Cenu Pavla Kouteckého získal dokument Opři žebřík o nebe

žebříkCenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Jana Ševčíková za film Opři žebřík o nebe o svérázném faráři Mariánu Kuffovi. Ten se na faře ve slovenské vesnici Žakovce pod Tatrami stará o bezdomovce, bývalé vězně, alkoholiky, drogově závislé, tělesně postižené, a další sociálně znevýhodněné osoby, které by jinak skončily na ulici, a snaží se jim dát novou šanci v životě. Snímek ukazuje život v této komunitě, kterou Marián Kuffa vytvořil.

V letošní porotě zasedli spisovatelka a literární historička Radka Denemarková, fotograf Tono Stano, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, Ondřej Kamenický z Jednoho světa a Štěpánka Korytová z okruhu přátel Pavla Kouteckého. Členové poroty u filmu ocenili poctivost, s níž režisérka Jana Ševčíková zdokumentovala životní příběh faráře Kuffy, bývalého nadšeného horolezce. Toho k víře přivedla nehoda na Gerlachovském štítě, při níž málem přišel o život.

Režisérka Jana Ševčíková převzala na slavnostním večeru vyhlášení devátého ročníku Ceny Pavla Kouteckého v Divadle Archa kromě sošky od sklářského výtvarníka René Roubíčka také odměnu sto tisíc korun od Nadačního fondu Avast. Film Opři žebřík o nebe podle poroty aktualizuje a nabourává známé situace, vstupuje do světa všech postav citlivě, ale neuhýbavě a je zároveň precizní studií i o tom, že žádný člověk není tak moudrý, aby věděl o každém zlu, které koná.

Snímek vznikal celkem pět let, režisérka si tak z podtatranské fary přivezla celkem dvě stě čtyřicet hodin natočeného materiálu. K neobvyklému faráři se dostala díky článku v novinách a nepřestal ji fascinovat dodnes. Na faře v Žakovcích žije okolo dvě stě padesáti sociálně vyloučených lidí, kteří by jinak byli na ulici. 

„Farář Marián nekáže žádné teorie a nepředkládá intelektuální teze o občanskoprávní pomoci. Jeho síla pochází především z víry – i když ho denně potkáváte v zablácených pohorkách, montérkách a vaťáku od cementu. Říká: Chceš příležitost pro lepší život? Pomůžu ti, ale zapoj se. Chceš brát? Nauč se dávat,“ popisuje osobnost a především mnohdy sisyfovské úsilí Kuffy režisérka, která se štábem sledovala i jeho sugestivní kázání. Ta vesměs vycházejí z příběhů, které během dvaceti let svého působení na faře prožil. „Marián Kuffa víru nekáže, ale žije se vším, co k životu patří – včetně osobních tužeb, průšvihů a pochybností. A tento jeho postoj byl pro mě zkrátka výzvou pro film,“ vysvětluje režisérka své motivace. 

žebřík

Snímek Opři žebřík o nebe nabízí divákovi mnohovrstevnatý pohled na Kuffovu činnost také skrze osudy několika farářových „svěřenců“. Ty režisérka sleduje jak na faře, tak i v „normálním“ životě mimo ni, pokud mají sílu odejít. Snímek Opři žebřík o nebe byl v loňském roce uveden v soutěži dokumentárních filmů na MFF Karlovy Vary a MFDF Jihlava a režisérka Jana Ševčíková za něj letos již získala výroční cenu Trilobit Beroun za mimořádný počin v oblasti audiovizuálních děl.

Ševčíková vystudovala obor režie dokumentární tvorby na FAMU. Její filmy se často objevují na zahraničních filmových festivalech, kde získaly řadu ocenění. Známý je například její film Gyumri. Ten natáčela v Arménii v průběhu tří let a zachycuje v něm příběhy několika rodin, jejichž život byl v roce 1988 těžce zasažen zemětřesením. 

Organizátorka Ceny Pavla Kouteckého Jarmila Poláková se již devět let snaží upozorňovat veřejnost na sílu sdělení a vysokou úroveň českého dokumentu. „Jsem ráda, že si je porota každoročně vědoma faktu, že umění není a nemůže být soutěž. Proto vím, že rozhodování o vítězi je vždy velmi obtížné,” říká Jarmila Poláková. 

Cena Pavla Kouteckého vzdává hold tvorbě filmaře Pavla Kouteckého, mimo jiné režiséra filmu Občan Havel nebo trilogie o koncertech Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro – Každý rok je v Praze jaro každý rok je Pražské jaro. Kritéria výběru nominovaných filmů tak určují především zásady, které Pavel Koutecký zastával v životě i práci: profesionální úroveň všech složek filmové řeči (kamera, zvuk, hudba, střih), respekt ke každému člověku nebo absence manipulace.

„Koutecký navíc věděl, že poslání dokumentu zůstává stále stejné, neomezeně prosté ve své složitosti: nelhat,” doplňuje členka letošní poroty, spisovatelka a literární historička Radka Denemarková.  Do nominací na Cenu Pavla Kouteckého se letos probojovalo celkem šest filmů, vedle Opři žebřík o nebe také Jáma Jiřího Stejskala, Jenica & Perla Rozálie Kohoutové, K oblakům vzhlížíme Martina Duška, Lovu zdar! Jaroslava Kratochvíla a vlna vs. břeh Martina Štrby. V rámci slavnostního večera vyhlášení byl promítnut kromě vítězného snímku také film z filmového archivu režiséra Pavla Kouteckého Indiáni, čarodějové a výtahy, který vznik ve spolupráci s Janem Burianem v Chile.

Text: Martina Chvojka Reková

Foto: Oficiální foto pořadatele





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání