Pantomima se vrací do Česka - na festival přijedou mimové ze čtyř kontinentů.

mime fest 2014Americká megastar Red Bastard, mimové z Egypta, Ekvádoru a mnoha Evropských zemích se spolu s českými umělci představí na 3. ročníku Mime Festu. V září proběhne ve východočeské Poličce a v říjnu poprvé v Praze. Mime Fest nabídne přes dvacet představení pro děti i dospělé, ale i speciální představení pro školy. Součásti festivalu budou i odborné workshopy a mimové v ulicích.


Třetí ročník jediného festivalu pantomimy v České republice MIME FEST proběhne od 15. do 20. září v Poličce a od 17. do 22. října v Praze, kde se letos koná poprvé. „Do hlavního města festival rozšiřujeme kvůli velké poptávce a také proto, že pro mnohé umělce je to pocta hrát v Praze,“ říká umělecký šéf a dramaturg Mime Festu Radim Vizváry. Zájem o pantomimu v Česku roste tak, že se Mime Fest od příštího roku bude konat nejen v Praze a v Poličce, ale i v Ostravě.

Na festival letos zamíří mimové z celkem čtyř kontinentů, mezi nimi i světové špičky v oboru jako například Red Bastard a Michael Trautman z USA nebo Bodecker&Neander z Německa, kteří vystoupí v pražském Paláci Akropolis. V nové formaci se také představí mimové z legendárního polského Divadla pantomimy Henrika Tomazsevského.

Poprvé letos přijedou i mimové z afrického a jihoamerického kontinentu – Teatr del Cielo z Ekvádoru a El Ghaba z Egypta. Ty na Mime Festu čeká dokonce jejich evropská premiéra. „Je to pro ně obrovská událost, protože je to poprvé, co se svým souborem vycestují mimo Egypt. Bylo ale obtížné je k nám přivézt. Nakonec je podpořilo Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze a Ministerstvo kultury Egypta. Jejich účast bude doprovázet i egyptská celebrita Rogina, která se na jejich představení do Poličky přijede podívat,“ prozrazuje Vizváry.

Umělecká úroveň Mime Festu se každým rokem zvyšuje a spolu s ní roste i zájem veřejnosti o pantomimu. Zatímco vloni festival navštívilo přes 3 000 diváků, letos se jich očekává až 5 000. „Původně jsme začínali jako malý festival mimů ze střední a východní Evropy, ale rychle jsme získali  výbornou reputaci a teď se nám hlásí mimové z celého světa a jsme v pozici, že si už můžeme vybírat, koho pozveme,“ říká Vizváry, který si na Mime Festu zahraje se svým souborem Mime Prague, který prezentuje současnou českou pantomimu. Obor mimického divadla budou na festivalu dále prezentovat i Bolek Polívka, Spitfire Company či nové soubory mladých mimů jako například Mime Fatale.

 

mime fest 2014


V Praze i v Poličce vyrazí mimové i do ulic, kde budou bavit kolemjdoucí. Součástí festivalu budou jako každý rok i workshopy vedené profesionálními lektory pro odbornou i laickou veřejnost. Povedou je lektoři z USA, Ekvádoru, Finska, Německa, Polska a České republiky.

Mime Fest navazuje na několik málo mezinárodních festivalů mimického divadla konaných v naši historii. První se konal v roce 1969 v Praze a poslední v roce 1996 v Kolíně. Cílem festivalu Mime Fest je obnovení zapomenuté slavné éry české pantomimy, pokračování v její tradici a vytvoření platformy pro mimické umění. Usiluje o rehabilitaci téměř zapomenutého oboru, který dnes dokáže překvapit svou moderní podobou.

Mime Fest byl finančně podpořen Visegrádským fondem, Ministerstvem kultury Ekvádoru, Velvyslanectvím Egyptské arabské republiky v Praze, Ministerstvem kultury Egypta, Česko-německým fondem budoucnosti, Ministerstvem kultury ČR, Státním fondem kultury, Magistrátem hlavního města Prahy, městem Poličkou, Nadací Život umělce, Pardubickým krajem nebo společnostmi MasterCard a CardMag.


Text: Markéta Tauerová Kutilová
Foto: Bodecker Neander DejaVue





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání