Jaký bude nový film Jiřího Menzela?

SukničkářiOscarový režisér Jiří Menzel pracuje na novém snímku. Co se skrývá pod titulem SUKNIČKÁŘI, kde si zahraje například Jan Hartl, Libuše Šafránková nebo i moderátorka Gábina Partyšová? Charakter snímku je dost výmluvný - příběh o tom, jak není lehké dělat operu, ale i všechno ostatní v životě.


SukničkářiJiří Menzel se na nejnovějším díle podílí kompletně. Nejen, že bude velet z režisérské ždle, ale sám vymyslel i námět a rozpracoval ho do scénáře. Kam vás nejnovější dílo Menzela, který naposledy zabodoval se snímkem Obsluhoval jsem anglického krále (získal čtyři České lvy, cenu kritiků na Berlinale a další mezinárodní ocenění), zavede? Sukničkáři vás pozvou do světa opery zbaveného pozlátka. Film přinese příběh o lásce, zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně, především sopranistky. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy. První klapka Sukničkářů padla 30. června a v podstatě celé prázdniny bude štáb korzovat po atraktivních lokalitách po Čechách.  

Co je opera podle Menzela?
„Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů, nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy, vydávají ze svých hrdel podivné zvuky, a to hodně nahlas, aby překřikli ten rámus z orchestřiště. Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?“ Tak glosuje operu Jiří Menzel. Není to ale jen stylizovaná hra, kterou vidí diváci na scéně. Operu tvoří lidé, obyčejní smrtelníci, s běžnými starostmi a nešvary a opera jsou profesionální zpěváci, často zatížení dlouholetým drilem.

SukničkářiHlavními postavami filmu jsou operní režisér Vítek, učitelka Markétka a operní zpěvák Jakub, které představují Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. V dalších rolích se objeví například Jiřina Jirásková jako matka Markétky, Ivana Chýlková jako Markétčina dcera, dále Emma Smetana, Václav Kopta a další. Specifikem snímku je výrazné propojení s hudebním světem, čemuž Jiří Menzel podřídil také obsazení rolí operních pěvců, do kterých angažoval profesionální zpěváky. Diváci se tak mohou těšit na filmovou premiéru řady osobností z českých operních scén, jako jsou například Anna Klamo, držitelka ceny Thálie za rok 2011, Lucie Juránková a Jan Mikušek. A kdy se máte těšit na premiéru? Ta je naplánovaná na první polovinu roku 2013.

 



Text: Aneta Šimonková
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání