Tradičně netradiční Japonsko aneb 22. 8. startuje Prague shakuhachi festival

japonský festival 2014Shakuhachi, koto, biwa… význam těchto slov je pro většinu z nás velkým otazníkem. Přesto jsme dobře obeznámeni s jejich zvukem a melodiemi, jež si hlavně v posledních letech oblíbili filmoví režiséři po celém světě. A nejen ti. Mladí i staří interpreti, kteří se nebojí experimentovat napříč hudebními žánry, vzali tyto nástroje a vytvořili zvláštní hybridní formy, které v sobě kombinují prvky vážné hudby, elektroniky i jazzu.


Student Akademie múzických umění a hráč na shakuhachi Marek Matvija přišel před osmi lety se svým učitelem Vlastislavem Matouškem, etnomuzikologem působícím na Hudební fakultě AMU a Filosofické fakultě Karlovy Univerzity, s odvážným konceptem zpřístupnit široké veřejnosti pro evropského posluchače těžko uchopitelnou japonskou tradiční hudbu. Myšlenka festivalu, na nějž by se sjížděli i zahraniční hosté, brzy získala podporu nadace Japan Foundation, Ministerstva kultury ČR i Magistrátu hlavního města Prahy. Nyní se jedná o největší festival japonské a soudobé hudby v Evropě se širokou základnou podporovatelů, běžnými návštěvníky počínaje a hudebními vědci a mistry hry na shakuhachi konče.

 

japonský festival 2014


Pětidenní festival, který začíná dnes, 22. srpna 2014, odpoledne ukázkami bojového umění a společným piknikem na ostrově Kampa, nabídne řadu koncertů, přednášek a kurzů/workshopů, jichž se mohou zúčastnit jak pokročilí hráči, tak i zájemci z řad amatérů. Zazní klasické japonské rytmy, prokládané plným prázdnem, či spíše rezonujícím tichem, jež v Japonsku nazývají „Ma“, milostné písně, ódy i elegie, jejichž hlavním tématem budou vítr, roční období a měsíc. Pro návštěvníka je přichystána i ochutnávka indické hudby, a to z rukou světoznámého umělce Amita Chatterjeeho, jenž zahraje na tradiční sitár a tanpuru.

Nicméně nejvlivnější ikonou letošního festivalu je Fujiwara Dozan, žák Yamamoto Hozana a jeden z největších žijících virtuózů na bambusovou flétnu. Jeho přítomnost na festivalu je velkolepou událostí pro celý hudební svět, jelikož je to vůbec poprvé, co Dozan zavítá do Evropy. Na festivalu dále vystoupí takoví brilantní hráči jako Antonio Enzan Olías, Christopher Yohmei Blasdel a Jean-François Suizan Lagrost. Jim Franklin vedle shakuhachi zahraje i na historicky první elektronický nástroj theremin. Festival nabídne i mnohé improvizace a jam sessions.

japonský festival 2014


Veškeré aktivity kolem festivalu se odehrají v prostorách Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí. Lístky je možné zakoupit v kanceláři Festivalu v místě konání, na řadu akcí je vstupné dobrovolné.

Shodou okolností startuje 22. srpna vpodvečer i festival japonské kultury a popkultury NatsuCon 2014. Nabídne promítání japonských hraných filmů a anime, přednášky, workshopy, hudební a deskové hry. Návštěvník si mimo jiné bude moci osvojit přípravu domácího sushi a výrobu spon do vlasů zvaných kanzashi. K dispozici bude i čajovna a manga knihovnička. Více informací o festivalech najdete na stránkách http://2014.komuso.cz/cs/ a http://www.natsucon.cz/



Text: Nikola Rebeka Snová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání