Vánoční perníčky – pochoutka, dekorace, ale i dárek

Tescoma výrobkyVánoce se nezadržitelně blíží. Většina z nás nervózně odpočítává zbývající dny a hrozí se, co všechno musí do té doby stihnout. Velký úklid, hledání inspirace pro letošního Ježíška a samozřejmě také pečení cukroví. V našem předvánočním speciálu pro vás máme tip, jak spojit příjemné s užitečným a ušetřit čas.

Každý rok se situace opakuje. Chvíli to vypadá, že není kam spěchat, ale jak dny ubývají, zjišťujeme, že Vánoce jsou tady už zanedlouho a my toho potřebujeme ještě tolik stihnout. Obzvláště pak ženy. Společnost Tescoma letos přišla na trh s novinkou, která zaujme a mnohým vykouzlí úsměv na tváři. Tou je speciální vánoční sada na pečení ve třech různých provedeních – zvoneček, vánoční stromeček a salaš s ovečkami. Perníky můžete využít jako tematickou výzdobu, nabídnout je návštěvě místo cukroví, nebo jimi obdarovat své blízké. Vyrobené věci druhé přece vždy potěší.

 

Perníčky v různých podobách
Tescoma výrobkyJe to navíc tak jednoduché, že se do této práce mohou pustit i děti. Vypracujte těsto a nechte ho alespoň dva dny uležet, perníčky tak získají svoji specifickou chuť. V den, kdy se chystáte péct, nezapomeňte, že byste těsto měli minimálně hodinu před zpracováváním vyndat z lednice. Změkne a bude lépe tvarovatelné.

 

Vyválejte perník v co možná nejtenčí placku. Dbejte na to, abyste měli všechny vykrojené tvary zhruba stejně vysoké. Pokud se vrhnete například na vánoční stromeček a vyrobíte-li hvězdičky příliš vysoké, nevejdou se vám po upečení na stojánek. Perníčky můžete vykouzlit ve dvou variantách. Potřete-li je před upečením vejcem, budou mít krásnou zlatou barvu. Přidáte-li však do něj ještě lžičku kakaa na vaření, získají netradiční tmavý nádech.

 

Tescoma výrobkyUpečte své výtvory a nechejte je vychladnout. Pak může následovat dokončení vašeho díla – zdobení. Obvyklá poleva perníčků se skládá z vajíčka, moučkového cukru a citronové šťávy. Její nevýhodou však je, že ji musíte udržovat v chladu, protože na teple taje a zdobení tak bývá po chvíli trochu obtížné. Zkuste proto jednodušší variantu, bílou čokoládu.

 

Cukrářská poleva, kterou seženete v každém větším obchodě s potravinami, má ideální konzistenci. Rozpustíte ji v horké vodě a můžete hned začít. Zde je naopak vítán rychlý postup, protože čokoláda postupně tuhne. Jednotlivé kousky můžete samozřejmě popřípadě ještě různě dozdobit, například oříšky. Na závěr zbývá už jen hotové tvary svázat dohromady či nasadit na stojánek a můžete si užívat výsledků své práce.

 

Pokud byste hledali další inspiraci a nápady, jak potěšit své známé a rodinu, můžete se podívat na stránky www.vseovareni.cz.



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Tescoma


 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání