Meryl Streepová je Železná lady se vším všudy

Železná ladyFilm, o kterém se již hovořilo v mnoha pádech, konečně vstupuje do kin. Železná lady s Meryl Streepovou v hlavní roli si už na svůj účet vysloužila mnoho kritiky i uznání. Streepová získala v noci z neděle na pondělí za svůj herecký výkon Oscara, jedna zlatá soška připadla rovněž maskérům. Životopisný příběh o jedné z největších dam Anglie však budí u diváků rozpaky. Proč? Patří do kategorie náročnějších snímků.


Železná ladyPokud jste doufali, že se zhlédnutím „Železné lady“ přiučíte něčemu z historie, budete trochu překvapení. Příběh se totiž odehrává v době, kdy je již Margaret Thatcherová pryč z úřadu a užívá si zaslouženého odpočinku. Její život je proto vyprávěn formou útržkovitých vzpomínek, ať už na doby svého mládí nebo působení ve vládě, kdy zastupovala funkci premiérky Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Tvůrci filmu zcela očividně předpokládali, že jsou diváci dobře obeznámeni s historií těchto zemí stejně jako se životem významné političky. Mnoho událostí je proto pouze lehce nastíněno a do podrobných detailů se již nezachází.

Drama vystihuje život neobyčejné ženy, která měla velké cíle a nebála se jich dosáhnout. Přes „Železnou lady“ se můžete na Thatcherovou podívat spíše jako na člověka. Z tohoto pohledu se ve filmu pracuje s tématy, jako je naplnění vlastního osudu, touha někým se stát a něco dokázat a boj za vlastní předsvědčení. Velkou zásluhu na celkové podobě snímku má představitelka hlavní ženské role Meryl Streepová. Ta se výborně dokázala vžít do své postavy. A rozhodně to neměla jednoduché, de facto jich ale musela ztvárnit mnohem více, neboť zachycuje Margaret v různých polohách – jako ženu, političku, manželku a matku. V každé pozici zvládla nastínit jiné zákoutí lidské duše.


 

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Bioscop





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání