Co jsme zažili na letošním Hip Hop Kempu?

hip hop kempČtrnáctý ročník Hip Hop Kempu připravil boombapovou klasiku na mnoho způsobů. Natěšení na Mobb Deep, PRhryme, Ghostface Killah, Hopsina, Yelawolfa nebo Dope D.O.D. umocnilo ideální počasí a nepřeberný počet koncertů na pěti stagích, u kterých se během čtyř dní vystřídalo na čtyřicet tisíc fanoušků z různých koutů Evropy.


Středeční Warm up party program nakously především československé projekty. Android Asteroid, čahoun Galen, po kterém nastoupili Torula & Sedláci. Těm se bohužel posunul čas vystoupení a netrpěliví příznivci trueschool rapu čekali venku. Sedláci Reset a Luzer z labelu Tvoja Matka rekorc přivezli ochutnávku nového alba „Furt“, které vyjde prvního září. Za pultem pouštěl Torula track za trackem, aniž by před něj vyběhl alespoň na společnou hostovačku například z nového alba, nebo aby ukázali, co pro ně znamená „Trúskúl“.

Následně v Sunparku proběhlo střídání a na pódiu se objevil CandyMane. Ten se začal slunit na scéně před třemi roky s mixtapem „Slefview“. CandyManova ironičnost a schopnost zpomalit vyhnala předchozí posluchače. Odvaha vymýšlet hlášky na účet kohokoliv mu dává plusové body, pokud se občas nezachvějete trapností. Obdobně je na tom jeho cover na track Coco od O. T. Genesise. A netrvalo dlouho a nazpět přišel i disstrack „Sleduj trůn“, který napsali Logic a Jimmy Dickson pod Blakkwood Records. Ale upřímně, když jste bývali členem „kultovní“ skupiny Fuerza Arma a dneska rapujete o tom, že jste pořád stejní, nevěřil bych vám jazyk mezi zuby, natož že dokážete srozumitelně mluvit.

Ale zpět do Backspin hangáru, kde DJ Fatte rozhýbal střechu striktní produkcí a Mc Gey ve své tvrdší podobě hýřil pestrobarevnými texty. Entré tracků prokládal Gey krátkými skeči, i když i ty jste už asi párkrát okusili. „Zloděj“ – „Zlosyn“ a spousta mikropříběhů zapuštěných v textech. Obdobně jako venkovská poetika, která baví a rozhodně nemusí vypadat, jak dokazoval Gey světle modrou větrovkou.

Neminem
Label Blakkwood records se zrodil před rokem v základech PVPLabelu. Fosco Alma dal o sobě vědět už v roce 2008, kdy vydal sólovou desku Foscoismus, na kterou přizval třeba i LA4. Vypadalo to vše slibně, až do roku 2010, kdy odešel z MAAT talentovaný producent JSM a do rozjetého vlaku nastoupil Emeres. A šlo se nahoru s líbivostí. Nyní má label čtrnáct členů včetně omílané rapperky Sharloty. Ta nastoupila před už tak unavený dav s trackem „Perníková“. Ale ani to nezvedlo upadlou náladu. Předěly během celé show vytvářel Jay Diesel se slovy – kdo zná D-D-D-DJ Wich – a Sharlota v pozadí naznačila, že to bude Jay, kdo ho zná nejlíp.

hip hop kemp 2015

Uwaga!
Zatímco jedni ještě před polednem další den spali, druzí studovali program, aby vytěžili maximum. O kus dál zase začínala bitka, kdo koho přebasuje, nebo okouká a u stánků s vinyly jste mohli slyšet kdekoho se ptát, jestli není na prodej DJ Premier. Není. Na u-rampě se v popoledním slunci obracely skejty a než stihl vzduch vychladnout, naběhli na hlavní stage Bigg Boss. Vlajky a rotování kolem vyvolávalo patřičnou odezvu. „Já to říkal“ nebo „Du dolů“. Stálice českého rapu dokázali, že show zvládají. Těžko však být na vrcholu a stále pod povrchem. Z Vladimíra se stal fackovací panák a Orion má noční vidění. Dobře vědí, kam došli a kam jdou, proto i přijímání nových rapových farářů začalo hrát svou roli. „Co bude, až nebude rap?“ těžko říct, protože český rybník se nevypouští.

Se setměním se vyhouplo nad obzor černé slunce a v jeho záři i James Cole. Nálož vydatného rap-zpěvu pokořila hranice hip hopového univerza a tam explodovala. Cole odmítá zásady a navzdory dotazům na nové Super Crooo si dál razí cestu neotřelého posluchače noci. Podtext, slovní zásoba a ochota k experimentu ho řadí k tomu nejlepšímu, co lze z českých luhů a hájů poslouchat.

Countrapy
Hvězda čtvrtečního večera Yelawolf pumpoval do davu energii Alabamského slunce. Pětatřicetiletý rapper obohacuje hip hop o zvláštní zpěv a taktní flow, která se line v rytmu kytarových riffů. „Let's Roll“, „Best Friend“ nebo „Till It's Gone“. Yelawolf se nebojí výstřednosti. Zohnout stojan na mikrofon a nahodit ho do publika nedělá Athovi problém. Poslední album nazvané „Love Story“ je výpovědí o dosavadním různorodém vývoji a samostatnosti. Jediný, komu dal na něm prostor, byl Eminem v již zmíněném tracku „Best Friend“. Sombréro, rockový nádech, kulometná flow a to vše živě. Za bubny Travis Barker, který se přidal na tour, avšak s Yelawolfem spolupracuje už od roku 2012, kdy vydali dohromady EP „Psycho White“, z něhož pochází například hutný track s názvem „Push 'Em“. Tour nekončí a dle rozvrhu pokračuje až do prosince. Pokud jste ho chtěli vidět v Evropě, tak jste všechny šance už propásli. Vystoupení v Moskvě bylo poslední a nyní se celá show přesouvá za Atlantik.

Páteční odpoledne bylo na hlavní stagi ve znamení Sodomy Gomory. Oproti minulému ročníku se snažili vystoupení udržet sami bez škaredých příkras. Žádné maskoty, jenom krví umazaný žižkovský rapový textil. Kdo se ale nakonec unášel na vlně, byl Hopsin. Kontaktní čočky bodaly haters i na opačném konci. Za pultem žhavil svůj um DJ Hoppa. Kontroverze provázející Hopsina od počátku ho částečně vynesla na hladinu LA scény. Na pódiu ukázal cvičené tělo i svižnou rapovou techniku. A vyplatilo se. Zvedla se obrovská vlna rukou, aby přivítala Hopsinův skok. A ani serfování mu nezabránilo dál rapovat. Po chvíli se však jeho sténání mezi bars: „Vraťte mě zpátky!“ proměnilo ve skutek. A otočkou u zvukaře změnil směr a stejnou rychlostí se vyhoupl na scénu. Laťka byla velmi vysoko. A bylo se na co těšit. Joey Bada$ měl ideálně protřepané fanoušky, ale je těžké po náloži trapových beatů a mocných kopáků rozhýbat dnešního posluchače znovuvzkříšenou boombapovou rytmikou. Nástup s nádherným beatem „Paper trail$“ si dav přesto podmanil. Punchlines kritizující zaprodanost, příběhy z Brooklynu a temperamentní projev polonahého mladého rappera napnuly uši posluchačů. Joey není v Americe ještě ani zletilý, což se počítá jako plus.

„Would you like that, tell me?“
S narůstající dávkou tmy prchaly skupinky do hangárů. Ve Spin Radio hangáru vystoupil z podsvětí Haades, aby truchlil nad svými úlety. Zaťatost a vykroucené pohyby odpovídaly pravdivosti textů. V půlce exhibice začali netrpělivci vyvolávat Demigodz. Potom, co se opět otevřelo podsvětí, se před očima všech přiřítila rázná crew z east coast regionu. Track „Dead in the middle“ obtahuje Big Puna právem. Crew funguje už od devadesátých let a několikrát změnila složení, přesto v sobě uchovává jiskru.

Samply vystřídaly na chvíli živé nástroje. Akua Naru přiletěla zpestřit hip hopový výběr téměř na konec pátečního večera. Meditativní pasáže kolébaly a básnické obraty určené k poslechu rozvibrovaly náladu. Echo vyznívalo do pomalých groovů. A když ne, tak Naru apelovala na posluchače, aby byli mírumilovnější a zpomalili životní tempo, minimálně na rychlost hip hopového taktu.

hip hop kemp 2015

Ztratil/a hlas
Poslední den na Kempu, poslední den sezóny a na zimu se schovat do klubů. Právě to byla pro tentokrát Smackova nevýhoda. Sice si zaskákal na hlavní stagi, ale na předchozím ročníku se více vyjímal v hangáru. Nová věc s P-Moneym byla v plánu od minulého roku a Smack sbírá další body pro imaginární postavu „Biologickýho fotra“. Otcovské rysy lze spatřovat v poučování o tom, co se dělá, když přijde rewind, jako by ho nikdo nečekal. 

Část Gang Starr Foundation doplnila skládanku vystupující east coast scény. Separ ovládal prostor rozpětím rukou a děkoval fans za podporu. Na hlavní stagi totiž ve stejnou hodinu naběhli Kontrafakt. Jejich show pohltila, pobavila a zpromovala nový dokumentární film „RYTMUS sídliskovy sen“.

PRhyme aka DJ Premier a Royce Da 5'9'' nalákali na klasiku a téměř symbolické skreče odpalovaly jeden beat za druhým. „Courtesy“, „Hip hop“ a „Boom“! Silná podpora adlibujícího Premiera dodávala koncertu rozměr – producentský – kdo by si do vlastního beatu neupustil punchlines a tím dorovnal rozdíl pozornosti udělované posluchači především rapperovi.

Nizozemská crew Dope D.O.D. zaznamenala změnu v sestavě. Na pódiu už neuvidíte Dopey Rottena. Důvodem je vyčerpání a únava z vystupování. Přesto kromě předepsané délky tracků nechybělo nic. Hardcore show rozdmýchala energii několika údery kopáku a na banger „What happened?“ už padaly hlavy a údery lokty. Jay Reaper se nalodil na vlnu s člunem a následně si oba se Skitsem skočili do napumpovaného davu.

Následoval Ghostface Killah, člen Wu-Tang Clanu a na závěr večera Mobb Deep. Prodigy a Havoc ve formě nadopovali skalní osvobozující silou. „Survival Of The Fittest“ – „Shook Ones“. A tady exkurz z rapových končin navazuje na balení. Sejdeme se za rok? Nebo v klubu?

 


Text: Martin Hrnčíř
Foto: Hip Hop Kemp





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání