Slash řádí s kytarou i po odchodu z Guns´n´Roses

slashByl u zrodu rockových Guns´n´Roses, vysloužil si hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a populární počítačová hra Guitar Hero se jím nechala inspirovat a vytvořila postavu legendárního Slashe. Kytarový mág s neodmyslitelnými černými vlasy a cylindrem je nyní bez stálé kapely, ale to mu nebrání koncertovat. Doprovází ho talentovaný zpěvák Myles Kennedy a muzikanti The Conspirators.


Sedmačtyřicetiletý velikán rockové kytarové scény nazývaný Slash, pravým jménem Saul Hudson, se okolo hudby a hudebního průmyslu pohyboval už od dětství. Jeho otec navrhoval obaly alb Neila Younga nebo Joni Mitchellové. Další, co ulehčilo Slashovu cestu k hudbě, bylo rozhodnutí rodičů přestěhovat se z Británie do Hollywoodu. Zbytek si ale talentovaný Slash vydobyl sám.

Když v roce 1985 zakládal Axl Rose Guns´n Roses, Slash byl přitom. Nedlouho poté byl díky svému jedinečnému hraní na kytaru uveden do síně slávy. Během oslnivé dráhy Guns´n´Roses exceloval ve skladbách Paradise City, Don´t Cry nebo Sweet Child O´mine. Jeho výrazný zjev i elektrizující energie oslňovala fanoušky na celém světě, a to až do poloviny devadesátých let, kdy se Slash rozhodl z Guns´n´Roses odejít. Na muziku ale nezanevřel.


Guns´n´Roses byla bezpochyby nejslavnější formace, ve které Slash působil. Zdaleka ale ne jediná. Hrál v kapele Slash´s Snakepit a založil Velvet Revolver, se kterými nahrál dvě alba. Mimo to také spolupracoval s celou řadou hudebníků zvučných jmen. Hostoval na desce Raye Charlese, Roda Stewarta i Boba Dylana. Své jméno nespojil pouze s hudebními velikány. Objevil se i na desce barbadoské divy Rihanny a společnou píseň Beautiful Dangerous s ním má frontmanka The Black Eyed Peas Fergie.

 


Slash je po celou svou kariéru zařazován světovými magazíny mezi nejlepší hudebníky všech dob. Mezi deset nejlepších hráčů na elektrickou kytaru ho zařadil Time. Na 65. místo ho zařadil proslulý Rolling Stone, když vybíral nejlepší kytaristy všech dob. Výrazně se tak přiblížil svým idolům Jimmy Pageovi a Jimimu Hendrixovi.

Nyní je Slash na turné ke své nové desce Apocalyptic Love, která vyšla loni v květnu. Kytarista na ní hraje za doprovodu muzikantů z The Conspirators a vokalisty Mylese Kennedyho. Už 11. února zavítá po dvou letech také do Česka. Vystoupí ve velkém sále pražské Lucerny. Vstupenky jsou k dostání v předprodejích za 940 a 1 390 Kč.

 


Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání