Cenu Pavla Kouteckého získal dokument Dva nula

Cena KouteckýO Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument se ucházeli letos tvůrci 108 dokumentů, což je nejvíce v historii tohoto ocenění. Získal ji režisér Pavel Abrahám za snímek Dva nula, na jehož scénáři spolupracoval s Tomášem Bojarem. Ve filmu podle poroty zachycují „českého ducha“ nápaditým jazykem skrze autentické rozhovory fanoušků Sparty a Slavie v prostředí stadionu během fotbalového derby, ze kterého však divák paradoxně nevidí skoro nic.


Pavel Abrahám s Tomášem Bojarem za snímek Dva nula převzali na slavnostním večeru vyhlášení již sedmého ročníku Ceny Pavla Kouteckého v Divadle Archa kromě objektu od sklářského výtvarníka Reného Roubíčka také odměnu sto tisíc korun.

Natáčení snímku Dva nula se vzhledem ke specifickému fotbalovému prostředí připravovalo dva roky a podílel se na něm skoro stopadesátičlenný štáb čítající například dvacet šest zvukařů. Po celou dobu fotbalového zápasu mezi Spartou a Slavií mají vybraní fanoušci na sobě nainstalované mikroporty, takže divák slyší vše, o čem si v průběhu zápasu povídají, jak jej komentují a jak glosují dění kolem sebe. Skrze střípky rozhovorů tak před divákem vyvstává specifický obraz fotbalového prostředí, který je jakoby odrazem společnosti samotné – nějak se mezi sebou baví rádoby luxusní dívky ve VIP zóně, nějak nadšení otcové se znuděnými dětmi, jinak zase intelektuálové, sportovní zpravodajové či muži od ostrahy stadionu.

Samotný zápas tu vlastně pro diváka nehraje hlavní roli, spíše sleduje bizarní kaleidoskop fotbalových nadšenců napříč sociálními skupinami. Že je fotbalový stadion skvělým místem pro antropologickou studii, bylo tvůrcům jasné již dávno – scenárista Tomáš Bojar toto prostředí důvěrně zná a Pavla Abraháma pro tuto myšlenku ihned získal. „Zdálo se nám, že na fotbalové tribuně se toho dá o dnešní společnosti hodně ukázat. Na jednom místě se tu schází spousta různých lidí, kteří sice mají před očima totožnou událost, ale každý z nich ji prožívá trochu jinak,“ říkají tvůrci. Ale zároveň svůj „průzkum“ nepřeceňují: „I když jsme s hrdiny filmu strávili hodně času, určitě si netroufáme říct, jací skutečně jsou. Stadion tu slouží jako laboratoř a je docela dobře možné, že mimo tuto laboratoř mohou působit jinak.“

 

Cena Koutecký


Důležitou roli podle tvůrců hraje fakt, že kamery byly od filmových hrdinů velmi daleko a že v jejich okolí nebyl žádný štáb. Díky tomu se nechali atmosférou zápasu rychle strhnout, na natáčení tak zcela zapomněli a projevovali se přirozeně.

Tvůrci záměrně ve filmu věci explicitně nepojmenovávají a nesoudí, spíše nechávají jednotlivé charaktery jemně vytanout. „Docela se nám líbí, co řekl Ivan Passer. Myslíme, že to celkem vystihuje i náš vlastní přístup k věci: ‚Filmy jsou diagnóza, jež vyplynula z poznání reality. Ne kritika, ne recept, ne lék. Konstatování, že jako jedinci i jako společnost jsme ve stavu permanentní krize,'” popisují svůj filmový rukopis Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.

Snímek je propracovaný také po vizuální stránce – tvůrci pilovali kamerovou koncepci pod vedením kameramana Jiřího Choda. Tomu se podařilo spolu s dalšími kolegy vytvořit vizuálně silný film, kde každá kamera nabízí soustředěný až mikroskopický pohled na situaci, kterou sleduje. Scénář snímku napsali Pavel Abrahám a Tomáš Bojar společně, za sebou už mají spolupráci na prvním celovečerním filmu o rapu Česká RAPublika a také na svém prvním snímku Hlavní hvězdou jsou piva.

„Z Ceny Pavla Kouteckého máme radost, ocenění si vážíme a moc za něj porotě děkujeme,“ říkají tvůrci. „Zatím jsme až tolik cen nedostali a navíc s žádnou z nich nebyla spojena ,munice’, jak se tomu říká ve fotbale,“ dodávají Abrahám s Bojarem. Cena Pavla Kouteckého vzdává hold tvorbě filmaře Pavla Kouteckého, mimo jiné režiséra filmu Občan Havel. Letos se konal její sedmý ročník.


 


Film Dva nula režiséra Pavla Abraháma byl již uveden v loňské soutěži Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava či na Mezinárodním filmovém festivalu Bratislava a aktuálně míří na filmové festivaly do Moskvy či Londýna. „Film je experiment, na jehož přípravě autoři Pavel Abrahám a Tomáš Bojar pracovali dva roky. Poté vše vsadili na jedno odpoledne, na průběh jedné události, která nebyla v jejich režii. Výsledkem kombinace detailní přípravy, dokumentárního natáčení a výborného střihu je vznik dobrého filmu,“ podotýká organizátorka Ceny Pavla Kouteckého Jarmila Poláková. „Oceňuji v dnešní rychlé době jejich trpělivost a důslednost v přípravách, které jsou na kvalitě filmu vidět,” uzavírá Poláková.

Organizátory Ceny Pavla Kouteckého jsou Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Do nominací na Cenu Pavla Kouteckého se letos probojovalo celkem deset filmů, kromě zmíněného Dva nula také Pod lampou je tma Kristýny Bartošové, Chudoba cti netratí Daniely Gébové, Umanutá Míry Janka, Svobodu pro Smetanu Víta Klusáka a Filipa Remundy, Nový život Adama Ol’hy, Křehká identita Zuzany Piussi, O slušnosti Radovana Síbrta, Otázky pana Lásky Dagmar Smržové a Život s Kašparem Heleny Třeštíkové. V porotě zasedli spisovatelka Petra Hůlová, režisér a herec Jiří Havelka, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, Zuzana Raušová  z Jednoho světa a imunoložka Milada Šírová z okruhu přátel Pavla Kouteckého.

V rámci slavnostního večera vyhlášení Ceny Pavla Kouteckého, jejíž doprovodný program byl letos zcela nově rozšířen o Retrospektivní přehlídku filmů ceny a znovu jej doplnily nominační projekce v Praze, Ústí nad Labem, Benešově a Plzni, byl promítnut snímek z filmového archivu režiséra Pavla Kouteckého O sportovci o mentálně postiženém plavci. V tomto filmu Pavel Koutecký fantasticky oživil přibližně 250 fotografií Romana Sejkota, z nichž část získala třetí místo v kategorii Sports Stories soutěže WORLD PRESS PHOTO 1993. Roman Sejkot a protagonista filmu Broňa Zemek byli také hosty slavnostního večera a zavzpomínali na svoji spolupráci s režisérem Kouteckým. Osmý ročník Ceny Pavla Kouteckého vyhlásí organizátoři na počátku roku 2014. Více o této ceně na www.cenakoutecky.cz



Text: Klára Mixová, 4press
Foto: Oficiální foto filmu





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání