Příjemná atmosféra, vždy čerstvé a kvalitní suroviny i originální receptury. Taková je Hacienda Mexicana. Pestrá nabídka jídel zahrnuje labužnické předkrmy, těstoviny, steaky, ryby, kotlety i vepřová žebírka. Nechybí však ani netradiční pokrmy jako fajitas, paella, mořské plody či tortilly. Ochutnali jsme nejžádanější speciality podniku. Které z nich doporučujeme?
Hacienda Mexicana je síť restaurací fungující již od roku 1994. Za tu dobu prošla velkým vývojem. Restaurace byly zpočátku zaměřené pouze na mexické speciality, postupem času však obměňovaly a rozšiřovaly své menu, aby svým zákazníkům nabídly nejen tradiční cizokrajné pochoutky, ale i prvotřídní zpracování dobře známých jídel. V současné době můžete Haciendu Mexicanu nalézt v centru Prahy, v Brně, ale i u našich sousedů v Bratislavě. Na své si přijdou vegetariáni i milovníci dobře zpracovaného masa. Velký důraz restaurace kladou na čerstvé a kvalitní suroviny, které pro výrobu jídel používají. Vymýšlí své vlastní receptury, nejen v kuchyni, ale i za barem. Místní specialitou je domácí limetková šťáva či okurková limonáda. Nebojte se ochutnávat neznámé věci, budete příjemně překvapeni, o jaké lahůdky jste doposud přicházeli.
Experimentujte a vyzkoušejte netradiční jídla
Osobně jsme zavítali do Haciendy Mexicany, která se nachází na Praze 1 v Klimentské ulici. Nejlépe se na místo dostanete od Florence, nebo také krátkou procházkou od Masarykova nádraží. Pokud byste sem chtěli zavítat autem, není žádný problém. I když zde platí parkovací zóny, mohou zákazníci požádat o speciální parkovací lístek, který jim bude na závěr návštěvy připočten k jejich účtu. Příjemná obsluha vás usadí a ochotně pomůže s výběrem nápojů i jídel. Experimentujte! Vydali jste se do neobvyklé restaurace, nejen pro její zajímavé prostředí, ale především pro výbornou kuchyni. Jídelní lístek je přehledný a pestrý, ačkoli není příliš obsáhlý. Právě to je však jeho výhodou. Nebudete se utápět v obsáhlé nabídce jídel, ze kterých byste nevěděli co dříve. Každá z kategorií – předkrmů, ryb, těstovin atd. – čítá maximálně do deseti nabídek.
Osobně jsme zavítali do Haciendy Mexicany, která se nachází na Praze 1 v Klimentské ulici. Nejlépe se na místo dostanete od Florence, nebo také krátkou procházkou od Masarykova nádraží. Pokud byste sem chtěli zavítat autem, není žádný problém. I když zde platí parkovací zóny, mohou zákazníci požádat o speciální parkovací lístek, který jim bude na závěr návštěvy připočten k jejich účtu. Příjemná obsluha vás usadí a ochotně pomůže s výběrem nápojů i jídel. Experimentujte! Vydali jste se do neobvyklé restaurace, nejen pro její zajímavé prostředí, ale především pro výbornou kuchyni. Jídelní lístek je přehledný a pestrý, ačkoli není příliš obsáhlý. Právě to je však jeho výhodou. Nebudete se utápět v obsáhlé nabídce jídel, ze kterých byste nevěděli co dříve. Každá z kategorií – předkrmů, ryb, těstovin atd. – čítá maximálně do deseti nabídek.
Začněte předkrmem, správně vás naladí
Pokud chcete začít hned zkraje něčím chutným a netradičním, začněte s předkrmem. Španělská sýrová tortilla z domácí výroby zachutná jistě každému, stejně jako mini tortilly, quesadillas, podávané buď s fazolkami, nebo plněné sýrem cheddar a španělskou šunkou jamon. Pokud rádi testujete, jaké nejpálivější jídlo jste schopni sníst, můžeme vám vřele doporučit Red Chilli Mole Poblano. Chilli papričky plněné mletou směsí z pravé hovězí svíčkové vženou slzy do očí snad každému. Gurmáni by měli ochutnat mexické Carpaccio. Jemné plátky hovězí svíčkové se přímo rozpadají na jazyku, zajímavou chuť jim dodávají lístky rucoly a papričky jalapeňos. Pokud si chcete svou návštěvu ozvláštnit i netradičním zážitkem, objednejte si specialitu Hot Rocks. Obsluha vám přinese ohřáté lávové kameny, na kterých si zmíněné Carpaccio můžete poupravit. Pomocí speciálních paliček hovězí plátky otáčíte a opékáte je podle libosti. V nabídce nechybí ani nachos, chipsy z kukuřičné tortilly přelité omáčkou a zapečené v sýru. Pokud jste se někdy divili, proč mají nachos tak zvláštní chuť, možná, že je to díky jejich složení. Jednou z používaných surovin na výrobu je totiž kakao.
Nejžádanější jídla jsou fajitas a carpaccio steaky
Pokud fandíte módním trendům a BIO potravinám, jistě vás příjemně překvapí, že si v restauraci Hacienda Mexicana můžete objednat také jídla z bio surovin. Patří mezi ně italské Spaghetti Carbonara, nebo špalíčky z krůtích prsíček s kuskusem. Mezi nejoblíbenější pochoutky podniku patří fajitas a carpaccio steaky. Fajitas se podává ve třech variantách – kuřecí, hovězí nebo mix. Jemné plátky masa se zprudka opečou s čerstvou zeleninou, dochutí se kořením fajitas a vše se servíruje v rozpálené pánvi. O tom se můžete přesvědčit na vlastní oči, protože se vám z jídla bude ještě chvíli kouřit. Tradičně se fajitas podává se salsou guacamole, zakysanou smetanou a dvěma tortillami. Doporučujeme raději jednu nebo dvě přiobjednat, protože obsah pánve je velký. Specialitou šéfkuchaře jsou pečená vepřová žebírka v pikantní barbeque marinádě, podávané s křupavou česnekovou bagetou. Díky šestihodinovému vaření jde maso krásně od kosti a jeho chuť je vynikající.
Pokud fandíte módním trendům a BIO potravinám, jistě vás příjemně překvapí, že si v restauraci Hacienda Mexicana můžete objednat také jídla z bio surovin. Patří mezi ně italské Spaghetti Carbonara, nebo špalíčky z krůtích prsíček s kuskusem. Mezi nejoblíbenější pochoutky podniku patří fajitas a carpaccio steaky. Fajitas se podává ve třech variantách – kuřecí, hovězí nebo mix. Jemné plátky masa se zprudka opečou s čerstvou zeleninou, dochutí se kořením fajitas a vše se servíruje v rozpálené pánvi. O tom se můžete přesvědčit na vlastní oči, protože se vám z jídla bude ještě chvíli kouřit. Tradičně se fajitas podává se salsou guacamole, zakysanou smetanou a dvěma tortillami. Doporučujeme raději jednu nebo dvě přiobjednat, protože obsah pánve je velký. Specialitou šéfkuchaře jsou pečená vepřová žebírka v pikantní barbeque marinádě, podávané s křupavou česnekovou bagetou. Díky šestihodinovému vaření jde maso krásně od kosti a jeho chuť je vynikající.
Pokud máte raději třeba kotletu, pak vám přijde k chuti Texas, který je podáváný se salátem coleslaw. Je-li vám milejší libové maso bez kosti, vyberte si Flank. Pečený filovaný steak z hovězí roštěné je podávaný se zeleninou v olivovém oleji. Jeho chuť podtrhne taco koření. Velkým jedlíkům můžeme vřele doporučit Mexican Chilli Burrito, zasytí bezesporu každého. Pšeničná tortilla je plněná třemi druhy fazolí a hovězím masem, celá je pak zapečená v sýru a podávaná se salsou. A co si zvolit ke zmíněným pochutinám jako přílohu? Pokud nepožadujete tortillu, určitě mnohem více zaujme pečená brambora ve slupce, kterou si můžete objednat buď s chilli fazolemi, opečenou slaninou a nivou, nebo se špenátovou směsí.
Sladká tečka na závěr
Samozřejmě, že mezi dezerty nechybí klasika v podání palačinek, banánu se šlehačkou či zmrzlina. Nechte se však příjemně překvapit i na závěr a dejte přednost Churros, neboli čokoládovým fondue podávaným se skořicovými copánky a čerstvým ovocem nebo Tiramisu Mojito. Lahodný krém mascarpone a piškoty máčené v originálním kubánském mojitu příjemně bříško potěší.
Samozřejmě, že mezi dezerty nechybí klasika v podání palačinek, banánu se šlehačkou či zmrzlina. Nechte se však příjemně překvapit i na závěr a dejte přednost Churros, neboli čokoládovým fondue podávaným se skořicovými copánky a čerstvým ovocem nebo Tiramisu Mojito. Lahodný krém mascarpone a piškoty máčené v originálním kubánském mojitu příjemně bříško potěší.
Z drinků můžeme doporučit řadu míchaných a krásně zdobených nápojů, domácí limetkovou šťávu nebo Cucumber Limonade, vyrobenou z čerstvých okurek. Zní to možná děsivě, ale chuť nápoje je velmi osvěžující a lahodná, dobře se po něm tráví. Pokud byste raději kapku alkoholu, požádejte o variantu s ginem, který pití zase o něco obohatí a dodá mu zcela jinou příchuť. Ochutnat můžete také řadu kvalitních bílých i červených vín. Novinkou je odrůda španělského vína Skarelo, která má v Čechách jediné zastoupení a to Haciendou Mexicana.
Pokud zvažujete, kam pozvat svou drahou polovičku na netradiční večeři, či svého obchodního partnera na dobrý oběd, vyzkoušejte mexickou restauraci. Podnik pořádá i různé zajímavé akce, aktuálně „Barbeque Go Home“ nebo „Sněz, kolik dokážeš!“. Pokud plánujete grilování a chcete využít čas, který byste strávili v kuchyni, jinak, můžete si objednat grilovací set dle vlastního výběru. Druhá akce se vztahuje na šéfkuchařovu specialitu. Za jednorázovou částku 249 Kč můžete pobýt a spořádat v Mexicaně tolik grilovaných žebírek, kolik jen dokážete. A věřte, že ta lahodná chuť libového masa, za to opravdu stojí. Pro více informací se můžete podívat na www.mexicana.cz.
Pokud vás článek o mexické restauraci zaujal, nepropásněte jedinečnou příležitost. Hrajte s námi o Speciální poukazy na akci „Sněz, kolik dokážeš“. Grilovaná žebra budete mít zcela zdarma a můžete jíst, dokud vás to bude bavit!
FOTOGALERIE HACIENDA MEXICANA
Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Bersen Hoxha, Kristýna Šmejkalová