Warning: array_multisort() [function.array-multisort]: Argument #1 is expected to be an array or a sort flag in /domains1/gh401900/public/www_root/plugins/content/ppgallery.php on line 126

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /domains1/gh401900/public/www_root/plugins/content/ppgallery.php on line 127

V Praze zazářil druhý ročník festivalu SIGNAL

signal festival 2014Signal festival již podruhé rozzářil noční Prahu světelnými instalacemi, videomappingy a interaktivními objekty. Vystavované světlo se objevilo každý večer v sedm hodin, představení trvala až do půlnoci. Pořadatelé připravili pro náročnější návštěvníky i workshopy a setkání s umělci z oboru. Minulý ročník navštívilo téměř čtvrt miliónu lidí a i letos se festival těšil pozitivní odezvě.


Druhou půlku minulého týdne nepatřila Praha pouze turistům. Věkově rozmanité skupinky a páry procházely centrem Prahy, aby navštívily porůznu rozmístěné části festivalu. Mapu s vyznačenou trasou jste si mohli stáhnout společně s aplikací, která byla zdarma na webových stránkách akce. Pokud jste se ale předem nevybavili, mohli jste si zakoupit katalog u informačních stánků.

Ve jménu technologie

Městská prostředí samo nezná hranic a světlo, které se lije z lamp a neonů, kráčí touto krajinou stejně neslyšně. Ale jeho stopy nás pronásledují na každém kroku – ať už jde o světelnou reklamu nebo nasvícení památek. Stín a lesk je součástí vizuální kultury města.

Na Náměstí Míru připravila barcelonská skupina „Onionlab“ skvělý videomapping s názvem „Evoluce“. Důraz na detail se měnil v texturovité obrazce a ty se zřítily spolu se stěnami kostela sv. Ludmily a znovu povstávaly. Stromy v parku odstínily zbylý šum města, čímž vytvořily skvělou scenérii.

Na Staroměstském náměstí exponovalo studio „MaxIn10sity“. Jako podklad pro projekci posloužil Palác Kinských, ve kterém sídlí Národní galerie. Jejich „Dreamforge“ se oproti „Evoluci“ zakládalo mnohem více na oslnění barvou a různosti než na důmyslnější práci s motivy – poletující univerzální ženy nikoho nepřekvapí.

 

signal festival 2014


Na vlnách Vltavy

K vidění nebyly pouze videomappingy domů. Na Karlově mostě si své oddřel i svatý Kajetán. „De/Kompozice“ Jana Nálepa a studia R/FRM si kladla za cíl zmíněnou sochu interpretovat. Detailní mapování objektu nebylo dobře viditelné kvůli blízkým restaurací – alespoň o páteční noci. Přesto se pomalejší vizualizace a klidnější hudba snoubila ve vlnách Vltavy.

Turecká skupina „Nerdworking“ přijela s projekcí zvanou „E:merge“. Tyršův palác nacházející se hned vedle Kampy posloužil záměru výborně. Obrovské plátno, hutná elektronická hudba a obraz rozptýlený do červené a modré – za drobné jste si mohli koupit i 3D brýle. Ale hned u stánku padalo mnoho velkých slov o dnešní drahotě a kultuře zadarmo.

Ruku v ruce jde s uměleckým vyjadřováním i technologie. Srozumitelnost díla se pomalu dostává i u nás do popředí a divák nezůstává ochuzen ani o interakci. „The Poll“ americké sochařky Jen Lewin je toho důkazem. Návštěvníci obživovali plastové kryty, ve kterých se skrývaly světelné mechanismy. Ty se rozběhly rychleji a barevněji, kdykoli jste na ně šlápli. Bohužel celá scenérie vypadala poněkud humorně, jelikož se šlapání proměnilo v horlivé skákání, a když se o půlnoci instalace vypnula, zbylo jen tupé dupání.  





Text: Martin Hrnčíř
Foto: Martin Hrnčíř





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání