Jack Reacher: Poslední výstřel sklízí obrovský úspěch

filmS vizí stvořit akční ságu, kterou byl svého času původně literární hrdina Jason Bourne, zamířil na plátna kin snímek režiséra Christophera McQuarrieho Jack Reacher: Poslední výstřel. Film takového formátu, jakým bylo právě Bournerovo ultimátum, rozhodně nečekejte. Snímek je nicméně opravdu duchaplnou, akční a napínavou old schoolově laděnou podívanou, která žánrem láká mužské a obsazením ženské publikum.


Jste-li skalními fanoušky Lee Childa, na motivy jehož knihy One Shot byl Jack Reacher zfilmován, nejspíš také nebudete zařezaně sedět a hltat každou scénu. Jen těžko říct, proč je podtitulem filmu právě Poslední výstřel. S originálním názvem knihy nemá pranic společného a ani Tom Cruise v roli hlavního hrdiny nevypadá na to, že by další zápřah nezvládnul. A pokud se po zhlédnutí zamyslíte nad zápletkou, ani tudy cesta nevede. Tak jako tak dodává název snímku jakýsi „starý“ nádech, který pocítíte z nejedné scény.

filmJelikož jde o akční krimi film, vraha policie odhalí už na začátku. Je jím bývalý voják, sloužící v Iráku, který jednoho dne z protější budovy postřílí pět osob, náhodně procházejících na nábřeží. Na místě nechá až překvapivě mnoho stop, není tedy těžké odstřelovače dopadnout. Ten však při výslechu mlčí, jen na kus papíru napíše: „Sežeňte Jacka Reachera.“

A jak už tomu tak bývá, sehnat Jacka je velkým oříškem. Hrdina totiž před pár lety zmizel a nezanechal po sobě jedinou stopu. Záhy však sám odhalí svou identitu a spouští se vlna zápletek, machinací, dohadů a překvapivých závěrů. A to hlavně díky krásné Rosamundě Pikeové v roli advokátky a dcery státního nadvládního Helen.

Ta nejen svým vzhledem donutí Reachera kouknout se na případ z jiného pohledu. V tu chvíli, a ne úplně překvapivě, oba zjišťují, že tu něco nehraje. Rozjíždí se vyšetřování, které čím dál víc oba dva mate. Proč někdo postřílí pět nevinných lidí? Co s tím doopravdy má společného obviněný voják? Jakou roli v celém spiknutí hraje Helenin otec a proč by na případu měl pracovat zrovna Reacher? Proč střelec platil před zaparkováním? Proč z šesti vystřelených ran trefil jen pětkrát? Jaká je identita obětí a co mají společného?

To všechno se protíná s jiskřením mezi Jackem a Helen, při kterém jenom vyčkáváte, kdy po sobě ti dva vyjedou, do toho se přidávají někdy až groteskní rvačky, provokace, spousta dedukcí, které krůček po krůčku odpovídají na padlé otázky a odhalují další. A je toho mnohem víc. Čím déle totiž film trvá, tím silněji vás vtahuje a vy chcete víc a víc, a i když někdy prvoplánové scény nebo příliš dlouhé momenty dojem kazí, ve finále se jedná o opravdu zdařilý kousek.

Obsazení je rozhodně velmi povedené. Toma Cruise netřeba představovat, role důvtipných hrdinů-svůdníků prahnoucích po spravedlnosti mu prostě sedí. Přestože tady je jeho klaďáctví spíše na škodu, a trocha těch záporných vlastností by mu jen prospěla.

filmSpojencem a partnerkou při vyšetřování je mu zmíněná Rosamund Pikeová (Okamžik zlomu, Dnes neumírej). Ta podala Helen jako úspěšnou kariéristku, bojující se svým otcem a snažící se vymanit z jeho vlivu, ve které se i přes silný chtíč kariérního postupu zrcadlí jemnost, ženskost a jakási bezbrannost.

Opravdu skvěle svou roli ztvárnila poměrně nová filmová tvář Alexia Fastová coby povolná Sandy. Naprosto z ní cítíte rozpol, který v určitých okamžicích, kdy si není jistá, zda udělat správnou věc, nebo se zachovat tak, aby zapadla do party, prožívá.

Jack Reacher: Poslední výstřel, není rozhodně vrcholem akčních filmů. U obrazovky vás drží to, že prostě chcete vědět, co se stane dál. A to je dobře. Rvačky, kdy se ukazuje Reacherova síla, ani automobilová honička, která má být jedním z nejsilnějších okamžiků filmu, totiž nestojí za to. Snímek odlehčuje několik opravdu dobrých hlášek a momentů, jinak nejde o nic převratně nového. Také finální rozuzlení by si zasloužilo lepší zpracování, ale i tak jde o velmi dobrou podívanou.

 


Text: Tereza Netoličková
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání