Pixie v rozhovoru pro Neurofunk Will Never Die

let it rollZástupce Let It Roll bookingu DJ Pixieho poskytl rozhovor pro Neurofunk Will Never Die! Pokud chcete vědět, co na čem Pixie zrovna pracuje, jak vnímá současný drum and bass a co od něj můžeme v budoucnu čekat, tak si dejte rozhovor, který má na triku tým nové české page věnované neurofunku.

NEUROFUNK will never DIE je česká aktivní fanpage věnovaná hudebnímu subžánru Neurofunk. Neurofunk patří mezi nejprogresivnější D&B subžánry a těší se celosvětové oblibě mezi fanoušky elektronické hudby a producenty. NEUROFUNK will never DIE není jen facebooková fanpage! Připravte se na neřízené mejdany s nabitým lineupem, toho nejlepšího, co současná neurofunková scéna může nabídnout. Kromě velkých legend se také zaměříme na nová talentová jména, která u nás ještě nebyli.

Ahoj Tomáši, začneme klasikou, jak se v současné době máš a na čem zrovna pracuješ?
2015 je pro mě hodně zásadní zlomový rok – Asi nejzásadnější věc je, že zakládáme s mým parťákem Kevinem novou firmu, která během pár týdnů vznikne sloučením mého Sound Supportu a jeho Vice Audia. Bude to velký! Další moje sny se budou moci realizovat. Další zásadní změnou bude, že po pěti letech prodávám klub Azyl, abych si trochu odlehčil od mého šíleného pracovního režimu a hlavně abych se mohl naplno věnovat naší nové firmě. Doufám, ze taky diky těmto změnám budu mít po letech čas na to, se zavřít do studia a makat na nějaký muzice a třeba i po nějakejch 6-7 letech i nějaká dovolená. 

Na české scéně drum and bassové scéně patříš mezi nejvytíženější DJs, ale už několik let se věnuješ kromě hraní i zvučení a light show. Před nějakou dobou jsme slyšeli tvrzení, že se už více cítí jako zvukař než DJ. Jak to tedy je v současné době?
Tak tady je potřeba trochu oddělit práci a zábavu – hraní mě úplně neživí a je to pro mě něco, při čemž se uvolním, přijdu na jiné myšlenky – během hraní se můžu pořádně vyřádit. I po těch letech si to stále mega užívám. Co se týče zvučení a hlavně svícení (dělám především na světlech, ale zvuk samozřejmě dávám taky) - to je moje práce, ale i super koníček a asi i takový ten smysl toho, co sem v životě chtěl dělat. Kolikrát si zaskáču u svícení, jako kdybych byl za mixem – získávám tím pocit uspokojení z dobře odvedené práce. Opravdu mě hodně tahle práce naplňuje. 

České publikum tě dlouhá léta zná, jako spíše dancefloor DJe ovlivněného spíše jump-upem, junglem. Za poslední dva roky jsi však prošel určitou změnou, která je na mejdanech ve tvých setech poznat. Dostal tě neurofunk?
Vždycky jsem hrál i neuro, ale dříve toho nebylo zdaleka tolik na výběr jako nyní. V posledních letech tento subžánr prošel obrovským boomem – je spousta kvalitních producentů a releasů, takže kolikrát nevím, co si mam dřív vybrat. Mam z toho hroznou radost, ze se neuro ubírá tímto směrem a hlavně, že se lidem tento styl čím dal tím víc libí. Už nechtějí slyšet pouze „Pendolumpe“, Freshe a podobně. Pro mě je to v současnosti „true power of drumandbass“. Těšíme mě, že lidi ode mě chtějí slyšet pořádnej neuro nářez.

Podle čeho vybíráš tracky do své selekce, zaměřuješ se spíše na sound, producenta, label…?
Label – ten řeším maximálně tak Hospital, který nemám moc rád, protože z dnb dělá pure Evropa 2 moneymaking diskotéku, což je mi trosku proti srsti. Samozřejmě respektuji, že se to stále lidem líbí. Na mejdanech by se tomuto stylu neměl dávat moc velký prostor. Na letošním zimním Let it Rollu se odehraje skvělá věc, „druhá“ (neuro) stage bude úplně stejně velká a bude na ní kladen stejný důraz, jako na main (mainstream) stage. Máme Noisia Invites stage technicky na starosti a věřím tomu, že tam uděláme takovou audiovizuální show, že tu mainstreamovou převálcujeme. Jinak tracky vybírám podle toho, jak se mi libí – nepreferuji zásadně oblíbené  producenty – i když u některých bývá větší pravděpodobnost, že ten track bude dobrej.

Není žádnou novinkou, že u nás DJ´s rostou, jako houby po dešti. Jak se díváš na současnou popularitu drum and bassu a DJství. Co bys poradil začínajícím DJ´s?
Určitě, ať se místo dnb TOP bestsellers zkusí porozhlédnout někam dál. Často na akci slyším, že ti mladí hrají pořád to stejné, bez jakékoliv invence. Tím se rozhodně nijak neprosadí z té dlouhé řady DJs. A přitom je toho tolik na výběr… Prostě by bylo fajn, se trošku lišit od ostatních. A samozřejmě další výhodou je i vlastní kvalitní produkce.

let it roll

Kromě hraní a zvučení jsi také spolupořadatel halové akce Let It Roll On Tour v Novém Jičíně, kterou letos čeká už 3. ročník. Můžeš nám o letošním ročníku říct něco víc a prozradit, na co se mohou návštěvníci těšit?
Letos máme v plánu posunout laťku zase o kus výš. Kromě kvalitní muziky, dobrého prostoru, lidových cen na barech žádných front, se mohou návštěvníci těšit na propracovanou audiovizualni show. Nakoupili jsme spoustu nových světel a novy pult na jejich rozeni plus další more vychytávek. Celý ten náš cirkus přivezeme s sebou. Samozřejmě špickový zvuk Funktion One. Jako v minulých ročnících, bude nabitý line up, super producenty. Vytvořili jsme anketu, kde si lidé mohli sami vybrat headlinery a máme radost, že se to shoduje s našimi  představami.  Můj názor je, že se nám s parťákem Vladanem (DJ Thiew) podařilo vybudovat jednu z největších dnb akci, kterou můžou lidé na Moravě navštívit.

Co tě na mejdanech vždycky nejvíc naštve a naopak, co ti vždycky udělá radost?
Z profesní stránky mě dokáže naštvat špatně technicky připravená akce. To, co občas někde vidím a slyším… katastrofa. Nechápu, že má někdo koule na to, takhle akci realizovat a chtít za to od lidi zaplatit… A samozřejmě naopak – často vídávám velkou snahu pořadatelů, i s málo technickým a finančním zázemím se dá uspořádat kvalitní show a celkově dobře připravit party – vždycky pak chválím. Největší radost mi ale udělá, když se lidi na mejdanu baví a užívají si muziku, a když na nich vidíš, že poznávají tracky a rozeznávají mixy. Co mě hrozně štve, je klasické čecháčkovské hnidopištví – kolikrát mám pocit, že lidé místo zábavy akorát zbytečně hledají důvody, za které pak prudí na různých fórech a sociálních sítích.

Kdo tě v poslední době nejvíce baví na české a světové drum and bassové scéně, produkcí, hraním?
Na české scéně je spousta kvalitních DJs. Vyjmenovat je, by ale zabralo hodně času a já bych nerad na někoho zapomněl. Tak aspoň jednoho Sukoš (Suki),  mi v poslední době dělá velkou radost, že už skoro přestal pouštět zpívánky a už taky valí, jak se patří, a to s jeho skillz bývá slušná jízda. CZ producenti rozhodně: A-Cray, Rido a Forbik. Nejsou to jenom tito tři hlavní, ale nesmíme zapomínat i na velkou spoustu dalších – Qo, Computer Artist, Aze a mnoho dalších. Zahraniční DJs – vždy mě pobaví set The Upbeats, Prolixe, Neonlight, Counterstrike, BSE (Reného set na loňském SK Tridentu byl pro mě jeden z nejlepších setů vůbec – husí kůže all the time. Zahraniční producenti – rozhodně Break, Icicle, Mob Tactics, Neonlight, Fourward, State of Mind, Prolix Mefjus, BSE a mnoho dalších. Jak už sem psal, v posledních letech někteří starší borci chytli další vlnu a objevilo se i spousta nových  a kvalitních neurofunkovýh producentů.

Na závěr nám prozraď, kde tě můžeme v následujících měsících slyšet? Můžeme čekat i nějaký set?
Tak nejbližší větší akce určitě jsou: Winter Arena na Klinovci a již zmiňovaný Let It Roll on Tour v Novém Jičíně, který se koná 17. 4. 2015. Také spousta menších akci. Novej set už pomaličku začínám připravovat – doufám, že v první půlce února to stihnu dodělat – stay tuned.


Text: Neurofunk Will Never Die
Foto: LIR





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání