La Película ožije již po osmé, nyní v rytmu argentinského tanga

la pelicula 2013Španělští ptáčci v žaludku se vám roztancují do rytmu tanga, pokud v únoru dorazíte do kina Světozor. Právě tam bude probíhat již osmý ročník festivalu španělských filmů La Película. Obklopeni španělštinou však nebudou jen Pražané, ale i obyvatelé Brna, Ostravy a Hradce Králové.


Diváci festivalu španělských filmů La Película se každý rok vrací stejně jako Pavlovovi psi. A není se čemu divit, protože program této akce je znovu nabitý a rozmanitý. Díky tomu si v něm každý najde to, po čem prahne.

Snad i proto, aby čeští diváci nedopadli jako ti z Pyrenejí. „Ve Španělsku byl obvyklý profil diváka, který neměl v oblibě španělské filmy,“ prozradil Ramiro Villapadierna z Institutu Cervantes, který festival pořádá. Dnes však i ti největší odpůrci tamní kinematografie změnili svůj postoj.

Ač Španělsko balancuje na hraně ekonomické krize, na filmech z této země to není poznat. „O španělské kinematografii nelze říci, že by na rozdíl od tamní ekonomiky procházela krizí,“ řekl dramaturg festivalu David Čeněk. Ten prý díky tomu mohl vybírat z velké plejády děl, ze kterých se vždy snažil zvolit snímky různých druhů.

la pelicula 2013


Festival se rozšíří do dalších měst
V letošním roce se dramaturgie festivalu zaměřila na Argentinu a její tango, které tak ukazuje další z tváří země z Latinské Ameriky. Mezi filmy je i dokument české režisérky Jany Bokové zachycující historické a sociální pozadí této zábavy.

Jelikož Česko není jen Praha, tak festival zavítá i do dalších měst. Hlavní část probíhá v metropoli v Kině Světozor ve dnech 19.–24. 2. Poté se přesouvá do Brna do kina Lucerna, kde proběhne od 25. do 27. února. Nově La Película zavítá i do Ostravy (25.–27. 2.) a Hradce Králové (26.–28. února).

Přehlídku španělských filmů pořádá Velvyslanectví Španělska, Institut Cervantes a Kino Světozor. Celý program naleznete na internetových stránkách www.lapelicula.cz.

 


Text: Benedikt Lederer
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání