Vrásky z lásky: I stárnout se dá s humorem

Vrásky z láskyNový český film režiséra Jiřího Stracha VRÁSKY Z LÁSKY je milým překvapením a řadí se k těm zdařilým, které už letos tuzemská kinematografie vpustila na plátna kin. V aktuálním snímku září především ústřední dvojice Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová, jež Strach po letech svedl do společného díla, ovšem především jde o pohled na stárnutí z té lepší a zábavnější stránky.


Kromě skvělých hereckých výkonů zmíněné dvojice a precizní režisérské práce Stracha boduje snímek také díky velmi slušnému scénáři Marka Epsteina. Vždyť mnohé hlášky a scénky se určitě zařadí mezi klasiku českého filmu. Například, když Bohdalová straší svou spolubydlící v Ústavu sociální péče (ÚSP), paní Jižnou, a pak jí přeje dobrou noc, později pak této slavné herečce (ve skutečnosti) řekne, že by nemohla hrát ani v komparzu. Nebo když při svém uměleckém kroužku oznámí smutnou pravdu, že „mnoho hudebníků bez sluchu se tím dobře živí.“ Také Brzobohatého narážky na vlastní problémy se zrakem nutí k úsměvům, i když se později zbytečně opakují.

Vrásky z láskyZákladní linie příběhu je vcelku prostá. Bývalý učitel Oto (Brzobohatý), který je vzorem slušného chování, se připravuje na operaci šedého zákalu, která může mít fatální následky. A tak se vydá hledat svou dávnou lásku a bývalou slavnou herečku Jeanne DeFuro, tedy Janu Furtákovou (Bohdalová), jejíž čtyřicet let starou fotku s autogramem pořád nosí u sebe. Nalezne jí až v Jeseníkách v Ústavu sociální péče a nechá se stále ještě energickou dámou přemluvit, aby jí doprovázel do Prahy na konkurz.

V tu chvíli se snímek láme v úsměvnou road-movie, kdy naprosto protichůdné osobnosti zažívají spoustu zvláštních situací. Odvážná Jana nejde pro ostřejší výraz daleko, stejně jako pro slova upřímnosti, zatímco Oto, zatížen krásnou společnou vzpomínkou, čekal zřejmě někoho jiného. Každopádně se jejich osudy zajímavě proplétají a dovádějí je až do hlavního města, kde se komedie proměňuje v drsnou pravdu. Janin konkurz v ateliérech na Barrandově patří mezi nejlepší scény celého snímku, podobně jako následné poznání s Otovou rodinou po jeho operaci.

Vrásky z láskyKromě dvou ústředních postav ale dodávají filmu na síle i další skvělí herci. Kromě Jiráskové například Brzobohatého syn, kterého ztvárnil Ivan Trojan či jeho žena (Lenka Vlasáková). Drobné, ale pěkné role ztvárnili v ÚSP například i Taťjana Medvecká, Viktor Preiss a Aňa Geislerová, při cestě do Prahy Marek Taclík a při pražském konkurzu Tatiana Vilhelmová. Když Oto shání Janu v pražském Divadle na Vinohradech, objeví se ve své skutečné, dosluhující roli také ředitel Martin Stropnický.

Strach, který je známý hlavně svou televizní tvorbou, natočil příjemnou komedii nejen o stáří, ale i lidských osudech, vzpomínkách a možnostech, které se dají v každém věku proměnit, když vás žene láska. Jeho největší plus je, že se mu podařilo dostat před kameru po letech bývalý manželský pár, který dnes patří mezi domácí herecké klenoty. Snímek trvá sto minut, ale ty uplynou příjemně a budete se dobře bavit.

 



 



Text: Pavel Urban
Foto: Falcon





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání