Staň se součástí rockového mejdanu Nazareth

nazarethTeprve režisér Šmídmajer odhalil velký nedostatek mezi hudebními dokumenty - o kapele Nazareth nebyl dosud natočen žádný. Okamžitě to vzal jako velkou výzvu a vrhl se do práce. Natáčelo se v Česku, Skotsku a Rakousku. Filmaři byli rockerům neustále v patách, lezli jim do soukromí a lovili ty nejlepší záběry. Nakonec vznikl první český i celosvětový dokument o kapele, která dnes patří mezi velké hudební legendy.


V roce 1968 se staly dvě úžasné události – v České republice jsem se narodila já a ve Skotsku se vznikla kapela Nazareth. Je to tedy více než 40 let, co se čtyřem mladíkům podařilo vytvořit legendu rockové scény. Tenkrát si to nikdo z nich ještě neuměl představit, jejich začátky vcelku dost obtížné. Žádné luxusní hotelové pokoje, ani drahé večeře. Postupem času přesídlili do Londýna, aby ukázali, že i skotské parta to umí pořádně rozbalit.

V roce 1975 se zrodí jeden z jejich největších hitů, píseň „Love Hurts“. I díky ní získali platinovou desku a dodnes ji můžeme slyšet v rádiích po celém světě. Z původní sestavy nyní působí jen zpěvák Dan McCafferty a Pete Agnew, kteří jsou skvělými kamarády již od školy. Současnou sestavu doplňuje kytarista Jimmy Murrison a bubeník Lee Agnew. Všichni se stále těší velké popularitě a ročně absolvují celosvětové turné s čtyřiceti až šedesáti koncerty.

 

nazareth


Dokument je natočený poutavým způsobem. Pochválila bych výborný zvuk, kameru a střih. Měla jsem tu čest nahlédnout do osobních životů rockerů a zároveň se podívat i do zákoutí koncertů či do nahrávacího studia, kde vznikaly jejich nejnovější songy. Jsou to sice normální chlapi, kteří rádi popijí, ale nikdy nedevastují pokoje a nevyhazují nábytek oknem ven. Jejich hodnoty jsou zcela někde jinde, nikdo z nich nedá dopustit na rodinné zázemí a přátelství, které si budují dlouhé roky. V tom všichni vidí ty pravé a skutečné hodnoty. Polovinu své kariéry museli strávit na cestách v autě, letadle nebo autobuse.

Určitě také měli občas ponorkovou nemoc, ale nikdy se to neodrazilo na jejich práci. Po celou dobu drží všichni při sobě. Často někam dojeli a měli jenom pár hodin na přípravu. Sotva stíhali sprchu či večeři. Sotva však nastoupili na podium, únava z nich okamžitě opadla a vjela do nich neskutečná energie. Zpěvák Dan je rozhodně srdcem kapely, které bije pro všechny. Film se má zatím promítat pouze v Česku a na Slovensku. Věřím však tomu, že až se rozkřikne, jak je skvělý, rozletí se do všech koutů světa.



 



Text: Martina Šmejkalová
Foto: Bio Illusion





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání