Signál: Takhle nějak to u nás chodí

SignálRežisér Tomáš Řehořek má na kontě ve svých čtyřiadvaceti letech už čtvrtý celovečerní film. Jmenuje se SIGNÁL a je označen jako komedie a drama. V téměř dvouhodinovém snímku se sbíhá více žánrů a hemží se to tu postavami ztvárněnými předními českými herci. Především však jde o zajímavou duševní sondu do charakterů a povah českého občana. A myslím, že to platí nejen na vesnici, kde údajně není signál.


Pojďme si v první řadě upřesnit, o co Řehořkovi a scenáristovi Marku Epsteinovi nejspíše šlo. O lidskou hloupost, chamtivost, zároveň však vychytralost a lhaní. Tak dobře známé vlastnosti z mnoha zpráv o řadě podvodů a krádeží v naší jinak krásné, leč, bohužel, poněkud zkažené zemi. Tvůrci nám tedy dali najevo, že v každém z nás se můžou v určitých situacích probudit poněkud negativní vlastnosti. A takových filmů už tady vznikla celá řada.

SignálV případě „Signálu“ jde o příběh, v němž dva mladíci z Prahy, Kája (Kryštof Hádek) a Filos (Vojta Dyk), přesvědčují obyvatele jedné zapadlé vesnice bez mobilního signálu o tom, že právě u nich je vhodná lokalita pro instalaci mobilního vysílače. Navíc ten, kdo bude mít to štěstí, a na jeho pozemku vysílač vyroste, bude následně pobírat velmi lákavou rentu.

V následujících dnech, kdy se oba chlapci chtějí hlavně skvěle bavit v duchu hesla „VOV (vybrat, opíchat, vypadnout)“, se mezi místními obyvateli rozpoutá boj o to, u koho se bude stavět. Jestliže prvotními „hajzlíky“ byli Kája a Filos, v prostřední fázi filmu se těmi chamtivými podlými gaunery stávají oni starousedlíci. Ať už „podnikatel“ Pilka (Karel Roden), který se zprvu jeví přátelsky, místní kutil (Karel Zima) či hospodský (Bolek Polívka), jenž na to jde přes svou dceru (Eva Josefíková). Starosta (Norbert Lichý) zase myslí v dané situaci na dobro obce. Této „války“ se neúčastní jen bývalý fyzik Prokeš (Jiří Menzel), kterého se hlavně Kája, znalý problematiky, obává, že by mohl jejich kulišárny prokouknout. Ovšem i z Prokeše se nakonec vyklube lotr. A najednou nevíte, komu fandit.

SignálDo těchto skutečně hnusných praktik, do nichž se ale zapojují i Kája s Filosem, přidal Epstein řadu zábavných i méně vtipných momentů a scének. Ať už jde o sbírku podprsenek jako Filosových trofejí, strouhání česneku na Pilkově oslavě, přenášení intimních scén obecním rozhlasem, ale je třeba zmínit i močení Prokeše na místní pomník budovatelům, tedy komunistům. A závěrečný telefonní hovor z vesnice, kde nemá být signál? Názor na jednotlivé situace už tedy raději nechám na vás samotných. Ovšem charaktery jednotlivých postav jsou vcelku jasné.

Chvílemi to skvěle šlape a občas byste zase už stáli o konečné titulky, někdy je to pořádný žánrový guláš, ale vcelku jde o příjemnou komedii s výtečným hereckým obsazením a povětšinou i výkony. Hádek tu kombinuje vědce jako ve snímku „Experti“ a podvodníčka („Bobule“). Lichý už si podobné role také mockrát vyzkoušel a Hynek Čermák si opět střihl policajta jako třeba ve filmu „Nevinnost“. Českému publiku se obecně bude čerstvý počin Tomáše Řehořka zřejmě líbit, ovšem je třeba si připustit, že nikdo z nás není svatý. Vždyť svět úplatků, protekce a podvodů dobře známe. Takhle to u nás prostě chodí.


 



Text: Pavel Urban
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání