Vaříme pro radost: Krémová dýňová polévka

kulturní servis pulsPořiďte si domů krásnou dýni, poslouží vám nejen jako krásná dekorace domova, ale především obohatí váš jídelníček o důležité vitamíny B, C a E, a také o provitamín A. Dýně je bohatá na draslík, vápník, hořčík, zinek, železo, fosfor a měď, skvělé pomáhá při obezitě a pro čištění organismu. Zkuste si z této pochoutky uvařit například krémovou polévku.



Ingredience:
1 dýně (ideálně Hokkaidó)
3 – 4 lžíce smetany  
0,7 l zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
muškátový oříšek

kulturní servis puls

Postup:
1. Dýni omyjeme, rozkrojíme a odstraníme semena. Pak ji nakrájíme na středně velké kostičky, slupku odstraňovat nemusíme, při vaření brzy změkne.

2. V hrnci rozehřejeme olej a zlehka na něm osmahneme nakrájenou cibuli a česnek tak, aby změkli, ale nezabarvili se dozlatova.

3. Poté přidáme do hrnce nakrájenou dýni a za občasného míchání vše smažíme asi 10 minut. Pomalu přilijeme zeleninový vývar a vaříme dalších 10 minut, dokud není dýně zcela měkká.

4. Nakonec přidáme smetanu pro zahuštění a kousky dýně rozmixujeme tyčovým mixérem, dokud nám nevznikne krémová polévka. Přidejte špetku muškátového oříšku a na závěr dochuťte solí a pepřem.

5. Polévku můžete podávat s trochou šlehačky, nastrouhaným sýrem, praženými kousky chleba nebo dýňovými semínky.

 

Text: Penny Market
Foto: Penny Market





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání