Premiéra dokumentu Olga s koncertem The Plastic People of the Universe se bude přenášet do kin po celé republice

plastic people of the universePoté, co dokumentární film Olga vyprodal několik projekcí na největším lidskoprávním festivalu Jeden svět a zavítal také do regionů v rámci ozvěn tohoto festivalu, vstoupí 15. května do běžných kin pod hlavičkou distribuční společnosti Aerofilms. Dva dny před tím, 13. května, proběhne od 19 hodin slavnostní premiéra filmu v rodišti Olgy Havlové – na pražském Žižkově v kině Aero.


Celý večer včetně rozhovorů s tvůrci a koncertu skupiny The Plastic People of the Universe budou mít možnost zažít naživo i diváci v ostatních kinech díky speciálně připravenému přímému přenosu. Brno zažije vlastní premiéru dva dny nato – 15. května v univerzitním kině Scala.

Nepříliš přísně organizovaná oslava nedožitých 81. narozenin
Nový celovečerní dokumentární film o první dámě Olze Havlové s podtitulem „Zpráva o sledování objekta, který odmítal vypovídat a dělal si, co chtěl“ byl natočen stejným týmem, který dal v roce 2007 vzniknout úspěšnému dokumentu Občan Havel. Celovečerní dokument o Václavu Havlovi do dnešních dní do kin přilákal rekordních více než 160 000 diváků. Námět a scénář filmu Olga vzešly z pera Anny Freimanové a Miroslava Janka, který se současně ujal i režie a kamery. Film vznikl v produkci Jarmily Polákové ze společnosti Film & Sociologie v koprodukci s Českou televizí. Vznik filmu podpořila také Knihovna Václava Havla, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, Státní fond kinematografie a na portálu hithit skoro stovka přispěvatelů, kterým producentka Jarmila Poláková zvláště děkuje.

„11. července 2013 by se Olga Havlová dožila 80 let. V lednu roku 2014 to bylo 18 let, kdy zemřela. My, kteří jsme ji znali, to ale odmítáme brát na vědomí. Olga je tu stále s námi, plná sil, nápadů, humoru, noblesy, rozhodnosti a empatie, pohostinná i přísná,“ vysvětlila motivaci k natočení filmu autorka námětu a bývalá tajemnice Václava Havla a editorka Knihovny Václava Havla, Anna Freimanová.

 

plastic people of the universe


Film nemá být výčtem biografických dat ani vyčerpávajícím popisem života Olgy Havlové. Režisér Janek nechává spíše volně promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry a fotografie i osobní zpovědi přátel. „Rozhodně jsem nechtěl poskládat další biografický medailónek, ve kterém se vzpomínky kamarádů střídají s fotografickými či filmovými archivy, tzv. podkreslené jímavou hudbou, popřípadě doplněné faktografickým komentářem. Rovněž jsem nechtěl stavět adorativní pomníček. Narativní struktura se měla vzdalovat běžnému vzorci životopisného filmu a naopak se víceméně může blížit překvapivé emotivní pestrosti nepříliš přísně organizované oslavy narozenin,“ doplnil režisér filmu Miroslav Janek a dodal: „Naším možným cílem je vytvoření iluze, že samotná oslavenkyně je přítomna, že se s ní během večírku náhodně potkáváme, že vyslechneme útržky jejích monologů a že po návratu ze slavnosti máme na co vzpomínat a o čem přemýšlet.“

Film přináší velké množství dosud neznámých záběrů, fotografií a vyprávění. Olga je zde představena jako ostrá glosátorka, zásadová disidentka, štědrá hostitelka v pražském bytě i na Hrádečku, jako žena věcná, nesnášející jakoukoliv okázalost, naopak milující jemný humor a říkající vždy to, co si myslí. Její přátelé potvrzují, že ani v roli první dámy svůj životní přístup nezměnila a zůstala stát pevně nohama na zemi.

Nejbližší a nejspolehlivější parťák Václava Havla, kamarádka, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrá hostitelka, vášnivá hráčka a houbařka, milovnice přírody, ostrá glosátorka, statečná a neúnavná disidentka, žena věcná, vždy s nohama na zemi a vždy svá. Nový celovečerní dokumentární film režiséra Miroslava Janka (Občan Havel, Umanutá) není pouze popisným životopisem, ale osobním portrétem výjimečné osobnosti – bývalé první dámy Olgy Havlové. Osobitá žena, veřejnosti známá jako manželka Václava Havla a zakladatelka nadace Výbor dobré vůle, je zde představena ze své civilní stránky. Janek se tolik nesoustředí na oficiální biografická data, ale nechává promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry a fotografie i osobní zpovědi přátel.



 



Text: Radka Urbancová
Foto: 4press.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání