Hip Hop Kemp 2014 připravil nezapomenutelnou show (čtvrteční report)

hip hop kemp 2014

Již po třinácté vzdoroval prostor bývalého letiště v Hradci Králové náletům fanoušků všech národností. Pod otevřeným nebem vystoupili různorodí interpreti, projekty a nouze nebyla ani o freestyle rapování nebo taneční kontesty. Festival letos nabídl zahraniční špičky, jakými jsou Cee Lo Green, Krs-One, Dilated Peoples, Onyx a další. Z domácího rybníku se představili například PSH, Vec, a po roční pauze se ukázala i jihlavská partička Pio Squad.

 


Zapadající slunce nad areálem vítalo desítky nově příchozích fanoušků a na hlavní stagi se vystřídali Prago Union s Majkem Spiritem. Ten s sebou přivezl i celou crew H16. Ale místo slovenské klasiky jsem dal přednost Madame Pepper. Britská zpěvačka a talentovaný český hudebník Radimo měli v plánu předvést jejich vinylovou radost – album „Drummond“. Během vystupování je doprovázel londýnský rapper Artcha, jehož nezbednost a zajímavá flow dodávala show přirozenost, i když mě občasné „hejhouování“ publika přišlo zbytečné. Madame Pepper sametovým hlasem vždy jmenovala a naťukla další track, že ani nebylo znát, jestli stále zpívá, nebo k nám mluví.


„Ruky horé“

 

Program v Boombox hangaru se o hodinu opozdil a na slovenského veterána jsme si museli počkat. Vec si vzal na pomoc Škrupa, který podpořil track „Kúsky mňa“ a kontroloval show za DJ pultem. Dalším trackem se stal „Pohár vína“ o pěstování vinné révy a jejím nadužívání. Vec netíhne k trendu rapovat o hulení a typickém machrování kolik toho kdo vyhulil a kvůli zvýšené toleranci ho nesundá hašiš. Kvalitní výběr z jeho tvorby završil remix na 1. milion, kdy se z backstage vyřítil Tatranský pes neboli Zverina s hasicím přístrojem v ruce.

 

„That makes me crazy!“

 

Na hlavní stagi se zatím připravil Cee Lo Green. Tento americký rapper, zpěvák a herec je držitelem pěti cen Grammy a jeho malé buddhovství rozpoutalo nezapomenutelnou show. Zazněly všem známé hity „Fuck You“ nebo „Crazy“. Kapela byla z většiny tvořena krásnými (spoře oděnými) ženami. Dvě tanečnice v rudých šatech se vášnivě sváděly, zatímco si Cee Lo důrazně podupával a jeho roztomile odstávající ruce jako by byly připraveny obejmout celý areál. Energie se řítila po kilogramech na vlně funky soul beatů a následné cover verze na „One more time“ od Daft Punk nebo „Smels like teen spirit“ od Nirvany byly pomyslnými uvaděči na nejvyšší letovou hladinu. „Na co jste přišli, pánové?“ – „Na tohle,“ odvětil Matěj Ruppert a ukázal na pódium. Vedle stojící Dan Bárta pokýval hlavou a dodal, že na další koncerty se nechystají. Cee Lo Green už v předchozím rozhovoru pro iDnes uvedl, že jeho hudba má s hiphopem pramálo společného. I přesto si fanoušci našli cestu do hlubin tohoto soulového pohodáře a sami se ukázali jako publikum s citem pro věc.

„Moje hobby možná proti morálce je, ale fuck it“

 

Na živelných vlnách jsme doklouzali do Boombox hangáru, kde se chystal grime line-up s předním UK interpretem, P-Moneym. Ten chystá spolupráci se Smackem, ale zatím není jisté, kdo se postará o produkci a jestli Smack dá opět přednost angličtině. Atmosféru od jedenácti tlakoval londýnský ShaoDow a celý hangár následně dostal do varu punk-grimer Smack s hypemany Tchagunem a Barenzem. Tracky „Problem“ z dob Iscream Boyz 1, „Ty nevíš co sem dělal dřív“, nebo klidnější „Nesu se jak páv“ vystřídal tzv. „back to back“, kdy se Tchagun, Smack a Barenz střídali na různých riddimech. Na škodu mi přijde, že Tchagunovi a Barenzovi je hůře rozumět, což se odrazilo i v tom, že Smackovi někdy nestíhali dělat ad liby. Pro zapomnětlivější nakonec připomněli výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy roku 1968 a zmizeli v backstagi.

P-Money, člen londýnské OGs crew, přivezl nálož čistého dupstepu a řádné grime flow. Bass Cannon nebo Dupsteppin' se pomalu stávají klasikami britské scény a snad se časem najde více fanoušků v Česku, kteří budou znát tyto věci víc jak na jeden poslech. Bohužel se v půlce vystoupení vypojila technika a po několika minutách P-Money odkráčel pryč.

Za první den této obrovské akce jsem se přesvědčil, že Hip Hop Kemp nemá přesných žánrových hranic a mezi spoustou „true school“ rapu si každý najde své.





Text: Martin Hrnčíř
Foto: Štěpán Landa





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání