Boj o Literární akademii pokračuje - studenti připravují festival MELA

festival melaVe druhé polovině března se začala médii šířit zpráva o aktuální situaci na Literární akademii, která je již 2 roky vedená pod hlavičkou International Art Campus Prague. Studenti zahájili stávku, aby podpořili své pedagogy a vyjádřili nesouhlas se současnou situací ve škole. V současné době také připravují vlastní festival MELA, ten se uskuteční ve dnech 22. - 23. 5. 2015. Cílem je upoutat zájem veřejnosti, ale také ukázat, že má provoz Literární akademie pro umělecky nadané studenty skutečný smysl.


Je to přesně měsíc, kdy česká média začala upozorňovat na nezvyklou situaci, která stále přetrvává v International Art Campus Prague. Pedagogové i studenti opakovaně kritizovali kroky jednatele Miroslava Doležala - platy zaměstnanců byly opožděné, na pracovišti docházelo k zastrašování a bossingu. Přes veškeré snahy o vyjednávání dospěla situace tak daleko, až studenti zahájili oficiální stávku a převzali situaci do vlastních rukou. Osud jejich školy jim totiž není lhostejný. O tom se snaží přesvědčit i svými dalšími kroky, připravují dvoudenní literárně-mediální festival nazvaný MELA. Akce se uskuteční se ve dnech 22. - 23. 5. v Krymské ulici na Praze 2 a bude otevřena široké veřejnosti.

Studenti představí svá díla ve více než desítce podniků. V soutěžní části se objeví dokumentární i animované filmy, autorské čtení povídek a rozhlasové inscenace. Celkem 33 děl budou hodnotit odborní porotci - mediální část zastoupí publicista, režisér a dokumentarista Petr Horký a spisovatel, dokumentarista a editor Miroslav Náplava, zatímco literární počiny budou hodnotit šéfredaktorka redakce nakladatelství PLUS Martina Mašínová a básnířka Ester Fischerová. V rámci off-programu pak MELA nabídne řadu literárně a mediálně zaměřených workshopů vedených profesionály z oboru. Nebudou chybět koncerty, divadelní improvizace a závěrečná afterparty.

Ani organizování festivalu není pro studenty Literární akademie jednoduché - vedení školy jim nejprve přislíbilo finanční prostředky na realizaci akce, ty jsou ale nyní v nedohlednu. Talentovaní umělci se však nevzdávají. Natočili upoutávku a přihlásili svůj projekt na Startovač.cz, díky němuž se snaží získat potřebné peníze. Dárci budou dle výše příspěvku odměněni například plackou a lipogramem, pozvánkou na festival, originálním tričkem, nebo například básní, povídkou či písní, kterou pro ně studenti složí na míru. Zavedená škola s dobrou pověstí, Literární akademie,  je kvůli nekompetentnímu vedení v krizové situaci. Přesto vznikají na její půdě práce hodné pozornosti. Chcete studentům Literární akademie pomoc proměnit jejich snažení v realitu? Podpořte je na www.startovac.cz/projekty/festival-mela

 

 

festival mela

Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání