Hřebejkova Učitelka bude uvedena v prestižní festivalové sekci v Palm Springs a zahájí festival v Terstu

Kulturní servis PulsFilm režiséra Jana Hřebejka Učitelka o zdánlivě empatické, avšak manipulující učitelce bude uveden 8. a 13. ledna na Mezinárodním filmovém festivalu v kalifornském Palm Springs, jedné z nejprestižnějších filmových přehlídek v USA. Diváci jej zde budou moci zhlédnout v sekci Modern Masters vedle nových filmů takových režisérů, jako jsou Kim Ki-Duk, Ken Loach, François Ozon, Carlos Saura, bratři Dardennové či Thomas Vinterberg. Následně Učitelka zahájí 20. ledna Filmový festival v italském Terstu za osobní účasti scenáristy Petra Jarchovského a představitelky hlavní role Zuzany Mauréry.


"Jsme velmi pyšni, že můžeme letošní 28. ročník festivalu odstartovat právě snímkem Učitelka, který má sám o sobě všechny kvality tak typické pro filmy střední a východní Evropy – inovativní scénář, skvělé herectví a neuvěřitelný smysl pro humor," shodují se ředitelé festivalu v Terstu Fabrizio Grosoli a Nicoletta Romeo. Snímek sklízí velké úspěchy v zahraničí již od svého premiérového uvedení na festivalu v Karlových Varech, producenti, tvůrci i herci s filmem doslova objíždějí svět. "Jen já osobně jsem snímek uvedl na festivalech v Izraeli, Španělsku a Japonsku. Byl jsem velmi mile potěšen skutečností, že byl pro různorodé zahraniční publikum srozumitelný a aktuální, přestože se neodehrává v současnosti,“ uvedl Jan Hřebejk.

Koprodukční snímek se stal se 60 000 návštěvníky kin diváckým hitem na Slovensku, v České republice ho vidělo v kinech už 60 223 diváků, z festivalu v Karlových Varech si hlavní představitelka Zuzana Mauréry odnesla Křišťálový glóbus za nejlepší ženský herecký výkon. Hřebejkův poslední celovečerní snímek zabodoval i výbornými recenzemi v respektovaných světových filmových magazínech Variety nebo Hollywood Reporter. Učitelka byla doposud uvedena již na více než dvaceti filmových festivalech v Evropě, Asii, Americe a Africe, zároveň byla prodána dnes už do více než čtyřiceti teritorií po celém světě. Standardní kinodistribuce proběhne i v Itálii, Španělsku, zemích Beneluxu či USA, zahájena již byla v Izraeli a v Řecku, kde se snímek po prvním víkendu ocitl na jedenáctém místě v návštěvnosti kin.

Kulturní servis Puls

„Regulérní kinodistribuce v různých zemích světa je u českých a slovenských filmů výjimečná, těší nás i vysoká očekávání zahraničních distributorů, v případě italského distributora je to padesát tisíc diváků,“ řekl Ondřej Zima ze společnosti Offside Men, která snímek koprodukovala.

Film Učitelka vznikl v koprodukci Rozhlasu a televízie Slovenska, PubRes, Offside Men a České televize s podporou Ministerstva kultury Slovenské republiky, Audiovizuálného fondu a Státního fondu kinematografie. V České republice ho uvedla do distribuce společnost A-Company Czech. Snímek je od konce roku v České republice i v distribuci na DVD.

 


Text: Klára Mixová
Foto: 4press.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání