Kolik peněz byste si vzali na letní čtyřdenní hudební festival, jako je například Rock for People? Já jsem při tom letošním v uplynulých dnech vyrazil do Hradce Králové s tisícikorunou a chtěl udělat pokus, jestli mi bude na vše stačit. Nakonec jsem se do této sumy vešel. Nijak jsem neutrácel, nerozšoupnul se, nekupoval drahé věci, na druhou stranu je nutné dodat, že v souhrnné částce nejsou započítané cesty.
Pokud vezmu v úvahu, že bych dal v předprodeji ještě třeba 1 500 korun za vstup a připočtu zhruba tři stovky za cestu, tak se mi útrata za necelé čtyři dny vyšplhá ke třem tisícům korun. To už je částka, kterou si asi většina z nás mockrát za léto nemůže dovolit utratit za tak krátkou dobu, třebaže byly zážitky z festivalu nádherné. Obávám se, že v takovém případě by mohl průměrný hudební fanoušek vyrazit maximálně na jeden festival za měsíc. Kdo byl na Rock for People, zřejmě vyrazí na podobně rozsáhlou akci v průběhu léta už jen jednou.
Při odvážném plánu, vzhledem k cenám občerstvení uvnitř areálu, jsem se po příjezdu v sobotu ovládal a dopřál si jen dvě piva, kdy jedno vyšlo na 32 korun, a k večeři si dal čínské nudle. Neděle už byla samozřejmě nákladnější. Abych se nemusel celý den stravovat uvnitř Festivalparku, vyrazil jsem na nákup do centra Hradce, kde jsem pořídil nějaké ty zásoby. V areálu jsem tentokrát k pití volil nový Staropramen Lemon a později večer čaj na zahřátí. K jídlu pak padla volba ve městě na rýži s kuřecím masem a večer u stánků na vydatný langoš. Po dvou dnech jsem byl na částce 415 korun.
Jelikož mi po víkendu plném vydatných dešťů docházelo suché prádlo, neboť to mokré skutečně nebylo kde usušit, musel jsem se v pondělí ráno vydat do nedalekých Pardubic pro zásilku nového šatstva. K nákladům je tedy třeba připočítat vlak tam a zpět za 70 korun, oběd v normální restauraci a tradiční večerní menu v areálu, tentokrát s jídelní tečkou v podobě hot dogu. Tím se mé zásoby ztenčily na pouhých 300 korun na poslední den. Průměrně jsem se tedy držel na velice slušné úrovni.
Také v úterý jsem musel vydat neplánovanou padesátikorunu za úschovnu svých objemných zavazadel. Jelikož panovalo konečně letní počasí, byla větší žízeň, a tak jsem vše řešil minerální vodou přímo v areálu, kde vyšlo 1,5 litru na dvacet korun. Tentokrát jsem byl přímo uvnitř už od dopoledne, a tak došlo ve Festivalparku na oběd v podobě bramboráku i večeři (panini). Chtěl jsem toho prostě z nabízeného občerstvení vyzkoušet co nejvíce. Nakonec jsem se tedy do oné tisícovky vešel, ale jak jste si jistě všimli, nedopřál jsem si žádný koktejl, nebo tvrdší alkohol, natož nějaký ten suvenýr. Současné festivaly jsou zkrátka opravdu velmi nákladné.
DALŠÍ FOTOGRAFIE NAJDETE ZDE
Text: Pavel Urban
Foto: Pavel Urbam