Nekonečná láska, film nebezpečný nejen romantikům

nekonečná láskaRozluč se s nevinností! Na toto heslo láká nový americký snímek Nekonečná láska režisérky Shany Feste, který slibuje příběh první, nezapomenutelné lásky. Spíše než s nevinností by se divák měl rozloučit s nepředvídatelností, originalitou, nadsázkou i jakoukoli neschematickou situací.


Na začátku se nám představí hlavní hrdinové, oba čerství absolventi střední školy. David (Alex Pettyfer) pomáhá otci v autodílně a na další studia se nechystá. Má za sebou již jeden střet se zákonem, kdy dal pěstmi najevo svůj názor na nevěru. Jade (Gabriella Wilde) žije v luxusní rezidenci se starostlivými rodiči, kteří si pro dceru již připravili kariéru lékařky. Jiskra přeskočí až poslední den školy, od té chvíle však začíná nekontrolovatelná jízda na horské dráze.

„Chtěli jsme natočit moderní romanci, která bude velmi reálná a uvěřitelná, a přitom bude odkazovat k nesmrtelným romantickým příběhům, jako je Romeo a Julie,“ řekl producent Josh Schwartz. To se tvůrcům nepovedlo hned z několika důvodů. Hlavní hrdinové vizáží ani omylem neodpovídají proklamovanému věku – 17 let. Hercům je ve skutečnosti okolo 24 až 25. Navíc lze jen těžko uvěřit, že slečna jako je Jade, vysoká blondýnka bez jediné vady na kráse a s dokonalým úsměvem, by zůstala celou střední školu bez jakéhokoli povšimnutí okolí.

Snaha přetvořit shakespearovský příběh do moderních reálií pokulhává natolik, že se chvílemi jeví jako parodie. Nasvědčují tomu předvídatelné kroky v ději, nešťastná klišé a záplava přeslazených záběrů. Kupříkladu běh hlavní hrdinky k milému s napřaženými pažemi a zbytečně dlouhé pohledy na její dlouhé ve větru vlající vlasy.

Nicméně zápletka s jediným záporným hrdinou, otcem hlavní protagonistky (Bruce Greenwood), je vyfabulovaná zdárně. Škoda však přehlídky otřepaných situací. Úmrtí v rodině, střet se zákonem, svatba, nepřející otec versus podporující matka (Joely Richardson) nebo kontrast sociálních poměrů, kde je popelkou David a Jade bohatým princem.

Režisérka Shana Feste se pustila do nelehké úlohy; ztvárnit stejnojmennou knižní předlohu Scotta Spencera. Ba co víc, jednou se už tento titul filmové realizace dočkal, a to dokonce v režii Franca Zeffirelliho, kde si zahráli například i Tom Cruise či Brooke Shields. Po filmařské stránce není snímek zpracován nekvalitně, nicméně předloha je jedno velké klišé, kterému ani sebelepší herecké výkony nepomůžou. Pokud se do kina vydáte, dobře si rozmyslete, vedle koho se v kině usadíte. Romantici pláčou, skeptici v lásce odchází po prvních deseti minutách, a starší generace už od půlky jenom kroutí hlavou.

 


 



Text: Alena Horáčková
Foto: CinemArt





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání