Hip Hop Kemp 2014 připravil nezapomenutelnou show (sobotní report)

hip hop kemp 2014Přesto, že sobotnímu programu vévodili legendární Onyx, považuji koncert Pio Squad za pomyslný vrchol. Dvacet dva tisíc fanoušků všech možných národností vytvořilo výbornou atmosféru a předposledním srpnovým víkendem končí sezóna, která se přemístí pomalu do klubů – a pokud nemáte stále dost, tak ve Velké Lucerně se na konci října uskuteční Golden Touch Boombox s řadou česko-slovenských hostů.


„Mě tenhle typ chlapů vzrušuje,“ zaslechl jsem od jedné slečny před koncertem Sodomy Gomory. Řezník a DeSade vzrušujou kde koho a neberou si v tom servítky. Horrorcorovou nálož odpálil „Furt jenom hate“. V tomto tracku si Řezník utahuje z Richarda Krajča nebo poslance Tomia Okamury, kteří jeho tvorbu kritizovali za podněcování nenávisti. Celý kolotoč se strhl po zfalšování veřejného hlasování na stránkách Slavíka, kdy byl s menším počtem hlasů vybrán za vítěze Johny Machette.

Temná osobitost ZNK nemá na české scéně srovnání, a proto je jediné považuji za hardcore hip hop – zazněly „Žižkovský bary“, „Ta Holka v Mym Sklepě“ nebo „Éra Déra“. DJ Ill Rick dal ochutnat dnes skoro kouzelným skrečům. Celkově jsem ocenil, že mnoho DJ´s na festivalu nepoužívalo sirény nebo tříštění skla, které si na rozdíl od originálního Stab Scratche stáhnete.

 


„Better to slow down, baby“


Na Live stagi ZNK vystřídal mladý a talentovaný Dillon Cooper. Brooklynský rodák má za sebou mixtape „Cozmik“, který je volně ke stažení. Z něho pochází i track „State Of Elevation“, který má na YouTube přes dva miliony zhlédnutí a stejně dobře mu to šlape i před fanoušky.

Black Moon podpořil Champion Sound s Radimem za pultem. Následovali polští Pokahontaz a dalším interpretem byl těžkotonážní rapper Action Bronson. Po tom co si klidně podpálil cigaretu, si roztrhl tričko a ukázal všem, jak krásné tělo může být, pokud se řádně stravujeme. V klipu na věc známou jako „Strictly 4 My Jeeps“ se můžeme alespoň inspirovat, jaké si dopřává pochutiny – každopádně si mě získal svou tučnou flow, které ale nechybí poetika aspiku.


„Musíme jet“


Od devíti hodin ovládla Back spin hangár Pionýrská skvadra z Jihlavy. Nadržené publikum dostaly do varu již první údery „Intra“ z desky „Interview“. Pio se na začátku přiznali, že naposled vystupovali právě na Hip Hop Kempu a to před rokem. V rámci dobročinné tour vybírají peníze na zbudování školy v Bangladéši. Skvělou náladu přiživovali různorodým výběrem – od nejnovější „Hned teď“ až po „Bez tebe“. Pionýři si formu udrželi a snad budou v tour pokračovat na stejné vlně jako na letišti.

Po Samym Deluxovi a Pharcydovi si přišli vychutnat svůj kousek večera slovenští Kontrafakt. Všichni tři byli v dobré náladě a o to lepší bylo vystoupení. Jejich show mě přesvědčila, že když máte správný rytmus a ego dostatečně velké k tomu, abyste dokázali mluvit na hlas, stačí jen dřít. Oldchoolový „Dava mi“ střídaly hity z alba „E. R. A.“ a mezi tím vším Rytmus rapoval acapela.


„Probuďte se!"


Onyx na pódium naběhli s bombou „WakeDaFucUp“, singl na kterém spolupracovali s Dope D. O. D. a zajisté vzbudili pozornost kde jakého lenocha. Pumpou energie se stal Fredro Starr a to především svou hyperaktivní flow. „Slam!“ plamenomety na pódiu se střídaly s flusajícím sprejem z crowdu a nafukovací delfín nad davem měl co dělat, aby si nad publikem nespálil ploutev. Onyx jsou násilí a lze jim to věřit. I po 26 letech od svého založení se drží na špici.

Děkuji pořadatelům letošního Hip Hop Kempu za jejich trpělivost a doufám, že příští rok přistane na letišti opět skvělá atmosféra.






Text:
Foto:





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání