Bůhví bez Brzobohatého stále hrají, oslavili už 17 let!

BůhvíSkupina Bůhví se do povědomí dostala v roce 2004, kdy klávesista a zpěvák Ondřej Brzobohatý začal moderovat soutěž Česko hledá Superstar. Přivedl tak na koncerty zástupy mladých dívek. Málokdo ale ví, že tahle klučičí parta fungovala už dávno před jeho příchodem a i po jeho odchodu hrají zvesela dál.


Kdo by si myslel, že u zrodu kapely stál Brzobohatý, nemohl by se mýlit více. Skupina byla založena partou gymnazistů v čele s Martinem Hrubým v roce 1995. „Chtěli jsme být stejně slavní a dobří jako Psí vojáci,“ vzpomíná Hrubý. Svými autorskými texty a chytlavými melodiemi si získali několik desítek, možná stovku, věrných fanoušků, kteří se pravidelně objevovali na koncertech.

Po devíti letech existence přišel zlom. Kapela dosud zvyklá na hraní po klubech získala nové fanoušky. Nebo přesněji řečeno fanynky. Na koncerty je přivedl moderátor první řady pěvecké soutěže Česko hledá Superstar, která slavila obrovský úspěch právě u mladých slečen. A s nimi přicházeli i jejich rodiče.

To ale nebyla jediná změna, kterou Brzobohatý přinesl. Začal psát texty a skládat hudbu k písním. Ve složení Hrubý, Brzobohatý, Trojan, Pičman a Telenský vydali v roce 2003 album „Akt", na němž se objevily songy inspirované Kubou nebo Ruskem a k jedné ze skladeb přispěl i Ondřejův otec Radoslav Brzobohatý.

 

Bůhví


V období největší popularity vydala skupina desku „Hodina", ze které jsou skladby „Barokní", „Karavany", „Potopa" nebo „Nad Strží". K poslední jmenované natočili Bůhví dokonce videoklip. Mezitím Ondřej začal při vystoupeních přebírat roli baviče a stal se mediální tváří kapely. Její duší byl ale stále Martin Hrubý.

V roce 2008 přišlo zemětřesení. Kromě Brzobohatého odešel z kapely také basista Ulf Gjerdingen a Karel Pičman. Přesto, že krátce po sobě odešli z různých důvodů tři hudebníci, Hrubý o konci Bůhví nepřemýšlel. „Zánik Bůhví a zánik můj vlastní je pro mě totéž. Jinými slovy s Bůhví a vínem to mám stejné - budu ho pít, co budu žít,“ vysvětluje Hrubý.

Od roku 1995 se v sestavě kapely vystřídalo mnoho muzikantů. Takže je těžké pojmenovat ty pravé Bůhví. Ale i díky novým tvářím a umělcům se stále posouvají kupředu. „S básníkem Vojtěchem Probstem, spolužákem z gymnázia, který stál u zrodu Bůhví, píšeme písňové texty často společně a jsme na sebe stále přísnější,“ hodnotí Hrubý.

bůh ví


Bůhví nikdy nebyli, nejsou a nebudou mainstreamovou kapelou. Jejich texty mají hloubku, „nehrají“ pouze na efekt a nepodbízí se. Nyní se věnují hraní v menších sálech a klubech. Martin Hrubý stále skládá nové písně a společně se Zdeňkem Urbanovským na klávesy, Jakubem Doležalem na saxofon, Davidem Herzigem na basu a Tomášem Makovským za bicími dělají radost svým fanouškům, kteří se skupinou vydrželi celých 17 let nebo těm novějším.

„Do budoucna bych s Bůhví chtěl nahrát písně, které jsme s Vojtěchem Probstem napsali za posledních 5 let. Je toho už na dvě alba, leč nemám peníze. A navíc ani nevím, kde je sehnat,“ komentuje situaci Hrubý. Bůhví jsou proto zatím jako mnoho dalších skvělých kapel vydáni na milost a nemilost posluchačům, kteří chodí na koncerty a kupují se jejich desky.

V případě, že byste chtěli slyšet ukázku z hudebního repertoáru skupiny Bůhví, můžete se podívat na webové stránky www.buhvi.cz, přidat si kapelu na facebooku, kde kluci komunikují s fanoušky, nebo se přijít podívat na jejich nejbližší koncert do pražského klubu Carpe Diem 21. března.



Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Kateřina Langerová (www.buhvi.cz)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání