Získá si Čtyřlístek srdce diváků?

čtyřlístekPo oddálené premiéře přichází konečně ve čtvrtek 28. února do kin tolik očekávaný rodinný snímek „Čtyřlístek ve službách krále“. Animované postavičky, které jsou od svého vzniku velmi oblíbené, budete mít možnost poprvé spatřit na filmovém plátně a prožít společně s nimi jejich velké dobrodružství. Podaří se jim zachránit svět a uspořádat Fifince nezapomenutelné narozeniny?


Komiksové příběhy Fifinky, Bobíka, Myšpulína a Pindi začaly vycházet v roce 1969. Díky ohromnému zájmu čtenářů přišly na svět i další díly a zrodil se tak fenomén, který úspěšně trvá již 44 let. Dnes vychází Čtyřlístek 20krát ročně a od roku 1993 je navíc doplněný také o magazín Čtyřlístek speciál.

A víte, kdo stvořil tyto báječné postavičky? Byl to výtvarník a malíř Jaroslav Němeček. V roce 1968 nakreslil první postavičku Fifinku a potom všechny ostatní. V této práci mu také pomáhala jeho paní. Scénář k filmu „Čtyřlístek ve službách krále“ napsala paní Lamková, která přidala do příběhu nové postavy - lva Aurixe a mnoho dalších. Hana a Josef Lamkovi vycházeli při psaní námětu z komiksové předlohy „Kámen mudrců“.

 

Také režisér Michal Žabka odvedl pořádný kus práce. Střih měl na starosti Luděk Hudec a zvuk doladil Marek Musil. Veselou hudbu i veselou ústřední písničku složil Ondřej Soukup. Nakonec je potřeba pochválit trpělivé producenty Miloslava Šmídmajera a Aleše Třístku, bez jejich tvrdé dřiny a hledání sponzorů by film vůbec nemohl vzniknout. Kresleným postavičkám propůjčily hlas osobnosti jako třeba Ivan Trojan, Ondřej Brzobohatý, Tereza Bazarová, Václav Postránecký, Jan Přeučil, Zlata Adamovská a mnoho dalších.

čtyřlístek


Nápad natočit příběh Čtyřlístku a dostat jej na filmová plátna se zrodil hned od jeho počátku před 44 lety, ale čekalo se dlouho na reálné uskutečnění. Tento sen se nakonec splnil, protože všechno přijde ve správný čas, a tak před 4 lety došlo k výrobě prvních podkladů pro tento celovečerní snímek, který měl původně trvat 2,5 hodiny. Kvůli dětem byl zkracován, aby pohádka udržela jejich pozornost, nakonec má 90 minut. Je určená pro celou rodinu - rodiče mohou zavzpomínat na staré dobré časy, kdy hltali každý nový příběh pod peřinou s baterkou a jejich děti si také přijdou na své.

Prozradím vám kousek z děje, ale jak to celé dopadne, se budete muset jít podívat sami. Fifinka má narozeniny, ale jaký dárek vymyslet a čím ji mají potěšit Myšpulín, Pinďa a Bobík? Nakonec dostanou skvělý nápad – pojedou společně do Prahy na malý výlet. V té době však ještě nikdo z nich netuší, že se stanou velkými hrdiny. Na Pražském hradě ve Zlaté uličce se setkají s živým lvem, který je zavede tajnou chodbou až k hrobce českých králů. Tam se seznámí s králem a císařem Rudolfem II. Ten udělal za své vlády velkou chybu, protože toužil po kameni mudrců a teď potřebuje pomoct zachránit své království před zlým alchymistou Kelleym. Velkou překážkou je také zlý a mocný démon zimy, smrti a zmaru Zimozel, jelikož chce nastolit vládu věčného ledu nad celým světem. Statečný Čtyřlístek umí opět vyřešit nebezpečnou situaci a společně se vydává zdolat všechny překážky. Král nakonec pochopí, jak moc důležité je přátelství a odvaha nad všechno zlato světa.



 



Text: Meggie
Foto: CinemArt





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání