CD jsou přežitek? Naopak, originály neztrácí své kouzlo!

PopronNahrávky uložené v telefonech, MP3 přehrávačích a iPodech má dnes kdekdo. A kdy naposledy jste si udělali radost koupí nějakého CD? Takového, které patří mezi vaše malé poklady, máte ho pyšně vystavené na své poličce v pokoji a sáhnete po něm vždy, když se chcete trochu rozveselit. Už je to dlouho, viďte. Ať budete chtít potěšit sebe, nebo někoho blízkého, máme pro vás pár tipů na dobré úlovky.

 


PopronSoučasná hudební scéna velí spíše rychlému tempu, ať už je to pop, taneční muzika, ska či trocha rozjařeného punku. Až z toho máme najednou pocit, že se zeměkoule točí rychleji, den se míhá za dnem a času není nikdy dost. Zkuste na to jít jinak. Taková muzika k táboráku, to má hned jiný šmrnc. Nikdo se nikam nehoní, v kolektivu vládne přátelská atmosféra a příjemně se u této hudby relaxuje. Písničky ke kytaře jsou jednoduché na zapamatování, proto si je může zazpívat každý. Zda blouzníme? Vůbec ne! Česká country hudba nabízí spoustu zajímavých interpretů. Letos v únoru vyšel komplet 3CD, obohacený o DVD, nazvaný „Písničky do kapsy“ od Rangers a Plavců. Ze starších děl stojí za pozvednutí písničkáři František Nedvěd a jeho trojkomplet „Neváhej a vejdi“, „Druhé podání“ a „Třetí pokus“, Zuzana Navarová a její „Dávný příběh“ a „Koncert, který se nekonal“ Vlasty Redla.  

PopronHudba hraje v našem životě důležitou roli. Posloucháme ji z rádia, v televizi, v obchodních centrech, když jedeme autem nebo doma připravujeme večeři. Důležitou součást hraje také ve snímcích a seriálech. Filmové soundtracky se těší velké oblibě a platí nepsané pravidlo - čím větší úspěch v kinech, tím žádanější je pak filmová hudba na CD. Zatímco koncem roku byly žádané soundtracky k Twilight sáze: Rozbřesk – 1. část, Železné lady a Sherlocku Holmesovi: Hra stínů, v posledních měsících boduje John Wlliams a jeho Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba, hudba z filmu The Artist, War Horse, nebo W./E., kterou natočila Madonna. Na CD se nachází i její song „Masterpiece“ oceněný jako nejlepší skladba ve filmu. Velké naděje na úspěch má aktuálně vydaný soundtrack k Hunger Games, film je v kinech od 22. března.

PopronPokud nepatříte mezi hudební fanoušky, mohlo by vás zlákat mluvené slovo. Pro každého se najde to pravé ořechové. Zatímco starší generace mohou nechat odpočinout své namáhané oči, studenti a pracující ocení u audio knihy časové ulehčení. Povinnou četbu zvládnete snáze s „Božskou komedií“ Danteho Alighieriho nebo s „Osudy dobrého vojáka Švejka“ od Jaroslava Haška vydanými v kompletu na 20 CD. Z modernějších děl potěší například Agatha Christie a její „Poslední vůle“ a „Vánoční tragédie“ a druhý román Zdeňka Jirotky „Muž se psem“ čtený Jiřím Lábusem. Pokud máte rádi životopisy, můžete se dozvědět více zajímavostí o životě herečky Jiřiny Švorcové nebo třeba slavné spisovatelky Betty MacDonaldové ve vzpomínkách její dlouholeté přítelkyně Blanche Caffiéreové. Těm, kteří jsou zapálení do historie, můžeme doporučit audio knihu „Nebeští jezdci“. Rozhlasová verze zčásti autobiografického díla Filipa Jánského vás zavede do období druhé světové války ve Velké Británii, dozvíte se zajímavosti o letcích RAF.

 

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Popron





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání