Na Cenu Pavla Kouteckého je letos nominováno šest filmů

cena kouteckéhoDo nominací na prestižní Cenu Pavla Kouteckého se letos dostalo šest dokumentárních filmů. Finále 9. ročníku bude patřit těmto tvůrcům a filmům: Jiřímu Stejskalovi s filmem Jáma, Rozálii Kohoutové se snímkem Jenica & Perla, Martinovi Duškovi s filmem K oblakům vzhlížíme, Jaroslavu Kratochvílovi s Lovu zdar!, Janě Ševčíkové s Opři žebřík o nebe a Martinovi Štrbovi se snímkem vlna vs. břeh.

 

Organizátoři ceny promítnou veřejnosti všechny nominované filmy v rámci Kina Ceny Pavla Kouteckého 2015. Projekce startují speciální akcí v bunkru pod kyvadlem na Letné ve čtvrtek 28. května v 19 hodin. Součástí programu bude odpolední komentovaná prohlídka podzemí bývalého Stalinova pomníku a od 22 hodin afterparty s Djem Ondřejem Štindlem z Rádia 1, které kdysi z těchto prostor vysílalo.

„Vybírali jsme filmy, které netrpí manýrismem, prázdnou filmovou dovedností a manipulativním obrazovým vyprávěcím umem, ale filmy, které nasákly jedinečnou zkušeností. Kritéria výběru určují zásady, které Pavel Koutecký zastával v životě i práci: profesionální úroveň všech složek filmové řeči, respekt ke každému člověku a absence manipulace,“ uvedla za porotu spisovatelka a literární historička Radka Denemarková. V letošní porotě zasedá společně s fotografem Tonem Stanem, ředitelem Divadla Archa Ondřejem Hrabem, Ondřejem Kamenickým z Jednoho světa a Štěpánkou Korytovou z okruhu přátel Pavla Kouteckého. Porota letos vybírala z celkem 105 přihlášených filmů vyrobených v české produkci nebo koprodukci za dané období v uplynulém roce, vloni jich bylo 96.

Cena Pavla Kouteckého je spojená s finanční odměnou 100 tisíc korun pro režiséra vítězného snímku. Partnerem této ceny je Nadační fond Avast.

cena kouteckého

Snímek Jáma Jiřího Stejskala pojednává o paní Natalii Jurčenkové z Kyjeva, která odolala tlaku developerů a hospodaří v symbolické „jámě“ nově vzniklého sídliště, Rozálie Kohoutová ve svém filmu Jenica & Perla zase sleduje dospívání dvou romských dívek z opačného konce Evropy, k nimž je romská komunita paradoxně stejně krutá jako majoritní společnost.

Melancholický film K oblakům vzhlížíme Martina Duška zachycuje život neukotveného mladíka a milovníka tuningu jménem Ráďa, jehož svět se točí pouze kolem aut a tuningových festivalů, snímek je zároveň neobvyklou sondou do české mentality. Lovu zdar! Jaroslava Kratochvíla je průzorem do nitra lovecké vášně a zobrazuje podhoubí tohoto mužského sportu se všemi jeho hrami, rituály, loveckými instinkty i notnou dávkou testosteronu a dotýká se také komerčních lovů v Africe či Grónsku, Opři žebřík o nebe Jany Ševčíkové o podtatranském faráři Mariánu Kuffovi, který pomáhá bezdomovcům, bývalým vězňům či týraným dětem, se zase skrze osobu faráře dotýká i otázky lidské důstojnosti, života a víry obecně. Martin Štrba ve svém netradičním dokumentu vlna vs. břeh zase hravou a inscenační výtvarnou formou přibližuje výjimečné tvůrčí uskupení tehdejších studentů fotografie, kteří vytvořili generaci tzv. Slovenské nové vlny.

Nominované filmy bude možné zhlédnout v rámci Kina Ceny Pavla Kouteckého 2015 v Praze v kině Světozor a v Letenských sadech, Hradci Králové v bio Central, Plzni v Café Restaurantu Kačaba a Ústí nad Labem v kině Hraničář od 28. května do 6. června. 

V rámci zahájení nominačních projekcí proběhne ve čtvrtek 28. 5. od 17 hodin komentovaná prohlídka útrob bývalého pomníku J. V. Stalina, jedné z největších a nejbizarnějších staveb v Evropě, odhalené komunisty v květnu 1955 a v roce 1962 zlikvidované odstřelením. V 19 hodin bude v podzemí pod kyvadlem následovat projekce filmu Lovu zdar!. Na obě tyto akce je vstup zdarma, nutná je však rezervace na stránkách www.cenakoutecky.cz. Zahajovací večer bude pokračovat afterparty ve spolupráci s Rádiem 1 od 22 hodin do jedné hodiny ranní ve stejných podzemních prostorách, odkud kdysi Rádio 1 pod názvem Rádio Stalin pirátsky vysílalo. Vstup na afterparty s Djem Ondřejem Štindlem je 100 korun.

cena kouteckého

„Nominační projekce spojujeme i s příjemnou atmosférou letního kina a mimo projekce v kině Světozor, kam jsou diváci již tradičně zvyklí chodit na zajímavé dokumenty, budeme opět promítat na Letné. Letos návštěvníkům po delší době otevřeme podzemní prostory opředené mýty i nedávnou historií - bunkr pod kyvadlem, kde jsou ještě zbytky monumentální sochy jednoho diktátora dvacátého století – Stalina, lidově přezdívané fronta na maso. Při komentované prohlídce bychom chtěli vzpomenout nejrůznějších urbanistických návrhů tohoto místa, z kterého je krásný výhled na celou Prahu,“ říká organizátorka Ceny Pavla Kouteckého Jarmila Poláková. Další projekce filmů v Praze se uskuteční u Containallu pod kyvadlem a v parku Letná u dětského hřiště. Součástí nominačních projekcí budou debaty s tvůrci filmů.

Slavnostní vyhlášení vítěze Ceny Pavla Kouteckého proběhne v pondělí 8. června od 20 hodin v Divadle Archa. Na slavnostní večer je možné koupit lístek na pokladně Divadla Archa. Součástí večera bude představení všech nominovaných filmů a projekce krátkého dokumentu Pavla Kouteckého Indiáni, čarodějové a výtahy, který natočil Koutecký se svým štábem v Chile a na indiánském ostrově Chiloe. Slavnostní večer uzavře projekce vítězného snímku.

Režisér Pavel Koutecký zemřel v nedožitých padesáti letech v roce 2006, když spadl při natáčení ve výškové budovy v Praze 4. Byl jednou z nejvýraznějších osobností českého dokumentu, premiéry svého nejznámějšího filmu Občan Havel se už nedožil. Více o osobnosti Pavla Kouteckého nabídne 23. května od 20.20 hodin ČT art v novém filmu režisérky Jany Počtové s názvem Fragmenty P. K.. Producentkou filmu je Jarmila Poláková, která se svými kolegy založila v roce 2007 cenu nesoucí jeho jméno, a dnes ji pořádá v rámci společnosti Film & Sociologie společně s Divadlem Archa a festivalem Jeden svět.

Cena spojená se jménem Kouteckého je udělována jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. Cenu v minulých letech převzali režiséři Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám spolu s Tomášem Bojarem a Bára Kopecká.


Termíny nominačních projekcí:
Kino Ceny Pavla Kouteckého 2015 – Začínáme pod kyvadlem

Podzemí pod kyvadlem, Letenské sady, Praha 7
28. 5./19:00 – Lovu zdar!, rež. Jaroslav Kratochvíl, ZDARMA – nutná rezervace na cenakoutecky.cz
22:00 – 01:00 – afterparty v podzemí, hraje DJ Ondřej Štindl, vstupné 100 Kč

Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1
1. 6./18:30 - Jenica & Perla, rež. Rozálie Kohoutová
1. 6./20:45 - K oblakům vzhlížíme, rež Martin Dušek
2. 6./18:30 - Lovu zdar!, rež. Jaroslav Kratochvíl
2. 6./20:45 - vlna vs. břeh, rež. Martin Štrba vstupné 80 Kč

Containall pod kyvadlem, Letenské sady, Praha 7
4. 6./20:45 – K oblakům vzhlížíme, rež. Martin Dušek, ZDARMA

Park Letná u dětského hřiště, Praha 7
5. 6./21:45 – Opři žebřík o nebe, rež. Jana Ševčíková, ZDARMA
6. 6./21:45 – Jáma, rež. Jiří Stejskal, ZDARMA

Café Restaurant Kačaba, Plzeň
2. 6./17.00 - vlna vs břeh, rež. Martin Štrba
2. 6./18.30 - Indiáni, čarodějové a výtahy, rež. Pavel Koutecký
2. 6./19.15 - K oblakům vzhlížíme, rež. Martin Dušek
2. 6./20.30 - Lovu zdar!, rež. Jaroslav Kratochvíl

Kino Hraničář, Prokopa Diviše 7, Ústí nad Labem
4. 6./18:00  vlna vs. Břeh, rež. Martin Štrba (+ předfilm Indiáni, čarodějové a výtahy, rež. Pavel Koutecký)
4. 6./20:30  Opři žebřík o nebe, rež. Jana Ševčíková

Bio Central, tř. Karla IV. 774, Hradec Králové
4. 6./20:30 - K oblakům vzhlížíme, rež. Martin Dušek (+ předfilm Indiáni, čarodějové a výtahy, rež. Pavel Koutecký)

Text: Martina Chvojková Reková
Foto: 4press.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání