Hrady otevřely na Točníku další festivalovou sezónu

české hradyBěhem prosluněného víkendu 10. a 11. července otevřela nejznámější jména české a slovenské hudební scény další ročník úspěšného festivalu Hrady. Na louce pod hradem Točník, kam se festival před několika roky přestěhoval, zahráli nejrůznější interpreti jako Visací zámek, Xindl X, Čechomor nebo Pipes and Pints. O pestrost žánrů tak bylo postaráno.


První víkendová zastávka na českých a moravských hradech je úspěšně za námi. Fanoušci české a slovenské muziky si přišli na své. Stanů ve stanovém městečku bylo méně než předešlé roky, na celkové návštěvnosti se to ale příliš neprojevilo. Spíše přibylo lidí, kteří na festival dorazili pouze na otočku. Kdo ale vydržel přes celý víkend, odjížděl opálený a plný zážitků.

Organizátoři se letos snažili přilákat návštěvníky na oba dva dny festivalu, proto už během pátečního programu nechali vystoupit kapely Monkey Business či Mandrage nebo Tomáše Kluse. Fanynky tak měly jednu z posledních možností poslechnout si na živo zpěváka, který na podzim ohlásil plánovanou pauzu. Spíše než nadšení ale zavládlo lehké zklamání. Mohla za něj směsice horšího zvuku, než na který jsou návštěvníci zvyklí, ale také Tomášova show přeplněná pozitivní energií a vizionářskými proslovy více než oblíbenými písničkami.

Během pátku nechybělo také již tradiční vyhlášení nejhezčích karnevalových masek. Motivace byla o to větší, že pořadatelé ocenili všechny festivalové masky. Zahrála také skupina Mandrage, fanoušci punku si mohli poslechnout Pipes and Pints a rapoví nadšenci si užili PSH.

Sobota se nesla ve znamení slunce a ukrývání se před jeho paprsky. Rozlehlý areál totiž nenabízí téměř žádná stinná místa, a tak hrály hlavní roli slunečníky a opalovací krémy. Přesto však šlapalo téměř vše, jak mělo. Po vzoru Mira Žbirky se z letošního ročníku kvůli úrazu omluvila zpěvačka Anna K.

české hrady

Posun k lepšímu ale rozhodně zaznamenal celkový servis. Asi nejvýraznějším plusem byly improvizované potraviny. Ve velkém stanu poblíž VIP kempu si návštěvníci, kteří na festivalu i nocovali, měli možnost nakoupit jako v obyčejné prodejně. Obchod nabízel základní potraviny od pečiva, přes mléčné výrobky, až po drogerii. Všichni tak nebyli odkázáni pouze na festivalové stánky plné smažených jídel.

O vyvrcholení celého víkendu se postaraly kapely Wanastowi Vjecy, pánové tradičně zahráli nejznámější hity. Vtipy hýřil frontman skupiny Mig 21 Jiří Macháček, který svou kapelu představil jako pražskou chlapeckou striptérskou skupinu ze Smíchova. Pak zazpíval kromě méně známé „Máma se vrací“ také písničky jako „Tančím“ či „Malotraktorem“ a celý program završili Chinaski se starými i novými hity „Drobná paralela“ a „My máme rádi víno“.

Festival pokračuje zastávkou v Rožmberku nad Vltavou už příští víkend 17. a 18.7. A během léta procestuje celkově osm českých a moravských hradů po celé České republice.



Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Sylvie Zapletalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání