Kempová pouta - Demigodz, Pio, Podzemgang, Yzo, Megaloh, Kajo a Donguralesko

hip hop kempV čem dneska pojedeme, jsou pevný pouta. Historie, konexe, vazby. Přesně to je totiž společným jmenovatelem sedmi jmen, který dnes přibudou do lineupu. Jsou to poctivý rapový party jako Demigodz, na kterých se dá nejlépe ilustrovat jakou cestu za dobu své existence festival s atmosférou urazil. Psal se rok 2004, koupali jsme se v rapovém pokladu na Stříbrném jezeře a Demigodz ve složení Celph Titled + Louis Logic headlineovali fesťák před 15.000 hlavami... O 11 let později konečně dorazí i Apathy, rap Demigodz je pořád údernej jak mrda kovadlinou a i když rozbije hangár a ne main stage v prime timeu, pořád to bude hell.

To takový Podzemgang je úplně jiný příběh. Ještě nikdy na Kempu nehráli, ještě loni je nikdo neznal... Což by mohlo být tím, že ještě loni tenhle projekt neexistoval. Back for the very first time. Stojí za ním ale Ego z KF, který k nám jezdí od prvního ročníku. Uvolněný „mampičista“ byl vždycky, teď ale na vlně evoluce rapu pustil uzdu úplně všemu a nic spontánnějšího, abstraktnějšího, upřímnějšího a živelnějšího asi momentálně k mání není. Jestli tedy vůbec kdy bylo.

Podobný živočišný druh jsou i domácí YZO Empire. To už je totální rapová odpověď na punk rock. Je jich hodně, nadělaj bordel. Muzika mocná, ale hlavně nahlas. Moshpit. Trans. Trans Czech express šílenství je, co tě nemine. Přestože přijíždí na Kemp teprve podruhé, loni zanechali otisk v nejednom uchu a založili tak jednu novodobou tradici.

Parta PIO z Jihlavy je zase případ úplně opačný. Na Kempu ještě nechyběli od prvního ročníku vůbec nikdy. Dokonce ani v roky, kdy si sami nebyli jistý, jestli ještě vlastně existují nebo neexistují, se nechali ukecat a minimálně na Kempu existovali velice silně. Teď PIO Squad po svém úspěšném projektu v Bangladéši vypadají, že snad i chytají další dech. A i kdyby náhodou nechytali, na Kempu 2015 chytat budou a chybět nebudou.

Megaloh byl předloni. Megaloh je i letos. Proč? Protože to není až tak úplně opakování. Situace se vyvinula, změnila. Předloni vlastně „jen“ nadějný. Letos už platí za jednoho z Německých tahounů. Megaloh, o kterém Max Herre říká, že je „jedním z největších básínků v Německu“ je ale především vládce pódia. Live MC, co vás vcucne s prvními tóny a vyplivne na konci koncertu jako skalní fanoušky.

hip hop kemp

Tak. A teď jdi a řekni všem, že šéf se vrátil. Šéf donGURALesko je zpátky po pěti letech. Švegr z Poznaně, týpek, co na scéně diktuje od roku 94, šéf party K.A.S.T.A. se vrací na místo činu a nepřichází sám. Přichází s bandou svého labelu Szpadyzor Records ve složení: donGURALesko, Shellerini, Gruby Mielzky, Rafi, Qlop a DJ Kostek. Je třeba dodávat, že to je speciální balíček, co není k vidění nikde jinde? Nebo se to rozumí jako standard Kempu?

A na závěr ještě jeden návrat ztracených bratrů. Battle brothers z Nitry - Kaidžas & DJ Lucco, to je další z velkých návratů letošního ročníku. Oba si vysloužili prýmky v bitvách – jeden za koli z oceli, druhý za majkem, kde se s nimi mohl měřit jen málokdo. I končit se musí umět. Třeba freestyle, ten Kajo odložil stylově – v Souboji titánů na Hip Hop Kempu.

2006... Pokud měl ale snad někdo dojem, že slibně rozjetá, pak zadrhlá, pak zase rozjetá a pak odmlčená kariéra v rapu bratrské dvojice má nejasné pokračování, tady Kaidžas a DJ Lucco ještě své poslední sbohem neřekli. Stačí mrknout na video “24K“ - Strapo a Kaidžas a je jasno. Na Kemp přiletí z Londýna, chystají spešal show s hosty... Bude to veliký.


Hip Hop Kemp 2015:
YZO EMPIRE (Logic, Jimmy Dickson, Jackpot, Lvcas Dope, CBCH + DJ Rusty) /CZ/
DWA SLAWY /PL/
KAIDŽAS & DJ LUCCO /SK/
SODOMA GOMORA /CZ/
PUMPKIN & VIN'S DA CUERO /FR/
PRO8L3M /PL/
VNM /PL/
STRAPO & DJ Spinhandz /SK/
REVERIE /USA/
PIO SQUAD /CZ/
RETROGOTT & HULK HODN /D/
DEMIGODZ (Apathy & Celph Titled + DJ Illegal of Snowgoons) /USA/
BISZ & B.O.K. /PL/
SEPAR /SK/
HDBEENDOPE /USA/
SZPADYZOR CREW (donGURALesko, Shellerini, Gruby Mielzky, Rafi, Qlop, DJ KOSTEK) /PL/
MEGALOH /D/
AKUA NARU /USA/
SMACK /CZ/
PODZEMGANG /SK/
EXPANSION TEAM SOUNDSYSTEM (DJ Babu & Rakaa) /USA/
BIGG BOSS SHOWCASE (Vladimir 518, La4 & DJ Wich, Orion, DJ Mike Trafik, James Cole, Refew) /CZ/
MAJK SPIRIT /SK/
THE FOUR OWLS /UK/
KONTRAFAKT /SK/
GANG STARR FOUNDATION (Jeru The Damaja, Big Shug, Lil Dap of Group Home) /USA/
DOPE DOD /NL/
EVIDENCE /USA/
HOPSIN /USA/
PRHYME (DJ Premier & Royce Da 5'9”) /USA/
YELAWOLF /USA/
MOBB DEEP /USA/
JOEY BADA$ /USA/
GHOSTFACE KILLAH & RAEKWON /USA/

 

Text: Nikola Poselová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání