili světelnými, mlhovým, zrcadlovými a především ohnivými efekty, čímž dodali zcela jiný ráz vystoupení. Z pokorného klášterního koncertu se rázem stala nezapomenutelná show. Efekty lomeného světla zároveň dodávaly kouzelnou atmosféru. Na pozadí jeviště se během jednotlivých písní odehrávaly mini scény ze známých filmů převedené do „mnišské tematiky“. Diváci tak měli možnost zhlédnou příběh mnicha „Gozilly“, romantickou pasáž z lodi „Titanic“, ukázku z filmu „Šestý smysl“, taneční kreace „Pulp Fiction“ nebo například skotskou svobodnou zem.

Gregorian ve svém repertoáru nezapomněl ani na nejznámější světové hity současnosti. Nechyběl hit britské skupiny Queen „Who Wants To Live Forever“ nebo skladby německého skladatele Hanse Zimmera. Z filmového hudebního archívu zazněla „Now We Are Free“ z Gladiátora a jako třešnička na dortu se vyjímala skladba „My Heart Will Go On“ z Titanicu. Titulní song ke snímku Piráti z Karibiku doplnili mniši malou lekcí šermování.

Mezi nejdojemnější vystoupení patřil přídavek „Hallelujah“. Na písni se postupně vystřídali všichni členové Gregorian včetně kytaristů. Všem číslům dominovala jednoduché, zato velice efektivní choreografie, které hraničily téměř s tanečními kreacemi. Po celý večer dokázalo německé uskupení udržet tu pravou „mnišskou“ atmosféru, přestože balancovali na pokraji hned několika velice odlišných žánrů hudby. Možná právě proto Gregorian fascinuje mnoho lidí napříč celým světem.





Text: Kristýna Kubišová
Foto: Luboš Kováč





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání